Nyheter

Karsten Warholm årets idrettsnavn

Karsten Warholm etter seiersseremonien i Tokyo i august i år. FOTO: Heiko Junge / NTB

Sportsjournalistene i Norge har kåret Karsten Warholm til årets idrettsnavn for 2021. Han får statuetten for tredje gang ettersom han vant også i 2017 og 2019.

Karsten Warholm vant avstemningen foran sin friidrettskollega Jakob Ingebrigtsen og golfspilleren Viktor Hovland.

  • - Vi har kanskje tidenes beste idrettsår bak oss med verdensmestere i en rekke idretter, men Warholms seier var malmklar, sier lederen av Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie.

Karsten Warholm tok OL-gull på 400 meter hekk under det ett år utsatte OL i Tokyo i august. Han satte også verdensrekord i finalen. Jakob Ingebrigtsen på plassen bak tok OL-gull på 1500 meter.

I 2021 ble Warholm som første nordmann kåret til Årets mannlige friidrettsutøver i verden av Det internasjonale friidrettsforbundet.

Kåringen, som ble innstiftet i 1948, handler bare om å kåre ett navn, kvinne, mann, lag eller trener. Avstemningen er foretatt blant forbundets omlag 530 medlemmer.

Med seieren er Karsten Warholm  oppe i tre seire. Bare Grete Waitz har flere, hun vant statuetten i 1975, 1977, 1979 og 1983.

 Slik endte avstemningen: 

  1. Karsten Warholm, friidrett, 106.

  2. Jakob Ingebrigtsen, friidrett 48.

  3. Viktor Hovland, golf, 42.

  4. Erling Braut Haaland, fotball,29.

  5. Magnus Carlsen, sjakk, 20.

  6. Therese Johaug, langrenn, 18

  7. Kasper Fosser, orientering, 16

  8. Birgit Skarstein, paraidrett 14

  9. Tiril Eckhoff, skiskyting 9

  10. Leif Olav Alnes, friidrett 4

  11. Clas Brede Bråthen, hopp, Bodø/Glimt, fotball, Kristian Blummenfelt, triatlon og Casper Ruud, tennis, fikk 3 poeng hver.

 

Vinnere siden 2000-tallet:

2020: Erling Braut Haaland, fotball.

2019: Karsten Warholm, friidrett (løp).

2018: Jakob Ingebrigtsen, friidrett (løp).

2017: Karsten Warholm, friidrett (løp).

2016: Ada Hegerberg, fotball.

2015: Petter Northug, langrenn.

2014: Ole Einar Bjørndalen, skiskyting.

2013: Magnus Carlsen, sjakk.

2012: Tora Berger, skiskyting.

2011: Alexander Dale Oen, svømming.

2010: Thor Hushovd, sykling.

2009: Petter Northug, langrenn.

2008: Andreas Thorkildsen, friidrett (spydkast).

2007: Aksel Lund Svindal, alpint.

2006: Kjetil Andre Aamodt, alpint.

2005: Marit Bjørgen, langrenn.

2004: Andreas Thorkildsen, friidrett (spydkast).

2003: Petter Solberg, motorsport.

2002: Ole Einar Bjørndalen, skiskyting.

2001: Olaf Tufte, roing.

2000: Trine Hattestad, friidrett (spydkast).

 

VM friidrett 2022, viktig info til media

Jakob Ingebrigtsen og en rekke norske utøvere vil delta i neste års VM i friidrett. FOTO: NTB

Akkrediteringen til VM i friidrett i 2022, både inne og ute, har startet.

Først ut er

VM INNENDØRS i Beograd 18-20. mars.

For å få akkreditering trenger du en access kode fra oss. Her er det foreløpig ingen kvote-begrensninger. Akkrediteringsfrist: 18. februar 2022.,

VM I OREGON 15-24. juli.

Her har norsk presse fått en kvote på 12 journalister og 3 fotografer. Det betyr at Norske Sportsjournalisters Forbund må fordele plassene hvis det melder seg for mange.

Også her må man ha en access code for å få akkreditert seg.

Vi distribuerer disse når vi har fordelt plassene.

Akkrediteringsfrist: 25. mars 2022.

Ønsker du presse-akkreditering: Send mail til:

styret@sportsjournalistene.no

OBS: Dette gjelder ikke radio/tv-akkrediteringer.

OBS! Jubileumsfesten er utsatt!

Bildet er tatt under 60-års-festen i forbundet i 1981. Nummer tre fra høyre: Medlem nummer en, Mette Bugge, som er på jobb under håndball-VM i Spania når vi runder 100 år.

Den forverrede smittesituasjonen ga oss ikke noe valg: For andre gang er jubileumsfesten utsatt!

Altså: Ingen festlighet på Sporten 14. desember.

Foreløpig ny dato er 10. mai 2022, da er vi ganske nøyaktig ett år etter den opprinnelige planen.

Disse mediene var påmeldt :

Aftenposten, Agderposten, Budstikka, Dagbladet, Dagsavisen, Discovery, Avisa Hadeland, Laagendalsposten, MX-podden, Nidaros, NTB, NRK, Orientering, TV2, VG, Østlendingen pluss en rekke honnørmedlemmer (pensjonister) og tidligere pressefolk som nå jobber i NFF og NSF. Fra den aktive idretten hadde vi kun invitert to: Egil Drillo Olsen og Karsten Warholm, som begge hadde sagt ja til å komme.

I dagene før skulle forbundet arrangert et nordisk møte over to dager, det flyttes også til mai, men vi har en liten digital variant 14. desember.

Norske Sportsjournalisters Forbund ble stiftet 15. desember 1921, så når vi runder dagen får dere feire med måte…

Vi kommer tilbake med detaljer om den nye festen. Da blir det jo anledning for dem som ikke kunne nå i desember, å bli med på moroa.

Medieopplegg håndball-VM i Spania

Det blir et nytt VM med mye smittevern. Foto: Håndballforbundet.

Håndball-VM for kvinner starter i Spania fredag 3. desember. Her er medieopklegget for journalister og fotografer som følger mesterskapet i Spania.

Her er informasjonen fra presseattasje Halvor Lea:

Da er det desember og nytt håndballmesterskap, det tredje på 13 måneder under pandemien. Vi ser fram til en spennende reise sammen med dere. Mesterskapet vil sikkert by på uforutsette hendelser, men vi skal som før stå i utfordringene som kommer. Samspillet med mediene vil naturligvis bli preget av smittevernrutinene og selvfølgelig de regler og bestemmelser som legger føringer for gjennomføringen av mesterskapet. Samtidig kjenner vi en slags ro knyttet til dette, med bakgrunn i erfaringene fra EM i Danmark i fjor, OL i Tokyo i sommer og spillernes hverdag i klubbene i Norge og Europa. Smittevernprotokollen for VM er streng, men åpner opp for fysiske møter med avstand og munnbind.

Vi har alltid vært opptatt av gjensidig rolleforståelse, slik at både dere og vi får gjort jobbene våre på en god måte, og Håndballjentenes filosofi er at mediene er en viktig del av et mesterskap. Det mener vi naturligvis også i den spesielle situasjonen vi lever i nå.

Vi regner med at arrangørene har sendt ut informasjon om hvordan smittevern og rutiner blir for mesterskapet, men gjentar de viktigste poengene som er relevante for vårt samarbeid.

  • Det er ikke anledning til å ha mediemøter innendørs på hotellet. Media har ikke adgang til hotellet.

  • Det anbefales å møte mediene utendørs, så vi planlegger mediemøtene ute, på hjørnet av parken via á vis El Cortes Inglés. Viktig regel: Munnbind og 1,5 m avstand hele tiden.

  • Mediene har, i henhold til arrangørens regler, adgang til film/foto de ti første minuttene av treninger i kamphallen, alle øvrige treninger er lukket.

  • Pressekonferansene etter kamp blir som vanlig; 15 minutter etter kampslutt med hovedtrener og én spiller.

  • Mixed zone etter kampene vil bli som «normalt», men med god avstand mellom spillere og journalister. Journalister skal benytte munnbind. Spillerne kan velge. Rutinene etter kamp, er ellers som vanlig, hvor spillerne går i garderoben og skifter til tørt tøy og får i seg noe mat og drikke.

  • Vi kjører vanlig praksis med innmelding av intervju-ønsker for mixed zone-intervjuer i anstendig tid før kampslutt. Innmelding også til mediemøtene.

    Disse rammene innebærer tilnærmet samme rutiner som før pandemien, så vi har god tro på at dere kan få gjort jobben på en tilfredsstillende måte. Spillerne og lederne er vant til at mediene er en del av mesterskapene, og ser på dette samspillet som en viktig del av det å representere et norsk landslag. Vi vil bidra så godt det lar seg gjøre til at mediene får dekket mesterskapet på en god måte.

    Når det gjelder våre egne mediemøter, så vil vi opprettholde et noenlunde fast tidspunkt for mediemøte på kampfri dag, i utgangspunktet om formiddagen, før trening. Dette gir også forutsigbarhet for dere, og fast rytme på dagene.

    Som tidligere, vil vi i løpet av mesterskapet dele spillergruppen, slik at det blir mulig å få mediefri. Vi vil da forsøke å melde dette i god tid, slik at dere som et utgangspunkt vet dette før kampstart, og eventuelt kan prate i mixed zone med spillere som får fri. I spesielle tilfeller vil vi, uavhengig av tidlig varsling, og ved særskilt behov, gi enkeltspillere mediefri.

    Til mediemøtene på kampfri dag, ber vi om at intervju-ønskene sendes medieansvarlig innen midnatt/24.00 kvelden før medietreffet. (Vennligst respekter tidsfristen for innmelding av intervju-ønsker. Forberedelsene gjøres fra midnatt og utover). Til det første mediemøtet, torsdag, er innmeldingsfristen onsdag kveld klokken 20.00.

    På kampdag vil, etter vanlig rutine, en fra trenerteamet være tilgjengelig i 5 minutter på avtalt sted. Dette vil være for å gi informasjon om status i gruppa og dagens motstander (vi understreker at det i forbindelse med kampdagsintervju ikke er aktuelt å kommentere andre «nyhetssaker» mediene måtte presentere. Dette intervjuet skal handle om kampen.). Dette vil variere etter treningstider og sted, men vil normalt foregå straks vi har ankommet hotellet

etter trening. Husk at avstandsregelen på 1,5 meter, som beskrevet fra arrangøren, også gjelder her.

Ut over det som er beskrevet over, vil landslaget ha de samme rutinene som er blitt fulgt de siste mesterskapene. Det betyr at all kontakt går via medieansvarlig, Halvor Lea, og at spillerne ikke kontaktes på sms, telefon, sosiale medier eller mail. Vi ber om at dette blir respektert.

Målsetting:

Vi er som før forpliktet til NHF`s overordnede målsetning for håndballjentene, som fremdeles er å:

«Kjempe i toppen i alle mesterskap»

Vi er klare og motiverte for det tredje mesterskapet på et drøyt år, og gleder oss veldig til å komme i gang. I forrige uke fikk vi svært nyttig matching mot Nederland, Sør-Korea og Russland, og tar med oss erfaringene fra disse kampene inn i VM. Vi er fortsatt et arbeidslag, og vi vet at vi må jobbe hardt og utvikle spillet vårt for i det hele tatt å kunne komme i posisjon til å kjempe om medalje.

Med vår LAGÅND, som inkluderer verdiene til Norsk Håndball; «respekt», «innsatsvilje», «begeistring», og «fair play», vil vi jobbe sammen mot drømmen vår.

Hvis akutte spørsmål skulle dukke opp, ber vi om at det tas kontakt med Halvor Lea.

Følgende mediemøter er planlagt (vi tar forbehold om endringer):

2.12 Klokken 13.45-14.30 Mediemøte på hjørnet av parken via a vis El Corte Inglés
4.12 Klokken 10.45-11.15 Mediemøte på hjørnet av parken via a vis El Corte Inglés

6.12 Klokken 10.45-11.15 Mediemøte på hjørnet av parken via a vis El Corte Inglés
8.12 Klokken 10.45-11.15 Mediemøte på hjørnet av parken via a vis El Corte Inglés

Rolf Arne Odiin til minne

En historieforteller om norsk idrett
Rolf Arne Odiin har gått ut av tiden. Han døde 12. november, 77 år gammel.
Med Rolf Arnes bortgang har en genuin sportsjournalist lagt ned sin penn, og den var i virksomhet gjennom 40 år i Verdens Gang.
Han startet i avisen som fotograf, men gikk også over i den skrivende rollen tidlig og var med å utvikle den tabloide og populære presentasjonsformen som gjorde VG til landets dominerende sportsavis. Jeg husker hvordan han satt på hotellrommet sitt og leverte ferdig pakke hjem før den digitale revolusjonen endret hele mediehverdagen. Framkalling av film og bilder på badet, sende via en valse som brukte sju minutter på et sort/hvitt -bilde, skrive teksten samtidig, ringe inn den og til slutt sende over en skisse til uttegning.
Som kollega delte han villig sine arbeidsmetoder.

Langrenn ble hans viktigste idrett og han fulgte nasjonalsporten fra alle vinkler fra Gjermund Eggen til Vegard Ulvang og fulgte det norske toppidrettseventyret på nært hold over hele verden.
I tillegg skrev han en rekke idrettshistoriske bøker, blant annet Holmenkollens historie. Roing var idretten han helst fulgte i sommersesongen og også her bidro han med boka «Gull og smerte».


Han tok et avbrekk som korrespondent i London på 90-tallet før han vendte tilbake til sportsredaksjonen.
Han engasjerte seg også i den internasjonale sportsjournalist-organisasjonen AIPS der han ble leder for skikommisjonen, som sørget for at pressens arbeidsforhold i mesterskap i ski og skiskyting ble ivaretatt. Her sørget han for en rekke sosiale og faglige samlinger som leder av organisasjonen Forum Nordicum.
Etter at han gikk ut av yrkeslivet stilte han opp som frivillig pressemedarbeider i Holmenkollen og leverte nyhetsartikler om norsk idrett til AIPS.


Heldigvis etterlater han seg et stort arbeid både i tekst og foto som alle kan lære av.
Vi takker en god kollega for et langt og innholdsrikt samarbeid, sender våre tanker til hans etterlatte og lyser fred over hans minne.

Reidar Sollie

NRK-journalister arrestert i Qatar: - Uakseptabelt

Halvor Ekeland (t.v.) og Lokman Ghorbani kommer onsdag hjem fra Qatar. FOTO: NRK/NTB

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani er på vei hjem fra Qatar etter å ha vært arrestert og tilbragt nesten 30 timer på glattcelle.

De landet onsdag morgen i København.

Ekeland opplyser til NRK at de ble fratatt kamerautstyr og annet utstyr av politiet i Qatar, og at de ikke har fått med seg noe av dette utstyret hjem.

Det er sterke reaksjoner på arrestasjonen av journalistene. Fotballpresident Terje Svendsen har kalt det “uakseptabelt”.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund mener Norge bør protestere mot arrestasjonen.

Det er fortsatt uklart hva som er bakgrunnen for arrestasjonen. Det er ikke tatt ut tiltale mot de to journalistene som var i Qatar for å lage reportasjer rundt mesterskapet som er ett år unna.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til NRK onsdag morgen at det har vært omfattende kontakt mellom NRK og UD og myndighetene i Qatar.

  • Jeg ble lettet da jeg fikk melding om at de var løslatt, sier Huitfeldt til NRK.

    Reidar Sollie er leder av Norske Sportsjournalisters Forbund og sier også at hendelsen er uakseptabel.

  • - Vi vil ta dette videre via vår internasjonale organisasjon AIPS og få oppmerksomhet rundt hvilke forhold det er for pressefriheten i Qatar, sier han.

  • De to NRK-journalistene kommer til Oslo onsdag og skal da i interne møter i NRK for å gå gjennom det som har skjedd.

Digitalt møte: Hvordan dekker vi OL i Beijing?

Det blir tungt smittevern rundt plan andre Heidi Weng under vinterens OL. Foto: Torstein Bøe / NTB

Hvordan blir smittevernet i Beijing? Enda strammere enn i Tokyo? Hvordan kan vi dekke OL hjemmefra? Dette er noen av temaene på årets digitale årsmøte.

Alle som akter å dekke OL i Beijing i vinteren eller er opptatt av hvordan koronaen påvirker jobben vår, bør bli med på årsmøtet i forbundet

TIRSDAG 23. NOVEMBER klokka 11.00 - digitalt.

Ved siden av de faste poster som årsberetning, regnskap og valg, blir hovedtemaet hva som venter de mange journalistene som skal til Kina til vinteren. Eller dekke OL på annet vis.

Vi har med oss presseattasjeene som skal til Beijing, anført av teamleder Halvor Lea. Han har også ansvaret for mediehåndteringen under det kommende håndball-VM i Spania i desember.

Meld deg på til styret@sportsjournalistene.no

så får du tilsendt link til årsmøtet.

Styret ser akkurat nå slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (på valg).
Kasserer: Karin Hantsensen, Østlandets Blad (på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, NenT (på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB (på valg).

Valgkomiteens innstilling: Gjenvalg på alle fire på valg, men Erik Johansen blir ny sekretær, mens Regine Leenborg Anthonessen blir styremedlem.

Agenda for årsmøtet finner du her: https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/agenda-rsmtet-2021

Årsberetning for 2020-21 finner du her: https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/styrets-rsberetning-2020-2021

Vi minner også om 100-års-jubileet TIRSDAG 14. DESEMBER klokka 19.00 på Sporten, Frognerseteren. Det blir en real festkveld, gratis for våre medlemmer. Blant annet med 100-års-quiz både om sport og journalister.

Meld deg på også til den her: styret@sportsjournalistene.no

Håndballjentenes generalprøve

Håndballjentene nærmer seg nytt mesterskap. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB

Håndballjentene spiller turnering i Bergen før avreise til VM i Spania. Her er medieopklegget.

Akkreditering til pressetreff og kamper

Håndballjentene spiller Intersport Cup i Åsane Arena 25. - 28. november. I forkant holdes det pressetreff med spillere og trenere. Husk påmelding/registrering innen mandag 22. november kl. 12.00.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av smittefaren kreves det munnbind og to meters avstand til utøverne på pressetreff og etter kampene. Hurtigtest må tas ved ankomst arena hver kampdag. Vis gjerne forsiktighet generelt i Bergen, unngå store folkemengder og andre potensielle smittefarer av hensyn til lagene som skal rett ut i mesterskap.

Pressetreff 24. november 

Da vil spillere og trenere vil være tilgjengelig for mediene. Oppmøte på Scandic City i Bergen. Eksakt tidspunkt er ikke avklart, men det vil bli innenfor tidsrommet kl. 13-15. Vi kommer tilbake til tidspunkt så snart dette er klart.

Påmelding til kommunikasjon@handball.no innen 22.11. kl. 12.00. Husk å oppgi e-postadresse, telefonnummer og hvilke spillere/trenere du ønsker å snakke med, se innkallingen til turneringen for detaljer.

Her er innkallingen til Intersport Cup og VM

Slik spilles kampene i Intersport Cup:

Torsdag 25. november
Kl. 18.15 Norge – Nederland
Kl. 20.30 Russland – Sør-Korea

Lørdag 27. november
Kl. 14.30 Nederland – Russland
Kl. 16.45 Norge – Sør-Korea

Søndag 28. november
Kl. 13.30 Sør-Korea – Nederland
Kl. 16.45 Norge – Russland

Akkreditering til kampene registreres innen 22.11. kl. 12.00  handball.no. Bekreftelse på akkreditering sendes ut 23. november. 

Dersom du bare planlegger å være til stede på deler av turneringen, vil vi gjerne vite hvilke dager slik at andre kan benytte plassen din når du ikke er i hallen. Send oss info om dette på kommunikasjon@handball.no

Velkommen til håndballfest i Intersport Cup 2021!

Mediemøte på Beitostølen

En godt beskyttet Therese Johaug på medietreffet på Beito i fjor. Slik blir det i år også. FOTO: Terje Pedersen

Ny langrennssesong nærmer seg og som vanlig åpner det med en mediedag på Beitostølen. Også denne gang blir det strenge smittevern-restriksjoner.

Her er invitasjonen fra Norges Skiforbund:

Til redaksjonen:

Skiforbundet langrenn inviterer til mediedag før nasjonal langrennsåpning

Torsdag 18. november 2021 kl 1230 i Beitohallen, Radisson Blu Beitostølen

Kvinner EliteMenn Elite AllroundMenn Elite SprintPara Elite & Rekrutt og Equinor Rekruttlandslag er tilstede samt trenere og ledere.

Vennligst meld fra hvem som deltar og intervjuønsker (løpere og trenere) innen torsdag 11.11 til gro.eide@skiforbundet.no

Grunnet smittesituasjonen i Norge er vi naturlig nok opptatt av helseansvaret vi har overfor alle deltakere på mediedagen. Vi vil derfor begrense antall personer i Beitohallen og rigge denne tilnærmet lik som i fjor, slik at media sitter ved tildelte bord og løpere/trenere beveger seg rundt for intervjuer. Vi opprettholder kohorter som til enhver tid ikke skal være nærmere enn to meter.

Påmeldte medier vil etter fristen få tilsendt mail med detaljer og intervjuplan. Vi setter pris på at tilbakemeldingsfristen overholdes da dette er viktig for oss med tanke på planlegging

Takk for at dere alle ivaretar smittevern. Alle som deltar på mediemøte skal stille friske og symptomfrie med rene, såpevaskede hender, dere medbringer antibac, holder TO meters avstand og bruker munnbind inne.

Års- og medlemsmøtet også i år digitalt

Det er fortsatt mange restriksjoner for journalister og fotografer. Her fra fotballandslagets samling i Spania tidligere i år. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vi inviterer til årsmøte TIRSDAG 23. NOVEMBER klokka 11.00 digitalt.

Vi har både nordisk kongress og 100-års jubileum rett rundt hjørnet, og vi har avviklet en vellykket samling i Bergen.

Men vi må også avvikle vårt vanlige årsmøte med gjennomgang av det siste årets aktiviteter og regnskap. Og ikke minst: valg av noen styremedlemmer.

Saker som man ønsker diskutert: Hvordan kommer vi oss ut av korona-klemma? Vil restriksjonene vi har opplevd bli litt for varige, eller kan vi vente lettere tilgang til kildene igjen?

Og det er et nytt OL rundt hjørnet, vinterleker i Beijing i februar 2022.

Andre saker du ønsker å ta opp. Spill dem inn til adressen under.

Vi kjører et effektivt møte fra klokka 11.00, slik som i fjor, og må også dure gjennom et valg.

Styret ser akkurat nå slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (på valg).
Kasserer: Karin Hantsensen, Østlandets Blad (på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, NenT (på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB (på valg).

Har du kandidater du ønsker å spille inn?

Leder av valgkomiteen er Kjell-Eirik Mkkelsen, Bergensavisen. E-post: mikkel@ba.no

Meld deg på årsmøtet her, så får du tilsendt link etterhvert:

styret@sportsjournalistene.no

Pressemøte om håndballjentenes VM-uttak

Thorir Hergeirsson offentliggjør VM-troppen. FOTO: Vidar Ruud/ NTB

Det nærmer seg VM i håndball i Spania og 9. november er det pressekonferanse med laguttak.

Håndballjentenes VM skal i år spilles i Spania fra 3. desember. Landslagssjef Thorir Hergeirsson presenterer den norske troppen tirsdag 9. november hos hovedsponsor Gjensidige i Schweigaardsgate 21 i Oslo.

Pressetreffet gjennomføres som tidligere år med lunsj fra kl. 11.00, mens presentasjonen starter kl. 11.30. Etter planen vil det også være spillere til stede ved laguttaket

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av smittefaren kreves det munnbind og to meters avstand til spillere og trenere.

Påmelding til kommunikasjon@handball.no<mailto:kommunikasjon@handball.no> innen mandag 8. november kl. 10.00. Vi ber om navn, funksjon og e-postadresse for de som vil delta på laguttaket.

Velkommen!

Siste frist til AIPS-kåring

4. november er deadline for å sende inn bidrag til AIPS Awards. Som kjent vant Dagbladet denne kåringen i fjor i konkurranse med bidrag fra over 100 nasjoner.

En oversikt over hvordan denne konkurransen organiseres, og hvordan du sender inn bidrag kan du lese om her.

Det kan sendes inn bidrag i åtte kategorier. Hvilke kan du lese om her.

Vi oppfordrer mediehusene som var med i Norges Awards i Bergen nylig om å sende inn sine presentasjoner. Og gjerne andre etternølere også. Vinnerbidragene honoreres med 10.000 dollar.

Som sagt: Fristen er 4. november, så det haster litt!

Du er invitert til 100-års-fest! Quiz og mimring!

Radioreporter Rolf Kirkvaag intervjuer kombinertløper Simon Slåttvik under OL i Oslo i 1952. FOTO: NTB

Radioreporter Rolf Kirkvaag intervjuer kombinertløper Simon Slåttvik under OL i Oslo i 1952. FOTO: NTB

I desember er det hundre år siden Norske Sportsjournalisters Forbund ble stiftet i Oslo.

Hundre år etter inviterer vi deg som medlem til en ekte 100-års-feiring

TIRSDAG 14. DESEMBER klokka 19.00

på Sporten ved Frognerseteren i Oslo.

Der vil det bli kollegialt samvær, munter mimring, sportsjournalistikkens utvikling fra de første avisnotiser og hese brøl i radio til dagens omfangsrike dekning på de fleste plattformer. 

 Det vil bli servert en treretters middag, vi vil se både framover og bakover og når journalister møtes må vi jo ha en jubileums-quiz for lag. Ved vårt forrige jubileum for ti år siden var det VG-sporten som gikk av med seieren. Kan de utfordres?

Begivenheten er gratis for deg som medlem.

Det eneste vi ber om er antrekk verdt en 100-års-jubilant.

PS. Vi arrangerer en nordisk kongress mandag og tirsdag, derfor får vi også besøk av noen av våre nordiske kollegaer denne kvelden.

 OBS. NSFs stiftelsesdato er 15. desember, som selvsagt vil bli markert ved midnatt.

 Vi har plass til drøyt 100 personer ved bordene, så her er det først til mølla! Nå nærmer vi oss 80 påmeldte, så det begynner å bli trangt.

PS2. For den som ikke vil ta t-banen i vintermørket setter vi opp felles busser fra Oslo sentrum. Det er bestilt to busser som frakter festdeltakerne fra Oslo S til restaurant Sporten. Bussene går fra Oslo S Trafikktorget parkering, Trelastgata kl. 18.30. Se kart:

Bussene går fra markeringen på kartet.

To busser returnerer til Oslo S fra restauranten kl. 01.00 og 02.00.

Siste T-bane fra Frognerseteren og ned til sentrum 00.28. T-banen har 15-minutters avganger før midnatt.

Påmelding med navn og eventuelle allergier innen 15. november til:

styret@sportsjournalistene.no

Velkommen til fest!

Vennlig hilsen

NSF-styret.

Årets vinnere ble kåret i Bergen

Karen-Marie Ellefsen fikk sportsjournalistenes ærespris under konferansen i Bergen. FOTO: Marit Hommedal.

Karen-Marie Ellefsen fikk sportsjournalistenes ærespris under konferansen i Bergen. FOTO: Marit Hommedal.

30. september delte Norske Sportsjournalisters Forbund ut sportsjournalistikk- og sportsfoto priser for 2020 under Sportskonferansen på Media City Bergen.

Det var første gang denne konferansen ble holdt og det var første gang vi hedret journalistisk arbeid spesifikt om sport.

Karen Marie Ellefsen og Bjørn Steinar Delebekk fikk begge hederspris. VG vant konkurransen årets sportsjournalistiske arbeid for saken «Idrettsovergrepene».

Og bildene til TV2s Daniel Sannum Lauten i web-reportasjen "Stjernenes kamp" ble kåret til Årets sportsfotografiske arbeid.

Årets sportsjournalistiske arbeid: 

«Idrettsovergrepene» VG

Hederlig omtale:

“De 25 største” - Adressavisen

“Idrett på timeplanen” - Namdalsavisa

“Vitenskapen bak medaljen” - NRK

Årets sportsfotografiske arbeid:

«Stjernenes kamp» - Daniel Sannum Lauten, TV 2

Hederlig omtale:

«Gull i sikte» - Bjørn Steinar Delebekk, VG

«Lagbilde i coronatider» - Knut Espen Svegaarden og Bjørn Steinar Delebekk, VG

«90 minutter i Bodø» - Bjørn Steinar Delebekk, VG

Årets nyhetsdekning:

“Mats (18) ble lam i ishockeyulykke” Budstikka

Ole Christian Nymoen, Simen Waagsether, Kjetil Olsen Vethe og Kjersti Sortland, leder.

Hederspriser:

Karen Marie Ellefsen

Bjørn Steinar Delebekk

Se opptak fra seremonien på våre facebook-sider.

Akkreditering til idrettstinget

Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Heiko Junge / NTB

Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Heiko Junge / NTB

Norges idrettsforbund arrangerer ekstraordinært ting i midten av oktober. Merk påmeldingsfrist for mediene, som er 4. oktober.

Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) inviterer media til fysisk deltakelse på ekstraordinært idrettsting og ISF-Ting.

Hvor: Scandic Oslo Airport (Ravinevegen 15, 2060 Gardermoen)

Når: lørdag 16. oktober – søndag 17. oktober

Fullstendige saksdokumenter her. 

Annen relevant informasjon om arrangementet finnes  her.

For media som ønsker å dekke ekstraordinært idrettsting digitalt, kan de følge streamen direkte på idrettsforbundet.no.

Overordnet program

Lørdag 16. oktober

Kl. 09.00-09.30                         Åpning av ekstraordinært idrettsting
Kl. 09.30-12.00                         Tingforhandlinger
Kl. 12.00-13.00                         Lunsj
Kl. 13.00-18.00                         Tingforhandlinger

Søndag 17. oktober

Kl. 09.00-09.30                         Idrettens studieforbunds ting
Kl. 09.30-13.00                         Tingforhandlingene til ekstraordinært idrettsting
Kl. 13.00                                    Lunsj og avreise

Påmelding 

Grunnet gjenåpning av samfunnet (25.09.21) er påmeldingsfristen kort: mandag 4. oktober! Dersom du ønsker å delta fysisk på ekstraordinært idrettsting registrerer du deg her.

Priser

Overnatting (pr natt)                                kr 990
Deltakelse lørdag, inkl. lunsj                    kr 570
Deltakelse søndag, inkl. lunsj                  kr 570
Tingmiddag lørdag                                   kr 800

Idrettsforbundet etterfakturerer kostnader for deltakelse.

Intervjuforespørsler 
For intervjuforespørsler under og etter tingforhandlingene bes media om å melde inn ønsker til kommunikasjonsansvarlig i NIF, Finn Aagaard, på e-post: finn.aagaard@idrettsforbundet.no

Idrettsforbundet ønsker dere velkommen til ekstraordinært idrettsting og ISF-Ting!

Stor konferanse i Bergen om sportsjournalistikk

Fotballens håndtering av Qatar-spørsmålet kommer på programmet. FOTO: Lise Åserud / NTB

Fotballens håndtering av Qatar-spørsmålet kommer på programmet. FOTO: Lise Åserud / NTB

Det skal arrangeres en stor mediekonferanse i Bergen og en av dagene handler om sportsjournalistikk. Verdt å besøke! Dagen er TORSDAG 30. SEPTEMBER.

For første gang i Norges arrangeres en rendyrket konferanse for sportsjournalistikk- og sportsprodusjon. Fra undersøkende journalistikk og breaking news via etikk og teknologi til sponsormakt og rettigheter. Sportskonferansen 2021 blir en møteplass for innhold, innovasjon og inspirasjon for alle som er interessert i sportsjournalistikk- og sportsproduksjon.

Her finner du link til påmelding og fullt program:

https://www.eventbrite.com/e/sportskonferansen-2021-tickets-169586924055?fbclid=IwAR1UuNamY7jz0Q7rXrvEA_14kBBkZW24RxKeNLCMZeBcDEyvOCjVyrpJtR4

Alle med interesse for fagfeltet er velkomne til å delta på konferansen. Medlemmer av Norske Sportsjournalisters Forbund og NCE Media/Media City Bergen får billetter til rabatterte priser.

Konferansen arrangeres av Media City Bergen, TV2 Sporten og Ennem.

Medietiltak i forbindelse med fotballandslaget

Ståle Solbakken møter pressen daglig fra kommende mandag. Foto: Ali Zare / NTB

Ståle Solbakken møter pressen daglig fra kommende mandag. Foto: Ali Zare / NTB

Norge skal spille årets første fotballandskamp på hjemmebane, og her er dag til dag-programmet for mediene. Det er fortsatt strenge korona-tiltak.

Kun 36 mediefolk (utenom rettighetshaver) kommer inn på Ullevaal stadion til kampen mot Nederland onsdag 1. september. Det opprinnelige tallet var 26, men NFF ar fått presset tallet litt opp. Ti av disse plassene går til nederlandsk presse, som opprinnelig hadde ønsket seg mange flere.

Det kan også bety at Norges antall presseplasser i returkampen i november også kan bli ti, hvis ikke smittesituasjonen har endret seg.

NFF og NSF hadde møte denne uka om fordeling av plassene, de mediene som har fått akkreditering har fått beskjed. Pressetribunen på Ullevaal må også rigges litt om ettersom radio- og tv-kommentatorer også må sitte utendørs, i dette tilfelle på øverste rad på pressetribunen.

Etter kamp er det bare åtte arbeidsplasser inne i rommet bak pressetribunen, så journalister oppfordres til å sitte på sine plasser på pressetribunen og jobbe seg ferdig der. Arbeidsrommet i 1. etasje blir forbeholdt fotografer.

NB! Ullevaal stadion holder pressearealene åpne så lenge det er behov for det etter kamp.

Som man ser er det få spillere på pressetreff om gangen, dette skyldes også koronasituasjonen og UEFAS krav som er strengere enn norske bestemmelser. Det er landslagets intensjon om å vende tilbake til tidligere rutiner med mingletreff når epidemien er over.

Til neste hjemmekamp mot Gibraltar 7. september blir den norske kvoten litt høyere ettersom det ikke kommer presse fra Gibraltar for å rekke kampen.

Reidar Sollie, leder NSF.

Her er oversikten fra NFFs presseteam:

Norge møter Nederland 1. september, Latvia 4. september og Gibraltar 7. september. Programmet for samlingen er nå klart. 

Endringer kan komme. Programmet oppdateres fortløpende på NFFs hjemmeside.

OB! På grunn av smittevern må man akkreditere seg til trening og pressemøter: Sand mail til akkreditering@fotball.no innen klokka 16.00 dagen før.

Mandag 30. august

16.00 - 17.30: Trening, Ullevaal (åpen for media 15 min)
17.35: Pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken og 1-2 spillere

Tirsdag 31. august

16.00 - 17.00: Trening, Ullevaal (åpen for media 15 min)
17.10: Pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken og en spiller, Ullevaal

Pressekonferanse og trening Nederland:

Når det gjelder pressekonferansen og MD-1 treningen til Nederland vil dette ikke skje på Ullevaal Stadion. Begge de offisielle dagen-før-kamp aktivitetene skjer i Nederland før laget har avreise til Norge.

Norsk media er velkommen til å delta via Teams. Link til pressekonferansen: Press Conference The Netherlands, August 31, 2021 

Tid for Nederlands pressekonferanse er tirsdag 31/8 kl. 13.30.

Pressekonferansen vil gjennomføres med simultanoversettelse til norsk.

Norsk media som ønsker å stille spørsmål til trener/spiller kan gjøre dette ved å heve hånden i det virtuelle teams-bildet.

Onsdag 1. september

20.45: Norge - Nederland, Ullevaal 

Torsdag 2. september

12.15: Pressemøte med landslagssjef Ståle Solbakken, Lillestrøm treningsfelt
12.30 - 14.00: Trening, Lillestrøm treningsfelt (åpent for media)

Fredag 3. september 

11.30: Avreise til Riga
19.00 - 20.00: Trening, Daugava Stadium (åpen for media 15 min)
20.10: Pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken og en spiller, kamparena

Lørdag 4. september

19.00: Latvia - Norge

Søndag 5. september  

12.15: Pressemøte med landslagssjef Ståle Solbakken
12.30 - 14.00: Trening, Ullevaal

Mandag 6. september

12.00 - 13.00:  Trening, Ullevaal (åpen for media 15 min)
13.10: Pressekonferanse med landslagssjef Ståle Solbakken og en spiller, Ullevaal

Tirsdag 7. september

20.45: Norge - Gibraltar

Tekst: Christer Madsen
Publisert: 24.08.2021
Endret: 27.08.2021

Nyttige lenker



Siste medienytt foran OL i Tokyo

Hovedpressesenteret i Tokyo har stort innrykk. FOTO: Heiko Junge / NTB

Hovedpressesenteret i Tokyo har stort innrykk. FOTO: Heiko Junge / NTB

Fredag innledes OL i Tokyo og de første norske pressefolkene er på plass.

Her er et oppdatert budskap fra Oympiatoppens presseattasje Halvor Lea, som er på plass. Det blir et logistikkmessig puslespill for å få håndtert de norske journalister og fotografer som er til stede.

Her er hans siste informasjon til de akkrediterte med viktige detaljinfo om kommunikasjon:

Kjære norske medierepresentanter i Tokyo,

Da er det like før OL i Tokyo begynner, og forberedelsestiden med usikkerhet og uavklarte spørsmål er over. Fra Olympiatoppens og presseattachéteamets side har vi satt pris på den gode dialogen med de ulike mediehusene, Sportsjournalistforbundet og enkeltjournalister i denne prosessen, som har vært krevende for alle. Nå er vi så klare vi kan bli, og skal sammen forsøke å få dette til å fungere i praksis. Vi er optimister.

Vi er tre presseattachéer i Tokyo, det er:
Gro Eide: gro.eide@skiforbundet.no Japansk nummer +81 (0) 7015000869 (fra 22.7)
(sykkel, taekwondo, beachvolleyball, seiling, triatlon)
Lars Otto Bjørnland: larsottobj@outlook.com Japansk nummer: +81 (0) 7014998875 (fra 22.7) (Skyting, håndball/menn, svømming, stup, turn, rytter, kajakk)
Halvor Lea (leder for teamet): halvor.lea@olympiatoppen.no Japansk nummer: +81 (0) 7014997600 (Friidrett, roing, håndball/damer)

All kontakt med utøverne via presseattachéene

Vedlagt finner dere samspillsreglene for samarbeidet mellom mediene og OL-troppen. Dette dokumentet er diskutert og godkjent i samspill med styret i Norske Sportsjournalisters Forbund, og er gjensidig forpliktende. De tre presseattachéene koordinerer mediehenvendelser til utøverne og teamene. Vi understreker igjen at all kontakt til utøverne skal gå via presseattachéene, og at utøverne ikke skal kontaktes direkte. Dette er et uttrykt ønske fra troppen/utøverne selv, og er en del av avtalen med Sportsjournalistforbundet.

Når det gjelder kontakt med presseattachéene, så minner vi om tidsforskjellen, og at det skal ekstra gode grunner til å ringe oss mellom klokken 24.00 og 08.00 lokal tid. Vi ber spesielt hjemme- redaksjonene merke seg disse tidspunktene, hvilket innebærer at vi som hovedregel har hviletid mellom klokken 17.00 og 01.00 norsk tid, med mindre en helt spesiell situasjon oppstår. Vi antar at tilstedeværende medierepresentanter har noenlunde tilsvarende behov.

For ordens skyld, presseattachéene og troppens ledere vil kun være tilgjengelige på japanske telefoner under OL.

Dagplaner for kommende og påfølgende dag

God kommunikasjon er avgjørende for en god medieoperasjon under OL. Som vi informerte om på medlemsmøtet 22. juni, vil vi sende dagplanene på e-post. På dette møtet antydet vi også at vi ville sende med dagplaner for tre dager fram i tid, men vi har landet på at to dager fortsatt er tilstrekkelig for deres planlegging/innmelding/bestilling. Vi tror også at vi alle får mer enn nok planlegging, og at

det er viktig å unngå forvirring. Dagplanene som ligger ved her, vil jo uansett være grunnlaget, selv om det vil dukke opp en og annen endring.

En felles Whatsapp-gruppe

I tillegg til de tradisjonelle dagplanene, vil vi kommunisere via whatsapp. Det er opprettet en fellesgruppe for alle medierepresentanter (meld deg inn her: https://chat.whatsapp.com/BMXRDaQd5GVAKwu4Cqtyxd ). I tillegg vil det bli etablert én gruppe for hver idrett, slik at den som følger de ulike idrettene kan kommunisere med den enkelte ansvarlige presseattaché, for eksempel ved innmelding av intervju-ønsker til et pressemøte, eller om det for eksempel skal informeres om møtested for å prate med en trener.

Innmelding av intervju-ønsker

Vi har svært mange mediemøter i pressekonferansesalen i internasjonal sone i OLV, men også i mixed zone samme sted. Det er ikke sikkert vi alltid vil kunne tilby individuelle intervjuer, men for å kunne organisere mediemøtene mest mulig effektivt for alle parter, vil vi til de fleste møtene be om innmelding av hvem som kommer og intervjuønsker på Whatsapp, mail og/eller sms til den aktuelle presseattachéen i forkant, slik dere er vant med fra en rekke mesterskap. Vi ber om at dere følger tidsfristene for innmelding som står i dagplanen (eller meldes av den aktuelle presseattachéen), så skal vi gjøre vårt ytterste for å organisere møtene så godt som mulig innenfor rammene (vær snill å skrive navn og medium når dere melder). Etter hvert vil vi også se hvor stor pågang det blir på de ulike idrettene, og kunne tilpasse mediemøtene etter dette.

Flest mediemøter i pressekonferanserommet i internasjonal sone (og MZ) i OLV

Mediemøtene har vært en krevende nøtt for oss, slik vi formidlet i medlemsmøtet i Sportsjournalistforbundet 22. juni. Siden den gang har vi jobbet intenst overfor arrangørene for å få de bestillingene vi ønsket. Pr. i dag har vi bekreftede tidspunkter for mediemøter i henhold til vedlagte dagplan, enten i pressekonferanserommet i internasjonal sone i Olympic Village (OLV) eller i mixed zone samme sted. I tillegg blir det noen mediemøter i mixed zone (eller pressekonferanserom på arena) og noen digitale møter (for eksempel fra steder som ikke er tilgjengelige for mediene).

Arrangørene oppfordrer mediene til å være effektive for å sikre sirkulasjon av medier

Vår intensjon er at bestillingene av mediemøtene skal gi dere økt mulighet for adgang til internasjonal sone. Ifølge arrangørene vil det til enhver tid være en maksgrense på 38 journalister samtidig i OLV. Det innebærer at det stilles krav til oss alle om effektivitet. Komme inn, følge en pressekonferanse, gjøre intervjuer, dra ut igjen, og gi plass til andre. Med dette som bakteppe, vil vi anbefale, så sant det er mulig i medienes bookingsystem, å bestille tid så snart som mulig i internasjonal sone i OLV i henhold til planen for mediemøter.

Vi håper dette vil gå seg til, og opplever at de ansvarlige i Media Venue Center i OLV har en intensjon om at dette skal fungere. (Vi har ingen påvirkning på, eller ansvar for, hvem som slipper inn, eller antall. Deres beste kort er at vi/Team Norway har booket mediemøter). På den annen side, det

kommer til å oppstå situasjoner der en eller flere ikke kommer inn, og noen mister et mediemøte. I slike tilfeller vil vi oppfordre dere til å samarbeide og dele på intervjuer/sitater. Hvis systemet skulle kollapse fullstendig, er digitalt mediemøte nødløsningen.

Vi server tilstedeværende medier

Hva med hjemmeredaksjonene? Medieoperasjonen på stedet under OL i Tokyo, er omfattende, og vi har dessverre ikke kapasitet til å serve medier/journalister/lokalkontorer hjemme. Her er det også rettighetsregler som spiller inn. Vi ber derfor avdelinger/lokalkontor som ønsker stoff om å benytte egne medarbeidere i Tokyo. Det er et uttrykt ønske fra styret i Sportsjournalistforbundet at tilstedeværende medier blir prioritert fra vår side. Dette innebærer at all vår kommunikasjon og oppfølging

blir til dere som er i Tokyo

Vanlig pressekonferanseoppsett – noen ganger med individuelle intervjuer i bakkant

Mange av mediemøtene våre er bestilt i pressekonferanserommet i OLV, og det er i hovedsak begrunnet med at der har vi selv mest styring og kontroll, uten andres forstyrrelser. Det innebærer at det blir podium-intervjuer som utgangspunkt. Dette er bedre enn digitale møter. Så vil vi, om det lar seg gjøre fysisk/smittevernmessig, og der pågangen ikke er for stor, forsøke å tilrettelegge for individuelle intervjuer etterpå. Her er avstand viktig. Det vil her være aktuelt å samle for eksempel tre og tre journalister til gruppeintervjuer. I vurderingen av eventuelle enkeltintervjuer, vil rettighetshaver ha prioritet. Hvordan det blir i mixed zone i OLV, er vi usikre på, bortsett fra at det er føringer om antallbegrensninger.

Discovery åpner for bruk av lyd/bilde fra felles digitale mediemøter

Vi har hatt diskusjoner med prosjektleder Frode Martnes i Discovery om regler/bruk/tilgang til eventuelle digitale intervjuer og OBS-produserte pressekonferanser i OLV. Discovery ønsker å være rause overfor norske medier, og sier at video/lyd fra felles digitale mediemøter kan benyttes av medier som ønsker det. Hvis det også er løpende TV-produksjon av pressekonferansene i Olympic Village, så vil medier som vil benytte noe spesielt fra disse (forutsatt at de produseres), kunne ta kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Discovery, media@discovery.com.

Antallbegrensningene innebærer fire håndballspillere pr. mediemøte

På grunn av antallsbegrensninger både på medie- og utøversiden, vil det være nødvendig å justere opplegget i forhold til hva dere er vant til for mediemøter for håndballagene. I pressekonferanserommet kan vi være maks seks personer, og én presseattaché må fasilitere pressekonferansen og ha regien. Det betyr at vi kan være én trener og fire utøvere på mediemøter i OLV. I tillegg må mediene melde ett døgn i forkant hvor dere skal være påfølgende dag. For å gi dere forutsigbarhet har vi derfor (for kvinnelaget, foreløpig) allerede satt opp hvilke fire spillere som stiller til de ulike mediemøtene. (I helt spesielle tilfeller, vil vi kunne vurdere å ta med en femte spiller, men med utgangspunkt i begrensningen på seks personer, er det fire vi går ut fra). Denne praksisen vil bety at dere vet, når dere står i mixed zone kvelden før, hvilke spillere som kommer på mediemøtet,

og har mulighet i mixed zone på kamparena til å snakke med spillere som ikke skal på mediemøtet dagen etter.

Når vi er inne på håndball, så vil vi praktisere vanlige rutiner etter kamp. Dere melder inn 5-10 minutter før kampslutt hvem dere ønsker å snakke med. I praksis vil spillerne løpe i garderoben straks etter kamp for å bytte trøye, så kommer de tilbake til mixed zone. For ordens skyld, vi presseattachéer har ikke adgang i TV-sonen (gjelder alle arenaer), så det er ekstra viktig at vi holder god kommunikasjon med TV- og radioteamene som står der, slik at spillerne/utøverne dere ønsker kommer til dere.

Medieguiden er også i år elektronisk, og ligger om kort tid lett tilgjengelig på www.olympiatoppen.no

Vi er klare, vi gleder oss. Lykke til alle sammen!

Med vennlig hilsen – på vegne av troppen og presseattachéteamet,

Halvor Lea
Leder for teamet

Siste frist for Bislett Games

I år blir det tilskuere også innenfor murene på Bislett. FOTO: Heiko Junge / NTB

I år blir det tilskuere også innenfor murene på Bislett. FOTO: Heiko Junge / NTB

Medieakkrediteringene til Bislett Games er fordelt, men det kan bli noen ekstra plasser hvis utenlandsk presse begrenser seg. Etternølere må melde seg innen mandag.

Her er listen over godkjente norske presse-akkrediteringer til Oslo Bislett Games 1. juli:

NTB: 3 PH [2 indre bane] + 2 WP 
Stavanger Aftenblad: 1 WP

Bildbyrån: 2 PH [1 indre bane]

VG: 2 WP + 1 NRH
Dagbladet: 2 WP + 1 PH 
Nettavisen: 1 WP
TV2: 2 NRH
Kondis: 1 PH
Aftenposten: 1 WP

Fordeling av indre bane-akkrediteringer til øvrige fotografer gjøres av fotosjef Jan Dahl på stevnedagen.

 På venteliste [avklares mandag]:
Kondis: 1 WP
Frode Saugstad: 1 WP
Kvinneidrett.no: 1 PH

 Generelt:

- Alle akkrediteringer er personlige og utdeles mot personlig oppmøte. Kan hentes gjennom uka. Kontakt Morten Olsen.

- Ingen medier vil få mer enn en posisjon i mixed sone.

- Grønt korona-pass er en forutsetning for å komme inn på arenaen. Det må være samsvar mellom navn på akkreditering og korona-passet som vises frem.

- WP skal sitte på faste tildelte plasser når de ikke gjør intervjuer eller er på et nødvendig ærend 😊.

- Ansiktsmaske skal brukes ved intervjuer.

Akkrediteringsønske sendes til: morten.olsen@friidrett.no

 

Dette venter media i Tokyo

Eksempel på digital pressekonferanse med Thorir Hergeirsson, organisert av presseattasje Halvor Lea (t.v.). Foto: NTB/Norges Håndballforbund

Eksempel på digital pressekonferanse med Thorir Hergeirsson, organisert av presseattasje Halvor Lea (t.v.). Foto: NTB/Norges Håndballforbund

Sommer-OL i Tokyo er få uker unna og mediene som skal dit må leve under et strengt regime.

Alle norske mediefolk som skal til Japan, eller jobbe med OL hjemmefra, var invitert til et medlemsmøte om OL i Tokyo. Der gikk man gjennom en rekke praktiske detaljer med OL-troppens medieansvarlig, Halvor Lea.

De foreløpige fagplanene fra 23. juli er sendt til alle de akkrediterte.

Huskelista er lang for dem som skal jobbe for media under OL. Alle også har fått tilsendt en såkalt Playbook fra arrangøren, der alle tiltakene står i detalj. Man kan i kortversjon kalle dett et OL i logistikk.

Kortversjonen her slik at man får et inntrykk:

*Før avreise må alle ha lastet ned to apper, en for helserapportering, en for sporing. Man må melde inn egen kroppstemperatur hver dag og det blir testing ved inngang til alle arenaer.

*Man må kunne vise til to ferske negative koronatester, tatt inntil 72 timer før avreise. Alle blir også testet ved ankomst flyplassen i Tokyo.

*Alle må ha en fungerende smartphone med alt lastet ned, hvis ikke må man leie seg en smarttelefon i Japan, slik at man kan bli sporet.

*Det er forbudt å bruke offentlig transport de første 14 dagene etter ankomst. Det er forbudt å bevege seg ute i byen Tokyo. Man kan bare bruke såkalt OL-transport som er organisert med busser og godkjente taxier. Måltider må inntas enten i pressesentrene på arenaene eller på hotellrommet. Man skal ikke oppsøke restauranter i Tokyo, de fleste av dem er uansett stengt.

*Det er tre presseattasjeer som skal betjene norsk presse: Halvor Lea, Gro Eide og Lars Otto Bjørnland. De vil ikke makte å være tilstede på alle arrangementer med norsk deltakelse, derfor vil enkelte sportssjefer bli involvert.

*Alle akkrediterte må ha fylt ut sin egen dagplan om hvor de akter å bevege seg hver dag. Det må søkes om adgang til spesifikk arena senest klokka 16.00 dagen før. Alle mediehus må oppnevne en kontaktperson (CLO) som arrangøren kan ha kontakt med.

*Norges tropp: Man ønsker å finne mest mulig praktiske løsninger for media, alltid pressekonferanser to dager før første øvelse, samt vanlig opplegg i mixed sone etter øvelsene. Her kan det bli enkelte avvik. De tre beste skal til internasjonal pressekonferanse. De fleste pressekonferansene utenom konkurransene vil bli lagt til deltagerlandsbyen eller ute på arenaene.

*Olympiatoppen vil legge opp til digitale pressetreff der det er mest praktisk. Deres hovedfokus er å betjene norske medier som er fysisk til stede i Japan. All intern kommunikasjon til mediene vil gå via WhatsApp med egen kanal for hver idrett.

*Den norske OL-guiden vil foreligge kun i digital utgave og lages ferdig når siste laguttak er unnagjort. Den kan lastes ned fra Olympiatoppen.no

*Det er 25 journalister og 11 fotografer akkreditert fra såkalt skrivende presse. Dette er det laveste tallet til et sommer-OL på lenge. I tillegg kommer det noen få team fra TV2 og NRK, sistnevnte har radiorettighetene. Discovery har tv-rettighetene og vil være på plass med omlag 25 personer.

Til håndballjentenes precamp i Fukuoka vil det ikke være mulig å reise fordi bruk av innenlands offentlig kommunikasjon er forbudt. Her vil Olympiatoppen klekke ut et opplegg. Maraton vil bli avviklet i Sapporo, foreløpig har ingen norske medier varslet at de vil være tilstede der.

Til Paralympics, to uker etter OL, vil NRK, VG, NTB og Aftenposten være på plass.