Akkreditering EM friidrett innendørs

Jakob Ingebrigtsen og andre norske utøvere vurderer innendørs-EM i Polen i begynnelsen av mars. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Jakob Ingebrigtsen og andre norske utøvere vurderer innendørs-EM i Polen i begynnelsen av mars. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Det er uklart om og i hvilken grad det vil bli norsk deltakelse i innendørs-EM i friidrett. Men uansett er akkrediteringsfristen 1. februar.

EM i friidrett innendørs arrangeres i Arena Torun i Polen fra 4 til 7. mars. En rekke OL-aktuelle utøvere vurderer å delta, men hensynet til smittevern og sikre tiltak gjør at man avventer.

Torun ligger ca 210 kilometer fra flyplassen i Warsawa.

Det er stramme mediekvoter til dette mesterskapet, og strenge smittevern.

De som ønsker akkreditering, journalist eller foto, bes ta kontakt med Morten Olsen i Norges Friidrettsforbund, som kan distribuere digitale koder.

Ta kontakt med han på Morten.olsen@friidrett.no

Mobil: +47 95 87 55 66

Sportsjournalistenes pris 2020 - vi kårer fjorårets beste beste sportsjournalistiske arbeid

Det er mye mangfoldig journalistikk, noe av det publiseres på papir…Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det er mye mangfoldig journalistikk, noe av det publiseres på papir…Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hva var fjorårets beste journalistiske arbeider innen sport? Dine bidrag ønskes! Frist for nominasjon er 10. mars.

Fra og med i år vil Norske Sportsjournalisters Forbund kåre årets beste sportsjournalistiske arbeid, uavhengig av form og publiseringsplattfom. Det vil si at årets kåring vil omfatte arbeid som ble gjort i 2020.

Vi ønsker å hylle godt og inspirerende håndverkt innen vår sjanger og Sportsjournalistenes pris deles ut i to hovedkategorier:

  • Årets sportsjournalistiske arbeid

  • Årets sportsfotografiske arbeid

Årest sportsjournalistiske arbeid skal deles ut til et bidrag som har vært med å prege dagsorden i internasjonal, nasjonal og/eller lokal målestokk. Det kan gå til ett enkelt arbeid (reportasje, dokumentar, nyhetsavsløring, portrett, kommentar eller likende) eller til en større dekning (mesterskap, artikkelserie, temaserie, grave-arbeid eller likende).

Arbeidet kan være i form av hele spekteret vi leverer på: Tekst, video- eller radioproduksjon, podkast, TV-serie, web-TV, nyhetsinnslag, studiosendinger - eller noe mer utradisjonelt. Vi ønsker nominasjoner som gjenspeiler mangfoldet av sjangere sportsjournalistikken representerer.

Årets sportsfotografiske arbeid skal deles ut til et visuelt bidrag som står særlig fram - enten i form av et stillbilde, en bildeserie eller levende bilder. I denne kategorien skal det visuelle være bærende i seg selv eller kunne stå selvstendig.

Bidrag der kombinasjonen mellom bilder/video og tekst eller andre fortellerteknikker er viktigst (som en helhet), kan nomineres i kategorien «Årets sportsjournalistiske arbeid». Hvis dere er usikre, kan det nomineres i begge kategorier - og merk i så fall nominasjonen med dette, så plasserer juryen bidraget der de anser at det passer best.

Blant kriteriene juryen vil se på i sin helhetsvurdering er:
* Metode
* Engasjement og rekkevidde (i ulike målestokk alt ettersom publikasjonens nedslagsfelt - internasjonalt, nasjonalt, lokalt)
* Viktige eller overraskende avsløringer eller nyanser
* Fortellerteknikk - herunder språk, visuelt uttrykk, ulike virkemidler og teknisk håndverk
* Faglig dypdykk eller særlig god formidling av sportsfaglige elementer
* Særlige innovative grep
* Særlige grep for å inkludere leserne/seerne (relasjonelle grep)

Bidraget som vinner kan stå særlig fram på ett punkt eller ha en kombinasjon av flere kriterier. Juryen tar også imot bidrag som på selvstendig grunnlag fremhever kvalitet på punkter som ikke er listet opp her. Bidraget kan være løst av en enkeltperson eller i et samarbeid med flere, og la det komme fram i nominasjonen hvem/hvordan det er jobbet med bidraget.

I tillegg har juryen mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer har utmerket seg med utover dette. Alle våre nordiske kolleger har denne form for utmerkelse som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.

Styret til Sportsjournalistene har mandat til å oppnevne juryen, som skal ha minst en representant fra styret, en fra sportens verden og en utenfra.

Prisene for 2021 kan inkludere alt arbeid utført i 2020, med frist for nominasjoner 10. mars 2021

Obs! Ta kontakt med styremedlem Carina Alice Bredesen (90 81 33 91 // carina.bredesen@nettavisen.no) direkte om dere trenger hjelp med nominasjonen eller har ytterligere spørsmål. Si også ifra om noen har behov for utsettelse av fristen, så ser vi hva vi får til.

Vinnerne skal etter planen offentliggjøres under forbundets 100-årsjubileum i mai 2021. Denne begivenheten blir utsatt på grunn av koronasituasjonen. Vi kommer tilbake til detaljer om det.

Har du journalistisk arbeid som du mener fortjener plass i konkurransen, send materialet på epost til:

styret@sportsjournalistene.no - merk eposten med «ÅRETS BIDRAG»

SOM SAGT: INNEN 10. MARS

PS. Internasjonalt har AIPS sin kåring gjennom AIPS Sport Awards. Her er innleveringsfrist til høsten. Flere norske mediehus er med i den konkurransen i år der over 120 nasjoner har sendt inn bidrag.

Viktig informasjon om ski-NM kommende helg

Langrennsløperne forflytter seg fra Lygna til Granåsen denne uka. FOTO: Terje Pedersen / NTB

Langrennsløperne forflytter seg fra Lygna til Granåsen denne uka. FOTO: Terje Pedersen / NTB

Ski-NM avvikles i Trondheim kommende helg. Akkrediteringsfrist er 13. januar.

Her er oppdatert informasjon fra arrangøren:

Nedenfor følger praktisk informasjon for media før NM del 1 i Trondheim/Granåsen 16.-19. januar 2021.

Akkreditering
Alle må søke om akkreditering innen 13. januar 2021 klokken 16.00 på https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=hNJTrG4e5UOYdYYiMSuKg7j_QPMh2ABJvYItBPrKYtlUQkxXQlo4MjRTNjlTWVNVR1NHREk0Q09VSyQlQCN0PWcu  

Grunnet begrensninger som følge av smittevernplanen vil kun representanter for redaktørstyrte medier kunne akkrediteres. Det vil være en begrensning på 4 akkrediteringer pr redaksjon.
I akkrediteringssøknaden vil du bli bedt om å angi hvilket dager du ønsker akkreditering til. Vi oppfordrer til at man ikke angir flere dager enn man skal være tilstede da det vil forhindre andre fra å få akkreditering.

Pressesenter i Granåsen
Pga smittesituasjonen, og for å begrense kontakt og opphold innendørs, ønsker vi i størst mulig grad å unngå ansamlinger innendørs (eksempelvis på et pressesenter). Hvis noen har spesielle behov som gjør det avgjørende med tilgang på arbeidsplass i Granåsen skal vi forsøke å tilrettelegge for det så langt det er praktisk mulig innenfor gjeldende smittevernsråd. Angi da dette i akkrediteringssøknaden.

WhatsApp kanal
Vi oppfordrer alle til å følge WhatsApp kanalen for media på https://chat.whatsapp.com/Iv9p03hco3K2TC5ErliFyb

Smittevern
Alle akkrediterte må sette seg inn i gjeldende smittevernsplan for arrangementet. Denne finnes under smittevern (skiforbundet.no)

Praktisk informasjon
All praktisk informasjon om rennprogram m.v. finnes på NM i Trondheim - 2021 (skiforbundet.no)

Praktiske spørsmål:
For praktiske spørsmål ta kontakt med lokal arrangør ved Per Lund per@sporteventnorway.com 90930225



Disse mediene planlegger OL Beijing i 2022

Fugleredet i Beijing ble brukt til sommer-OL i 2008 og vil bli benyttet til vinterlekene også. FOTO: Cornelius Poppe / NTB

Fugleredet i Beijing ble brukt til sommer-OL i 2008 og vil bli benyttet til vinterlekene også. FOTO: Cornelius Poppe / NTB

Vinter-OL i Beijing er bare et drøyt år unna. Hvordan ser smittesituasjonen i verden ut da?Men norske medier må planlegge som om verden blir normal igjen.

Akkrediteringsfristen for å melde interesse fra mediehusene gikk ut i desember, akkreditering på navn ligger et halvt år fram i tid.

Norge har fått en kvote fra IOCs mediekommisjon på 40 journalister og 14 fotografer, i tillegg til etermediene. Discovery har rettighetene for OL 2022.

Ved fristens utløp hadde norske medier meldt inn behov for 37 journalister og 11 fotografer, altså færre enn den kvoten vi har fått tildelt.

Disse mediehusene akter å dekke OL i Beijing med fysisk tilstedeværelse. Mange har selvsagt tatt forbehold om at det kan bli uaktuelt å reise hvis ikke smIttebildet bedrer seg: (i parentes antall journalister og fotografer): Men

Adresseavisen (3+1)

Aftenposten (6+1)

Bergens Tidende (2+0)

Bildbyrån Norge (0+2)

Dagbladet (8+2)

Dagsavisen (1+0)

Drammens Tidende (1+0)

Nettavisen (2+0)

NTB (4+4)

VG (10+1)

Disse mediehusene meldes nå inn til arrangøren i Beijing. Ansvarlig for håndteringen av akkrediteringene i Norges Olympiske Komite er som vanlig Lars Otto Bjørnland.

Braut Haaland årets idrettsnavn

Erling Braut Haaland hadde sitt store gjennombrudd både på klubb og landslag i 2020. FOTO: Ørn E. Borgen, NTB

Erling Braut Haaland hadde sitt store gjennombrudd både på klubb og landslag i 2020. FOTO: Ørn E. Borgen, NTB

Sportsjournalistene har talt: Erling Braut Haaland er årets norske idrettsnavn.

Sportsjournalistene i Norge har kåret Erling Braut Haaland (20 år)  til årets idrettsnavn for 2020.

Braut Haaland vant avstemningen foran skiskytteren Marte Olsbu Røiseland og golfspilleren Viktor Hovland.

- Det ble gitt stemmer til mange utøvere fra et bredt utvalg idretter, men Braut Haalands seier var malmklar, sier lederen av Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie.

Braut Haaland hadde sitt store gjennombrudd som fotballspiller i 2020. Han ble kåret til Europas beste spiller under 21 år (Golden Boy), han scoret mål i debuten for Borussia Dortmund i fire turneringer: Bundesligaen, Mesterligaen, den tyske cupen og den tyske supercupen. Han scoret sitt første mål og sitt første hat trick på landslaget.

 Kåringen, som ble innstiftet i 1948, handler bare om å kåre ett navn, kvinne, mann, lag eller trener. Avstemningen er foretatt blant forbundets omlag 500 medlemmer.

Det er andre gang siden starten i 1948 prisen går til en mannlig fotballspiller, Tom Lund var til nå den eneste i 1981. Ada Hegerberg vant prisen i 2016.

 Grete Waitz har vunnet prisen flest ganger, i 1975, 1977, 1979 og 1983.

 Slik endte avstemningen:

  1. Erling Braut Haaland, fotball, 110

  2. Marte Olsbu Røiseland, skiskyting, 72.

  3. Viktor Hovland, golf, 58

  4. Bodø/Glimt, fotball, 32.

  5. Karsten Warholm, friidrett 21

  6. Aleksander Aamodt Kilde, alpint 18

  7. Johannes Thingnes Bø, skiskyting, 11

  8. Jakob Ingebrigtsen, friidrett, 8

  9. Kjetil Knutsen, fotball, 7

  10. Alexander Stöckl, hopp, 4

  11. Jarl Magnus Riiber, kombinert, 2.

  12. Therese Johaug, langrenn, 2

 Vinnere siden 2000-tallet:

2020: Erling Braut Haaland, fotball.

2019: Karsten Warholm, friidrett (løp).

2018: Jakob Ingebrigtsen, friidrett (løp).

2017: Karsten Warholm, friidrett (løp).

2016: Ada Hegerberg, fotball.

2015: Petter Northug, langrenn.

2014: Ole Einar Bjørndalen, skiskyting.

2013: Magnus Carlsen, sjakk.

2012: Tora Berger, skiskyting.

2011: Alexander Dale Oen, svømming.

2010: Thor Hushovd, sykling.

2009: Petter Northug, langrenn.

2008: Andreas Thorkildsen, friidrett (spydkast).

2007: Aksel Lund Svindal, alpint.

2006: Kjetil Andre Aamodt, alpint.

2005: Marit Bjørgen, langrenn.

2004: Andreas Thorkildsen, friidrett (spydkast).

2003: Petter Solberg, motorsport.

2002: Ole Einar Bjørndalen, skiskyting.

2001: Olaf Tufte, roing.

2000: Trine Hattestad, friidrett (spydkast).

 

Akkreditering vinter-OL i Beijing

Johannes Høsflot Klæbo har OL-titler å forsvare i Beijing 2022. FOTO: Geir Olsen / NTB

Johannes Høsflot Klæbo har OL-titler å forsvare i Beijing 2022. FOTO: Geir Olsen / NTB

Det er bare et drøyt år til vinter-OL i Beijing. Medier som ønsker akkreditering må melde seg nå.

Norge har fått en kvote på 40 journalister og 14 fotografer til vinterlekene i Beijing i februar 2022.

Prosedyren med akkreditering begynner nå.

I første omgang trenger vi å vite hvilke mediehus som ønsker seg plass og hvor mange de ønsker å sende. Det er foreløpig ikke nødvendig å melde inn navn.

Men det vi trenger nå er følgende:

*Navn på mediehus

*Navn på ansvarlig for akkrediteringene (eks. sportsleder), selv om vedkommende selv ikke skal dit.

*Postadresse, epostadresse til den ansvarlige pluss redaksjonen, telefonnummer til mediehuset, mobilnummer til den ansvarlige.

Og gi et hint om dere også akter å dekke Paralympics samme sted.

For spørsmål: Kontakt NSF-leder Reidar Sollie, epost: Reidar.sollie@dagsavisen.no, mobil 97165428

eller presseattasje for akkrediteringer, Lars Otto Bjørnland: larsotto@online.no

Frist: Innen nyttår!

Send informasjonen til: styret@sportsjournalistene.no

 

Stem på Årets Idrettsnavn 2020

Karsten Warholm vant prisen i fjor, men i år fikk han ikke noe sommer-OL å jobbe fram mot. Men han løp fort! Foto: Fredrik Hagen / NTB

Karsten Warholm vant prisen i fjor, men i år fikk han ikke noe sommer-OL å jobbe fram mot. Men han løp fort! Foto: Fredrik Hagen / NTB

Vi skal snart kåre årets beste idrettsutøver i Norge. Her blir din stemme viktig.

2020 har vært et svært spesielt år, men der idretten har fått fungere innen stramme rammer.

Din stemme kan avgjøre!

Som før kan man stemme på en aktiv utøver, et lag eller en trener. Og det legges ingen føringer i avstemningen som ble innført allerede i 1948.

Vinneren offentliggjøres på årets siste dag og vedkommende får Sportsjournalistenes Statuett.

I fjor ble det en klar vinner i Karsten Warholm, mens Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard kom på plassene bak.

Siste års vinnere: 2019: Karsten Warholm, 2018: Jakob Ingebrigtsen, 2017: Karsten Warholm,2016: Ada Hegerberg, 2015: Petter Northug, 2014: Ole Einar Bjørndalen.

Frist: 28. desember.

Hvordan stemme: send en epost til styret@sportsjournalistene.no

Mer om tidligere vinnere finner du her:

https://www.sportsjournalistene.no/arets-idrettsnavn

 Vi minner også om avstemningen i AIPS-regi om årets beste utøvere i verden. Alle våre medlemmer kan stemme i de tre kategoriene mannlige utøvere, kvinnelige utøvere og lag.

Her har AIPS-styret nominert kandidatene og de norske navnene på listene er Marte Olsbu Røiseland, Johannes Thingnes Bøe, Karsten Warholm og skiskytterlandslagene i VM.

Får å komme til AIPS-kåringen må du opprette medlemsnummer og avstemningen finner du her:

https://www.aipsmedia.com/index.html?page=survey&q=12

 

 

 

Presseopplegget under håndball-EM

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er på plass i Kolding. FOTO: Vidar Ruud/NTB

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er på plass i Kolding. FOTO: Vidar Ruud/NTB

Torsdag begynner håndball-EM for kvinner i Danmark. Alle som skal dekke det, enten på plass i Danmark, eller fra hjemmekontoret, bør lese denne orienteringen.

Denne pressemeldingen fra medieansvarlig Halvor Lea gir dag-for-dag-program for pressekonferanser og hvordan kjørereglene blir for digital tilgang til utøverne:

Da er det desember og nytt håndballmesterskap. I de neste ukene skulle vi ha kjempet om EM-medaljene på hjemmebane, men slik blir det ikke. Det respekterer vi fullt ut, men er samtidig takknemlige for at Danmark har funnet mulighet for å håndtere hele mesterskapet på en smittevernfaglig trygg måte, og med regjeringen i ryggen. Vi ser fram til en spennende reise, som sikkert vil inneholde uforutsette hendelser, men vi skal stå i utfordringene som kommer og bruke lagånden til å utvikle oss fra dag til dag. Samspillet med mediene vil naturligvis bli preget av den krevende smittesituasjonen og selvfølgelig de regler og bestemmelser som legger føringer for gjennomføringen av mesterskapet.

Vi har alltid vært opptatt av gjensidig rolleforståelse, slik at både dere og vi får gjort jobbene våre, og Håndballjentenes filosofi er at mediene er en viktig del av et mesterskap. Det mener vi naturligvis også i den spesielle situasjonen vi lever i nå, men vi må jo bare erkjenne at våre normale medierutiner ikke lar seg gjennomføre denne gangen. Vi jobber nå med å finne de beste og mest forutsigbare løsningene som er mulig innenfor det strenge regelverket og innenfor de daglige rutinene.

Vi regner med at arrangørene har sendt ut informasjon om hvordan smittevern og rutiner blir for mesterskapet, men gjentar hovedpoengene her. Dette er altså regler og bestemmelser vi ikke har noen påvirkning på, og som er krav for at mesterskapet skal bli gjennomført innenfor smittevernprotokollen.

·      Hele laget, bestående av spillere og ledere gjennomgår på forhånd et omfattende testregime, og går deretter inn i rød sone/boble, som innebærer null kontakt med andre, og ingen anledning til å forlate hotellet, unntatt til buss for å kjøre til trening og kamp. Media har ikke adgang til hotellet.

·      Spillere har ikke anledning til personlig (fysisk) å møte noen utenfor rød sone/boble, heller ikke representanter fra media. 

·      Pressekonferansene etter kamp vil gjennomføres via videokonferanseverktøy, men med journalister fysisk til stede og med trygt smittevern der dette er mulig. Her vil vi stille med to spillere og trener. (Tapende lag 15 minutter etter kampslutt, seirende lag 30 minutter etter kampslutt).

·      Mixed zone etter kampene vil bli operert med arrangørens videokonferanseverktøy, og av praktiske årsaker vil det bli et begrenset antall spillere tilgjengelige (her må praksis bli til underveis). Vi vil vurdere om det lar seg praktisk gjøre å unngå å kjøre mixed zone-intervjuer samtidig med egen pressekonferanse. Rutinene etter kamp, er ellers som vanlig, hvor spillerne går i garderoben og skifter til tørt tøy og får i seg noe mat og drikke.

·      I enkelttilfeller vil vi, på forespørsel, vurdere å sette opp noen få korte telefonintervjuer i mixed zone etter kamp, men da kun spillere som ikke deltar på pressekonferanse eller blir presentert for intervju via videokonferanse i mixed zone. Vi må se hvordan dette fungerer praktisk i de første kampene.

·      Arrangøren vil, sammen med lagets medieansvarlige, bestemme hvem som møter til pressekonferanse og hvem som møter i mixed zone. 

Disse rammene innebærer store endringer for både dere og oss, men vi er innstilt på å håndtere disse utfordringene så godt og forutsigbart som mulig. Spillerne og lederne er vant til at mediene er en del av mesterskapene, og ser på dette samspillet som en viktig del av det å representere et norsk landslag. Selv om vi ikke skal møtes fysisk, så skal vi bidra så godt det lar seg gjøre til at mediene får dekket mesterskapet på anstendig vis.

Når det gjelder våre egne mediemøter, så har vi diskutert hvordan vi best kan håndtere disse. For lagets rytme og dagsprogram, vil vi opprettholde noenlunde faste tidspunkt for mediemøter på kampfri dag. Vi ønsker ikke å stykke opp dagen med medieopplegg spredt utover dagen, bortsett fra at vi når mesterskapet starter vil ha fellesseansen og de individuelle intervjuene på ulikt tidspunkt. En noenlunde fast struktur gir også forutsigbarhet for dere, og vanlig rytme på dagene. Vi ser for oss følgende program på mediemøtene (bortsett fra onsdag 2.12, vil punkt 1-3 skje etter frokost og punkt 4 rett etter lunsj):

1.     Fellesseanse på Teams med representant for trenerteamet

2.     Fellesseanse på Teams med utvalgt spiller 1

3.     Fellesseanse på Teams med utvalgt spiller 2

4.     Enkeltintervjuer, ett for hvert medium på telefon/Teams

Vi ønsker å forsøke å tilby enkeltintervjuer via telefon eller Teams, men ser at dette kan bli utfordrende å få til rent praktisk. Vi vil starte med at hvert medium kan ønske seg ett intervju-objekt utenom fellesseansene, så vil vi forsøke å koordinere på best mulig måte via telefon eller på Teams.

Så er det ikke til å legge skjul på at et slikt opplegg vil kollapse umiddelbart om alle ønsker å snakke med samme spiller. Vi ser for oss at hvert medium kommer med prioritert ønske 1-3, og ender vi i den situasjonen at alle ønsker samme spiller/e, så vil disse bli presentert i fellesseansen. Vi ber om at prioritert liste med tre spillere som fast rutine sendes medieansvarlig innen midnatt/24.00 kvelden før medietreffet. (Vennligst respekter tidsfristen for innmelding av intervju-ønsker. Til første mediemøte, onsdag 2. desember, er fristen tirsdag kveld klokken 21.00). 

 Hvis det åpner seg anledning for enkeltintervju med mer enn én spiller, vil vi naturligvis forsøke å få til dette basert på prioriteringslisten. Når situasjonen er som den er, vil tilstedeværende medier også i år ha førsteprioritet.

 På kampdag vil, etter vanlig rutine, en fra trenerteamet være tilgjengelig i 5 minutter på avtalt tidspunkt på Teams. Dette vil være for å gi informasjon om status i gruppa og dagens motstander (vi understreker at det i forbindelse med kampdagsintervju ikke er aktuelt å kommentere andre «nyhetssaker» mediene måtte presentere. Dette intervjuet skal handle om kampen.). Dette vil variere etter treningstider og sted, men vil foregå straks vi har ankommet hotellet etter formiddagstreningen.

 Vi har forståelse for at mediene kontinuerlig ønsker oppdateringer om status i troppen, både med tanke på skader og testing for COVID-19. For at dere skal vite hva dere har å forholde dere til, vil den daglige statusen for troppen bli formidlet enten på mediemøtet på Teams på kampfri dag eller på statusmøtet på Teams på kampdag. Dersom det oppstår informasjonsbehov utover dette, vil det bli sendt melding direkte på distribusjonslisten og/eller pressemelding, eventuelt bli kalt inn til pressemøte på Teams. Ut over dette vil det ikke bli gitt statusrapporter om skader/testing løpende gjennom dagen til enkeltmedier.

 

I tillegg til det som er beskrevet over, vil landslaget ha de samme rutinene som er blitt fulgt de siste mesterskapene. Det betyr at all kontakt går via medieansvarlig, Halvor Lea, og at spillerne ikke kontaktes på sms, telefon, sosiale medier eller mail. Vi ber om at dette blir respektert.

 

Målsetting:

Det har vært et underlig år for alle, så det er mange usikkerhetsmomenter foran EM, men situasjonen er lik for alle lagene. Som vi har sagt i mange år, det gjelder 

«å gilla läget» og ta en kamp om gangen og ha fokus på det vi selv kan gjøre noe med. 

Vi er som før forpliktet til NHF`s offisielle/overordnede målsetning, som fremdeles er å:

«Kjempe i toppen i alle mesterskap»

 Denne ambisiøse målsettingen forplikter både spillere og ledere, og er en viktig drivkraft for det vi gjør både på og utenfor banen. Med vår LAGÅND som inkluderer verdiene våre; «begeistring, «innsatsvilje», «respekt» og «fair play» (BIRF😊), vil vi jobbe sammen mot drømmen vår. At vi skal være her og nå og ta en kamp om gangen, har nok aldri vært mer aktuelt enn denne gangen.

 Hvis akutte spørsmål skulle dukke opp, ber vi om at det tas kontakt med Halvor Lea.

PROGRAM DAG FOR DAG

 Følgende mediemøter er planlagt (vi tar forbehold om endringer):

2.12     Klokken 12.45           Mediemøte Teams foran NOR-POL

                                               12.45-13.00 Thorir Hergeirsson

                                               13.00-13-10 Stine Bredal Oftedal

                                               13.10-13.20 Marit Malm Frafjord

                                               13.20-13.30 Heidi Løke

                                               13.30-13.50 Individuelle intervjuer tlf/Teams

 

3.12     Klokken 12.30           Status i troppen (Teams) foran NOR-POL

 

4.12     Klokken 09.45           Felles Mediemøte Teams foran NOR-GER

                                               09.45-10.00 Thorir Hergeirsson

                                               10.00-10.10 Spiller 1

                                               10.10-10.20 Spiller 2

 

                                               13.30-13.45 (merk tiden) ind. intervjuer tlf/teams

 

5.12     Klokken 12.00           Status i troppen (Teams) foran NOR-GER

 

6.12     Klokken 09.45           Felles Mediemøte Teams foran NOR-ROU

                                               09.45-10.00 Thorir Hergeirsson

                                               10.00-10.10 Spiller 1

                                               10.10-10.20 Spiller 2

 

13.30-13.45 (merk tiden) ind. intervjuer tlf/teams

 

7.12     Klokken 13.00           Status i troppen (Teams) foran NOR-ROU        

 

8.12     Klokken 09.45           Felles Mediemøte Teams (tilpasses ev. EHF-protokoll)

                                               09.45-10.00 Thorir Hergeirsson

                                               10.00-10.10 Spiller 1

                                               10.10-10.20 Spiller 2

                                               10.20-10.30 Spiller 3

 

13.30-13.45 (merk tiden) ind. intervjuer tlf/teams

  

Vi ser fram til et hyggelig mesterskapssamarbeid på en annerledes måte!

      

Trenerteam LKS                                                                               Medieansvarlig

Thorir Hergeirsson                                                                           Halvor Lea

Tonje Larsen

Mats Olsson                                                                                     

Slik kan du dekke skiskyting digitalt

Tirill Eckhoff og skiskytterne blir tilgjengelige digitalt. FOTO: Heiko Junge / NTB

Tirill Eckhoff og skiskytterne blir tilgjengelige digitalt. FOTO: Heiko Junge / NTB

Skiskytterne regner med færre pressefolk rundt dem i vinter. Her er planene for hvordan de ser for seg digital tilgang til utøverne.

Her er pressemeldingen fra Norges Skiskytterforbund:

Det blir uten tvil en annerledes sesong i år, og tilgjengeligheten til utøvere og støtteapparat er begrenset sammenlignet med tidligere.

Med få eller ingen medier til stede i mixed zone i «røde land», blir vi nødt til å gjøre enkelte tilpasninger, og sammen med IBU sender vi ut følgende informasjon om muligheter for å dekke skiskytter-konkurransene denne sesongen:

IBU pressekonferanser med topp-3

Det blir avholdt digitale pressekonferanser i regi av IBU etter hver konkurranse som vanlig, men i år kan du følge dem live via IBU sin Facebook-side og på Eurovision Sport sin nettside:

https://www.eurovisionsports.tv/ibu/
https://www.facebook.com/biathlonworld1

Dere kan sende spørsmål til topp 3-utøverne til pressconference@ibu.at og melde inn ditt navn, medie, ønsket utøver og ditt spørsmål. IBU kan ikke garantere at alle spørsmål blir stilt.

IBU Mixed Zone

Dersom du ikke har anledning til å være on-site, men ønsker å få et svar fra en spesifikk utøver (norsk eller internasjonal), kan du sende inn ditt spørsmål til +43 664 1922886 på Whatsapp. IBU kan gjerne sende svaret tilbake på norsk til dere hvis dere ønsker video av de norske med norsk respons.

Oppgi ditt navn, medie, hvilken utøver du vil «snakke med» og fra hvilken nasjon han eller hun kommer fra, samt ditt spørsmål. IBU kan ikke garantere et svar, men skal gjøre sitt ytterste for å levere så godt de kan. Skriv på engelsk. 

Bilder

Denne sesongen tilbyr IBU en bildebank vederlagsfritt for media. Alle kan laste ned en enkel «pakke» med konkurranse-relaterte bilder som handouts til redaksjonelle formål. Bildene blir tilgjengeliggjort umiddelbart etter seremoni.

https://photo.biathlonworld.com

Brukernavn: ibumedia
Passord: massmedia21

Øvrige intervjuer og tilgang på de norske utøverne

Vi setter opp digitale pressetreff gjennom sesongen i forkant og/eller etterkant av enkelte konkurranse-helger. Informasjon sendes ut i forkant.

I tillegg vil det være mulig å gjennomføre intervjuer én-til-én med utøvere, fortrinnsvis på telefon etter konkurranser gjennom sesongen. Dette kan også gjennomføres på f.eks FaceTime eller andre plattformer dersom det er ønskelig. Vi ber om forståelse for at pågangen kan bli stor, og at ikke alle kan imøtekommes hver konkurransedag.

Hvis du ønsker slik tilgang, meld inn til meg på forhånd så skal vi forsøke å bistå så godt vi kan. Per Arne Botnan er på plass gjennom sesongen som vanlig.

Emilie Nordskar: tlf: 900 55 379 /emilie.nordskar@skiskyting.no

IBU World Cup Media Manager mariya.osolodkina@ibu.at
IBU Photo Manager christian.manzoni@ibu.at

Digitalt årsmøte med svarevillig Lagerbäck

Det var aktiv deltagelse fra “salen” da Lars Lagerbäck fikk mange spørsmål å besvare. Foto: Svein Graff.

Det var aktiv deltagelse fra “salen” da Lars Lagerbäck fikk mange spørsmål å besvare. Foto: Svein Graff.

For første gang gjennomførte vi et digitalt årsmøte med gjester på link. Det fungerte fint.

I disse koronatider var årsmøtet tllbake på dagtid, og når alle sitter på sine hjemmekontor valgte vi en annen profil.

Først det faglige innholdet, deretter det formelle. Vi må bare konstatere at vi fikk uvanlig god deltagelse fra aktive medlemmer.

Kun tre personer fra styret var tilstede i NTBs lokaler ved havna i Oslo sentrum: Reidar Sollie som ledet møtet, Regine Leenborg Anthonessen som holdt orden på den digitale aktiviteten og Erik Johansen som styrte teknikken.

Første gjest klokka 14.05 var presseattasje for håndballjentene, Halvor Lea, fra sitt hotellrom i Kolding. Det er to dager siden det ble bestemt at håndball-EM skulle gå som planlagt i Danmark (etter at Norge trakk seg), og han gikk gjennom de utfordringene man har med pressemøter og mixed sone når adgangen begrenses. Det blir mange digitale løsninger også der.

Han sveipet også innom to OL som kan komme kjapt i løpet av et halvt år, hvis verden blir noenlunde normal igjen. Her kommer det ny informasjon for redaksjoner som eventuelt må trekke eller endre mannskap.

Neste gjest klokka 14.15 var landslagssjef i fotball, Lars Lagerbäck, fra sitt hjem i Sverige. Han stilte opp for å bli med i en samtale om hans erfaringer med norsk presse sammenlignet med svensk og islandsk der han langt på vei synes den norske er den “verste” i den forstand at vi er mest pågående.

Det ble en lengre seanse enn planlagt fordi han svarte utfyllende på alle spørsmål og medlemmenes iver på å sende inn spørsmål på chat var imponerende. Derfor fikk han langt flere spørsmål med forskjellige innfallsvinkler enn planlagt. Det var åpenbart behov etter at han ikke har vært tilgjengelig etter at landskampen Romania - Norge ble avlyst.

Opptak fra hele seansen kan man etterhvert se på våre hjemmesider.

Senere ble det korte orienteringer om neste års 100-års-jubileum, innføring av kåring av årets sportsjournalist og fotograf og den digitale veien videre.

Da gjensto bare den formelle delen der årsberetning, regnskap og valg ble gjennomført.

Først ett minutts stillhet for bortgangen til Sturla Sjem, tidligere leder av forbundet og mangeårig revisor siden.

Årsberetningen ligger ute og økonomien er paradoksalt bedre enn noengang med kanskje tidenes største overskudd, 215.000 kroner fordi styreutgiftene er dramatisk redusert og honorar-turen for styret er blitt kansellert to år på rad.

Men dette overskuddet kommer godt med når vi går inn i jubileumsåret der vi prøver å unngå eksterne sponsorer til vårt arrangement i mai, som kanskje må utsettes.

Det var kun tre på valg og alle tre ble gjenvalgt: Leder Reidar Sollie, Dagsavisen, som annonserte sin siste periode, styremedlem Vegard Jansen-Hagen, TV2 og Carina Bredesen, Nettavisen. Sistnevnte valgt for ett år med ny vurdering da ettersom hun ikke jobber i en sportsredaksjon lengre.

Valgkomiteen ble gjenvalgt og ny revisor er Espen Hartvig, NTB.

Da var det takk for i aften, takk for deltakelsen og takk til NTB for praktisk avvikling av møtet.

Agenda årsmøte 2020

Her er agenda for årsmøtet onsdag 25. november.

AGENDA ÅRSMØTE 25.11 klokka 14.00 (digitalt)

1.     Velkommen om korona-året. Reidar

2.     Halvor Lea, håndball-EM i Danmark. Digital tilrettelegging, tilgang fra Norge, smittevern underveis. Fysiske møter? Regine og Reidar

3.     Lars Lagerbäck, norsk presse kontra svensk og islandsk. Samtale med Regine og Reidar.

4.     Infopunkter om forbundet:

A. Jubileum 2021. 11. mai 2021. Sporten, Frognersetra. Men hva skjer med koronaen?

B. Årets sportsjournalist. AIPS Awards, to bidrag fra Norge: Dagbladet og TV 2.

C. Avstemning årets idrettsnavn. Nettavstemning i desember.

5.     Årsberetning og regnskap.

Overskudd 215.832 grunnet ikke honorar og styremøtene digitalt.

6. Valg.

 Styret ser slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (ikke på valg).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (ikke på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB scanpix (ikke på valg).

Valgkomiteen innstiller på gjenvalg av de tre kandidatene på valg, men bare med ett år for Carina Bredesen ettersom hun i dag ikke jobber med sport. Vurderes på nytt neste år.

Valgkomiteen har bestått av Kjell-Eirik Mikkelsen, BA, Arild Andersen, NRK og Mattis Røhne (honnørmedlem, tidligere Hamar Arbeiderblad).

Valg av valgkomite og revisor:

Styret innstiller på gjenvalg av valgkomiteen.

Styret foreslår Espen Hartvig, NTB som ny revisor etter Sturla Sjem.

Formell rekkefølge:

1.     Åpning og konstituering

2.     Valg av dirigent for årsmøtet.

3.     Valg av sekretær.

4.     Valg av stemmetellere

5.     Styrets beretning

6.     Revidert regnskap

7.     Fastsettelse av kontingent for 2021

8.     Forslag til lovendringer.

9.     Innkomne forslag

10.  Valg av leder (Reidar) og to styremedlemmer (Vegard, Carina)

11.  Valg av valgkomite og revisor.

Årsmøtet digitalt: Lars Lagerbäck om den norske sportspressen

Lars Lagerbäck tar en samtale med oss under årsmøtet 25. november. FOTO: Vidar Ruud / NTB

Lars Lagerbäck tar en samtale med oss under årsmøtet 25. november. FOTO: Vidar Ruud / NTB

Landslagssjef Lars Lagerbäck har sine mange erfaringer med sportsjournalister. På vårt digitale årsmøte vil han utdype dette.

Lars Lagerbäck har hatt en svært spesiell avslutning av 2020. Han har også hatt sine utfordringer med norsk presse. Hvordan oppfatter han norske journalister sammenlignet med sine erfaringer fra Sverige og Island? Svaret er ikke opplagt.

Fra sin karantene-tilværelse hjemme i Sverige er han gjest på vårt digitale årsmøte

ONSDAG 25. NOVEMBER klokka 14.00

Meld deg på ved å sende en mail til: styret@sportsjournalistene.no.

Så får du tilsendt en link for deltagelse.

Men også: Hvordan er tilgangen til kildene våre? Hvordan har fotballen håndtert smittesituasjonen med spillere på link og telefon. Hva skjer med håndball-EM nå i desember og ski-VM i februar?

Langrenn planlegger en annerledes vinter og Norges kamper i håndball-EM er nettopp flyttet fra Trondheim til Danmark. Og mesterskapet er nå bekreftet blir gjennomført.

Presseattasje der er Halvor Lea, og han har også ansvaret for to OL som ligger i løypa snart. Han er også med oss som gjest på årsmøtet

Etterpå må vi gjennom de ordinære postene som blant annet vil handle om neste års kåring av årets sportsjournalist og neste års 100 års-jubileum der alle blir invitert til feiring i Oslo. Men når kan vi ha den?

Årsberetningen ligger her:

https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/styrets-rsberetning-2019-2020 

som vi går kjapt gjennom sammen med regnskap og valg.

Styret ser slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (ikke på valg).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (ikke på valg).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, VG (ikke på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB scanpix (ikke på valg).

Valgkomiteen innstiller på gjenvalg av de tre kandidatene på valg, men bare med ett år for Carina Bredesen ettersom hun i dag ikke jobber med sport. Vurderes på nytt neste år.

Valgkomiteen har bestått av Kjell-Eirik Mikkelsen, BA, Arild Andersen, NRK og Mattis Røhne (honnørmedlem, tidligere Hamar Arbeiderblad).

Vel møtt! Via skjerm!


Langrennsløpere på samlebånd

En godt beskyttet Therese Johaug intervjues på god avstand i et rigget opplegg på Beitostølen denne uka. FOTO: Reidar Sollie

En godt beskyttet Therese Johaug intervjues på god avstand i et rigget opplegg på Beitostølen denne uka. FOTO: Reidar Sollie

Hvordan løse pressekonferanser og smittevern.? Vi fikk en ekstremvariant på Beitostølen denne uka.

Skulle norsk presse møte løperne digitalt eller ansikt til ansikt?

Langrennsløpernes pressesjef prøvde den siste varianten med alle de utfordringer de medførte på den tradisjonsrike mediedagen torsdag. Men utfordringen var at ikke mer enn 50 mennesker kunne være i Beitohallen samtidig.

16 landslagsløpere ble fordelt på over 30 journalister i en seanse som varte i fem og en halv time. Alle journalister fikk utdelt et fargerikt regneark der alle intervjuavtaler var tegnet inn. En til en-intervjuer med to meters distanse mellom bordene der journalist og intervjuobjekt ble plassert.

Journalistikk på samlebånd? Delvis ja. Men alle redaksjoner fikk sine egne intervjuer. Og det er det alle ønsker.

Det gikk overraskende smidig. Ti minutter til hver. Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm, Johannes Høsflot Klæbo (deltok kun på telefon) og Emil Iversen hadde flest avtaler med ti hver.

Rundt hele hallen var egne bord satt opp til hvert medium som hadde meldt seg på: Rettighetshavere NRK og TV2 hadde også egne poster andre steder på hotellet for å spare plass. Inne i hallen satt resten linet opp: NTB, Aftenposten, VG, Dagbladet, Nettavisen, Adresseavisen, Dagsavisen, Drammens Tidende, Trønder-Avisa, Se og Hør og langrenn.com.

  • Hvilke spørsmål har du ikke fått, spurte vi Therese Johaug. - Mange, svar svaret.

  • Om det fungerte? Ja. Men for fotografene ble det en utfordring å finne motiver i sterile omgivelser.

  • Men slik er virkeligheten i november 2020.



Styrets årsberetning 2019-2020

ÅRSBERETNING 2019-2020

Her er styrets årsberetning til digitalt årsmøte onsdag 25. november:

1. Styret

Etter årsmøtet i Oslo Media House 4. desember 2019 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (gjenvalgt for to år).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (gjenvalgt for to år).
Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen, VG (gjenvalgt for to år).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (ikke på valg).
Styremedlem: Erik Johansen, NTB scanpix (gjenvalgt for to år).
Revisor Sturla Sjem og valgkomiteen med Kjell-Eirik Mikkelsen, Mattis Røhne og Arild Andersen ble også gjenvalgt.

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse  møter med  Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund og Norges Olympiske Komite. Etter at koronasituasjonen oppsto i mars har de fleste styremøtene blitt holdt digitalt.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 518 medlemmer i NSF, 13 flere enn i fjor. I tillegg har vi 83 honnørmedlemmer. Økningen er gledelig i en tid med nedbemanninger. Det kan betydning at vi har lettet på kravene for medlemskap for frilansere. Det er veldig mange sportsjournalister på tidsbestemte kontrakter.

4. Arbeidsforhold under koronasituasjonen

Som alle andre har også vår yrkesgruppe fått endret arbeidshverdagen sin betydelig under epidemien. De aller fleste arbeider fra hjemmekontor. Da mye av idretten stoppet opp i vår mistet også en rekke frilansere sin inntekt. Mange av disse har fått kompensert noe av dette gjennom myndighetenes krisetiltak. Totalt sett har krisen gått lite ut over bemanningen i redaksjonene, mange opplever økte lesertall, men nedgang i annonseinntekter. Men krisen ser ut til å fortsette.

5. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Sesongen har også gitt store utfordringer for mediene ettersom koronasituasjonen har påvirket både treninger, kamper og tilgjengelighet til spillere. Fotballsesongen ble utsatt til juli og klubbene fikk en egen helseprotokoll å avvikle kampene etter. Deler av styret var i kontinuerlig dialog med NFF for å tilrettelegge arbeidsforholdene etter de kravene helsemyndighetene satte.

Vi måtte ta affære da alle treningskamper ble stengt for media, men etter påtrykk fra oss ble det åpnet for ti presseplasser på kampene inn mot seriestarten i juli. Til serien startet i Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien ble det definert et antall på 25 presseplasser (inkludert fotografer) utenom rettighetshavere. Mixed sone ble på noen arenaer flyttet utendørs og i siste del av sesongen ble det også innført krav om munnbind i intervju-situasjonene. 

Ettersom det var svært begrenset med publikum på kampene kunne man innfri avstandskravet mellom journalistene på pressetribunen.

Noen klubber har vært strengere enn andre angående tilgang på treninger. Det vanligste er at man må melde inn hvem man vil intervjue dagen før.

Landslag:  Koronasituasjonen har også påvirket arbeidet med landslaget. I forbindelse med landskamper har man fulgt UEFA-protokollen som har hatt to meters avstand som regel og bruk av munnbind på alle pressekonferanser. Dette var lenge strengere tiltak enn det myndighetene i Norge opererte med. Enhver form for mixed sone er blitt forbudt, det betyr at tilgangen på spillere har vært svært begrenset. Det ble også slutt på pressetreff med spillere. Antall medieplasser på Ullevaal har vært det samme som i seriekampene, 25 presseplasser i tillegg til rettighetshaver. Men blant disse 25 skulle fem plasser settes av til gjestende lags presse. Det viste seg at Østerrike, Romania og Serbia ikke brukte noen av disse plassene.

På alle pressekonferanser på Ullevaal, både om uttak av tropper og pressemøter under samlinger, har det vært obligatorisk påmelding og adgangsbegrensning. Samtidig har all presse måtte bære munnbind under pressekonferansene. Antallet som meldte seg var for mange til de første kampene og vi ble rådført da antallet måtte beskjæres.

På bortekampene var det kun plass til fem norske journalister, inkludert ikke-rettighetshaver tv. Dette løste seg greit ved at veldig få medier ønsket å reise. Til årets siste landskamper borte mot Romania og Østerrike var det bare to norske journalister påmeldt utenom etermediene.

6. Håndball-VM for kvinner og menn

Utvalgte journalister som jobbet med håndball og deler av styret var med på evalueringsmøtene etter håndball-VM for kvinner i Japan i desember 2019 og håndball-EM for menn i blant annet Trondheim i januar 2020.  Igjen fikk guttas organisering og tilgjengelighet toppkarakter i et mesterskap der medieninteressen etterhvert ble veldig stor.  Det var færre pressefolk i Japan, men også dette mesterskapet ble smidig avviklet.

7. Sommer-OL i Tokyo 2020

OL i Tokyo ble utsatt til 2021 og det er jo en viss spenning om det vil bli arrangert da også. Fra Norge er det akkreditert 25 journalister og 10 fotografer, fem journalister færre enn hva vi fikk tildelt av IOC. Igjen er det slående at ingen lokalaviser har meldt seg på.

Det virker som OLT kun får akkreditert tre presseattasjeer: Halvor Lea, Lars Otto Bjørnland og Gro Eide. Vi må følge med på hvordan det påvirker tilgangen og hvordan de løser problemet med akkreditert sone i utøverlandsbyen der det er begrenset tilgang. Det er per. i dag naturlig nok usikkert hvordan koronasituasjonen vil påvirke lekene.

Erik Johansen (NTB og styret) har vært på World Press Briefing i Tokyo for å få inntrykk av hvordan arbeidsforholdene vil bli. Avstander og tidsbruk for å forflytte seg blir en stor utfordring i et veldig varmt klima.

8. Fotball-EM 2020

Også fotball-EM er flyttet fra 2020 til 2021 og akkrediteringsfristen gikk ut i januar i år. Fristene for å bestille plass på kampene gikk ut i april. Det blir som kjent ikke norsk deltakelse og da blir det ventelig flere norske medier som trekker seg. All akkreditering har skjedd i UEFA-regi og beskjeden så langt er at alt er frosset til neste år. Man har fortsatt en ambisjon om å arrangere sluttspillet over hele Europa.

9. Samarbeid i Norden

Det er ny ledelse i både Danmark, Sverige, Finland og Island og de tre førstnevnte møttes sammen med Norge under AIPS-kongressen i Budapest i februar. Petra Thoren, Aftonbladet, var på sin første kongress som representant for Sverige, mens Flemming Olesen representerte Danmark i den nye formannen Jimmy Bøjgaards (TV2) fravær. Finland er fortsatt nasjonen med flest medlemmer, over 1300. Og Island færrest: 18.

10. AIPS-kongressen i Budapest

Reidar Sollie representerte Norge på AIPS-kongressen i februar, den siste store samlingen før epidemien angrep landet. Igjen var det mye fokus på AIPS Awards, som får stadig større status og gjennomslag. Se eget punkt om dette. Og egen rapport fra kongressen på våre hjemmesider.

11. AIPS Awards

Det store høydepunktet på AIPS-kongressene er nå utdelingen og fokuset på AIPS Awards der hele verden konkurrerer i god sportsjournalistikk, fortalt i mange formater. Det som ligger i bunn er uansett den gode avsløringen eller den gode historien. Alle de største mediehus i verden tar denne konkurransen på alvor. Norge har i liten grad deltatt, men har tunge bidrag innen undersøkende journalistikk til neste kåring som vil skje i 2021. Dagbladet og TV2 har meldt inn arbeider.

12. Årets sportsjournalist

I et ønske å  få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold ønsker styret å innføre premiering i god journalistikk fra og med 2021. Vi innfører i første omgang to hovedkategorier: årets sportsjournalist og årets sportsfotograf (også video). I tillegg gis det mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer som har utmerket seg utover dette. Alle våre nordiske kollegaer har denne form for utmerkelse som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.

Styret i forbundet har mandat til å oppnevne juryen, som skal ha minst en representant fra styret, en fra sportens verden og en utenfra. Prisene bør inkludere alt arbeid utført i 2020, med frist for nominasjoner i januar. 

13. Medlemskortet

Som kjent er alle medlemmene i NSF nummerert og det er stor interesse for dette. Man rykker opp kun etter ansiennitet og hvor lenge man står i yrket. Listen ligger oppdatert på våre hjemmesider. Favørene med fribilletter ble tatt bort påalle norske pressekort for noen år siden, men kortet skal fortsatt garantere for plass på pressetribune hvis man har behov for det, og man kan også få plass på vanlig tribune hvis man søker om det på forhånd. Det viktigste med kortet er at det skal fungere som et arbeidsverktøy som garanterer arbeidende media adgang.

14. Økt kvinneandel

Det har som vanlig vært mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og kjønnsbalansen er et evig tema. Det ser ut til at vi nå æker fra 10 til 12 prosent kvinneandel. Men det er fortsatt langt fram

15. 100 års jubileet

Forbundet fyller 100 år i 2021 og vi planlegger nordisk kongress og jubileumsfest i samme slengen fra 10 til 12. mai. Hotell er bestilt i Oslo og Sporten på Frognerseteren er utpekt som festlokale. Men koronasituasjonen har satt hele arrangementet i spill. Styret vil før jul bestemme seg for om arrangementene bør utsettes i hvert fall et halvt år. Våre nordiske kollegaer er allerede invitert, men også de er klar over forbeholdene.

Men når det før eller siden lar seg gjennomføre vil det bli en fest med faglig og muntert innhold som alle våre medlemmer vil bli invitert til. Vi søker økonomisk støtte kun fra pressefaglige institusjoner, ingen eksterne sponsorer. Paradokset er at koronaåret 2020 har begrenset våre utgifter så mye at vi har solid nok økonomi til å gjennomføre arrangementene.

16. Økonomi

Forbundet går i år med antagelig tidenes største overskudd på 215.832 kroner. Hovedgrunnen til det er at vi også i år ga avkall  på årets styretur av helt naturlige årsaker. Den fungerer som honorar for styremedlemmene. Dermed er vi sikret et økonomisk grunnlag for 100-års-jubileet i 2021. Vi vil søke om økonomisk støtte fra en rekke hold, men vil unngå ren kommersiell sponsing.

17. Årets idrettsnavn 2019

Karsten Warholm var klar vinner av årets statuett foran Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.  Det var tredje år på rad en friidrettsutøver vant, ettersom Jakob Ingebrigtsen vant i 2018 mens Karsten Warholm vant også i 2017. Warholm fikk prisen under sitt eget internasjonale stevne i Ulsteinvik siste helgen i januar. Han hadde en lang samtale med Sollie om sportsjournalistenes måte å jobbe på og hvordan redaksjonene prioriterer. Dette ville han lære mer om. Prisen har vært delt ut siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

15. november 2020

Styret

Årets sportsjournalist skal kåres

Det ligger mye godt stoff i lokalavisene. Kanskje vinneren finnes her? FOTO: Berit Roald / NTB

Det ligger mye godt stoff i lokalavisene. Kanskje vinneren finnes her? FOTO: Berit Roald / NTB

Ta vare på arbeidene du har produsert i 2020. Neste år starter vi kåringen av årets sportsjournalist.

I et ønske å å få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold ønsker styret å innføre premiering i god journalistikk fra og med 2021.

Vi innfører i første omgang to hovedkategorier:

Årets sportsjournalist og årets sportsfotograf (også video).

I tillegg til gis det mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer som har utmerket seg utover dette. Alle våre nordiske kollegaer har denne form for utmerkelse som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.

Styret i forbundet har mandat til å oppnevne juryen, som skal ha minst en representant fra styret, en fra sportens verden og en utenfra.

Prisene for 2021 kaninkludere alt arbeid utført i 2020, med frist for nominasjoner i januar 2021.

Vinnerne skal etter planen offentliggjøres under forbundets 100-årsjubileum i mai 2021. Denne begivenheten kan bli forskjøvet, avhengig av hvordan koronasituasjonen utvikler seg.

Vi kommer tilbake med detaljer om frister og hvordan man sender inn sitt materiale.

For mange pressefolk på Beito

Gro Eide er pressesjef for langrenn. FOTO: Geir Olsen / NTB

Gro Eide er pressesjef for langrenn. FOTO: Geir Olsen / NTB

Det har meldt seg flere mediefolk til pressetreffet på Beitostølen denne uka enn det det er plass til.

Mediebedrifter som har meldt inn flere journalister til pressetreffet med langrennslandslagene på Beitostølen torsdag, må skalere ned sine ønsker.

Her er budskapet fra presseansvarlig Gro Eide i langrenn:

Tusen takk for stor interesse og hele 16 påmeldte redaksjoner/mediehus til medietreff langrenn 19.11 ifm sesongåpning på Beito. Takk også for at dere alle meldte tilbake innen fristen som betyr at jeg har oversikt over antallet, både på intervjuforespørsler og medierepresentanter.  

Den litt mer kjedelig nyheten er at det totale antallet dessverre er for høyt mtp de 50 vi har mulighet til å ha tilstede i Beitohallen ref smittevernsreglene. Jeg ber dere derfor vennligst om å redusere antall medierepresentanter på Medietreffet til det minimale. Maks antall medierepresentanter er 30 og da regner dere fort ut at dere kan være 1 maks 2 fra hver enkelt redaksjon/mediehus.

Vennligst meld tilbake til meg nytt antall medierepresentanter fra deres mediehus senest innen kl 1200 tirsdag 17. november.

Vi kan som nevnt rigge for MAKS 30 medierepresentanter (det er nå 55) i tillegg til 20 utøvere/arrangør. Vi kommer til å dele intervjugruppen i to bolker med en times opphold for lufting og nedspriting/vask. Media blir plassert langs veggen i Beitohallen med egen inn/utgang og blir bedt om å sitte «fast» på sitt tildelte sted. 

Rettighetshavere (NRK & TV2) har booket rom i 2. etg som tidligere, smittevernstilrettelagt og må holde seg inne på disse rommene under hele medietreffet – de har et noe utvidet antall medierepresentanter, men også svært nedskalert). Utøverne kommer til intervjuet dere har satt opp. Det blir ikke plenumsseanse og alle oppfordres til å bruke munnbind.

PS – forespørselen om redusert antall gjelder kun medietreffet i Beitohallen 19.11, og ikke andre steder media er akkreditert for Beitosprinten.

Takk for hjelpen. Vi håper for forståelse for situasjonen hvor smittevern for helse kommer først.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål.

Med vennlig hilsen

Norges Skiforbund

Gro Eide

Medieansvarlig Langrenn