Vaksine for OL-mediefolk

Norske journalister som skal til Tokyo er tilbudt vaksine via IOC. FOTO: Berit Roald / NTB

Norske journalister som skal til Tokyo er tilbudt vaksine via IOC. FOTO: Berit Roald / NTB

Er det riktig av mediefolk som skal til OL i Tokyo å ta i mot vaksine via IOC? Spørsmålet ble løftet inn i alle aktuelle redaksjoner denne uka, med forskjellige konklusjoner.

Av Reidar Sollie, leder NSF

Saken har en rekke problematiske sider, men en sunn etisk debatt er godt uansett ståsted. Mye tyder på at et flertall av Tokyos befolkning ikke ønsker OL i det hele tatt. Frykten er særlig knyttet til importsmitte. Er det da solidarisk å reise dit uten å være vaksinert? Bør mediefolk som ikke er vaksinert holde seg hjemme?

NSF-styret har hatt en fruktbar diskusjon om dette og vi har respekt for at det er forskjellige syn. Dette var informasjonen som gikk ut til OL-redaksjonene i forrige uke:

“Vi har hatt en dialog med NOK om vaksinering av mediefolk før OL i Tokyo, der vi har vært klare på at norsk presse ikke vil pushe på norske myndigheter for å komme lenger fram i køen.

Det vi eventuelt kunne godta var at vi, som i andre nasjoner, innlemmes i vaksineprogrammet fra IOC såfremt dette ikke går ut over nasjonale prioriteringer. Danmark har blant annet gjort det på denne måten.

Vi har nå fått tilbud om dette.

Olympiatoppen kan nå, etter dialog og avklaring med IOC, tilby vaksineopplegg for norske medierepresentanter som er akkreditert til OL og Paralympics.

Det vi trenger fort, er en oversikt med navn og organisasjon (og ønsket vaksinested, se under), på alle som er aktuelle for vaksine (som ikke er dekket av det offentlige programmet), både de som er akkreditert via NSF/OLT og de som er akkreditert direkte av IOC (ENR), samt rettighetsholdere (Discovery/NRK) og sublisensierte (VG-TV/P4).

 Basert på antall, vil det så, i løpet av kort tid, bli satt opp et tilbud i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim.

Det er selvfølgelig opp til hver enkelt redaksjon, og hver medarbeider om de vil benytte seg av dette. Det er jo både prinispielle  og personlige vurderinger rundt dette.

Pr i dag er det ikke noe krav fra arrangørens side at tilreisende mediefolk er vaksinert.

Noen detaljer:

Kostnad: Vaksinene er tilbudt av, og betales av IOC.

Produsent: Dette er en del av samme opplegg som for de norske troppene til OL og Paralympics, og ønsket om at alle delegasjoner som skal til Tokyo er vaksinert, altså Pfizer.

Hvem utfører: Det offentlige helsevesenet setter vaksinene, etter avtale mellom Olympiatoppen, helsemyndighetene og Pfizer (mao alle blir registrert i relevante registre). Myndighetene har forsikret at dette ikke påvirker vaksinetempoet i det offentlige programmet.”

De fleste redaksjoner har tatt sine vurderinger og mange har konkludert forskjellig.

PS. Det er akkreditert 23 journalister og 9 fotografer fra norske mediehus, i tillegg til rettighetshaverne Discovery (tv) og NRK (radio).