Pressemøte om seriestarten i Eliteserien

Dommersjef Terje Hauge er med på pressemøtet om seriestarten. Foto: Erik Johansen / NTB

10. april (2. påskedag) er det seriestart for det meste av norsk fotball Torsdag inviteres til pressemøte.

Eliteserien og OBOS-ligaen for menn har fokus på den pressekonferansen Norsk Toppfotball inviterer til torsdag 30. mars.

Her er detaljene:

Invitasjon til pressetreff før seriestart for Eliteserien og OBOS-ligaen


Til redaksjonen,

Vi ønsker velkommen til pressetreff førstkommende torsdag i NTFs lokaler på Ullevaal.
 
Agandaen er som følger:

  1. Velkommen til pressetreff

  2. Overordnet sesonginfo fra NTF ved Leif Øverland

  3. Slik blir VAR i norsk fotball på både TV og på arena ved Terje Hauge

  4. Eliteserien 2023 – vi snakker med trenerne for de to av gullkandidatene fra Molde og Glimt og spillere om gullkampen og forventningene

  5. Slik blir Eliteserien og OBOS-ligaen på TV 2 ved Eystein Thue

Registrer din deltakelse her

 

 





 


Kick-off for Toppserien

Brann er regjerende seriemester i Toppserien. FOTO: Marit Hommedal/NTB

Kvinnenes Toppserie er først ut av de norske ligaene i år. Tirsdag 14. mars er det medietreff med alle klubbene.

Når: 12.30-15.00 Tirsdag 14. mars.

Hvor: Ullevaal Stadion, Panorama

Akkreditering sendes til silje@kvinnefotball.no

Presse som allerede har sendt inn er notert ned.

 

Program:

12.30-12.50: Fotografering med lagene nede på gresset

13.00-13.05: Velkommen!

13.05-13.20: Hege Jørgensen og vår nye sportssjef Steinar Nilsen, sammen med TV 2 og NRK

13.20-13.35: Intervjuer med spillerne/kapteiner 

13.35-13.55: Prat med John Arne Riise, Petter Belsvik og André Bergdølmo 

13.55-14.05: Gjesteinnslag 

14.05-14.10: Ny sesong med podkast 

14.10-15.00: Pressetreff 

 

Det rigges bord for all skrivende presse. På pressetreffet vil alle lagene stå ved hvert sitt bord og det blir fri tilgang til intervjuer.

Skrivende presse kan møte mellom 12.30-12.45.

 

Foto: Felles fotografering skjer før programmet, så presse med foto må møte senest 12.15.

Akkreditering Raw Air hopp i Holmenkollen, Lillehammer og Vikersund

Halvor Egner Granerud i aksjon i VM i Planica. FOTO: Terje Pedersen / NTB

Norges Skiforbund minner om at akkrediteringsfristene går ut om kort tid.

Siste frist for å søke akkreditering til Raw Air i Holmenkollen, Lillehammer og Vikersund er i tirsdag 7. mars kl 23:59.

 

Hvis du har søkt om akkreditering direkte til arrangør enten i Holmenkollen, Lillehammer eller Vikersund trenger du ikke søke om egen akkreditering for Raw Air. Tilsvarende, hvis du allerede har søkt om Raw Air akkreditering trenger du ikke søke om akkreditering hos den enkelte arrangøren.

 

Her er linken for å søke om RAW AIR mediaakkreditering:

https://app.rubic.no/Public/Projects/1390/Accreditation

 

Du vil få mer informasjon om akkrediteringen din når søknaden din er behandlet og godkjent. Merk at dette sendes på mailen du oppgir i søknadsskjemaet.

 

Skal du dekke Raw Air kan du også melde deg inn i WhatsApp gruppen på denne lenken https://chat.whatsapp.com/E8VCznFKUZ85PNiFguAuBQ

 

 

 

 

Akkreditering fotballandskamper i mars og april

Ståle Solbakken skal snart ut i EM-kvalifisering. FOTO: Fredrik varfjell / NTB

Ståle Solbakken skal snart ut i EM-kvalifisering med A-landslaget. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB

Norges Fotballforbund minner om fristene for å dekke landskamper for menn og kvinner de to neste månedene:

Kampinformasjon med alle akkrediteringsfrister for 2023 samt skjema for innsendelse av akkrediteringsforespørsel finner du her: https://www.fotball.no/tema/medieservice/.

HERRELANDSLAGET

EM-kvalifisering
25. mars, SPANIA – NORGE
Spillested: La Rosaleda Stadium, Malaga, Spania
Kampstart: 20.45
Akkrediteringsfrist: 9. mars

EM-kvalifisering
28. mars, GEORGIA – NORGE
Spillested: Batumi Stadium, Batumi, Georgia
Kampstart: 18.00
Akkrediteringsfrist: 13. mars

KVINNELANDSLAGET

Privatlandskamp
6. april, SPANIA - NORGE
Spillested: Palladium Can Misses, Ibiza, Spania
Kampstart: 18.00
Akkrediteringsfrist: 28. mars

Privatlandskamp
11. april, SVERIGE - NORGE
Spillested: Gamle Ullevi, Göteborg, Sverige
Kampstart: 18.30
Akkrediteringsfrist: 28. mars

U21-LANDSLAGET

Privatlandskamp
25. mars, NEDERLAND - NORGE
Spillested: Pinatar Arena, San Pedro Del Pinatar, Spania
Kampstart: 19.30
Akkrediteringsfrist: 16. mars

Privatlandskamp
28. mars, PORTUGAL - NORGE
Spillested: Varzim SC Stadium, Portugal
Kampstart: ikke bekreftet
Akkrediteringsfrist: 16. mars

Informasjon til mediene om OL i Paris 2024

Det er stor interesse for OL i Paris i 2024. FOTO: Erik Johansen / NTB

Her følger viktig og praktisk informasjon om OL i Paris 2024.

Merk at fristen for å søke akkreditering for ikke-rettighetshaver (ENR) er allerede 8. mars.

Praktisk informasjon for mediene om OL og Paralympics i Paris

Det nærmer seg 500 dager til OL og Paralympics i Paris. Akkrediteringsprosessen er i full gang, og allerede 8. mars er fristen for ENR-akkreditering (mer om det lenger nede). Olympiatoppen er i full gang med forberedelsene til lekene i Paris, har vært på mediebrief i arrangørbyen, og deler her den informasjonen vi har pr. i dag.

OL arrangeres fra 26. juli til 11. august 2024 med 10.500 utøvere, 28 idretter og 329 medaljeøvelser. Nye idretter i OL er breaking, klatring, surfing og skateboard. For første gang i OL vil kjønnsbalansen være 50/50.

Paralympics avvikles fra 28. august til 8.september med 4.400 utøvere, 22 idretter og 549 medaljeøvelser. Kjønnsbalansen vil være 56,2%/43,8% (menn/kvinner) mot 58/42 i Tokyo.

AVSTANDER

Avstand til arenaer er alltid et viktig poeng, under OL har 21 idretter arenaer innenfor 10 km radius fra Olympic Village, mens det for Paralympics er 17 idretter innenfor 10 km radius fra deltakerlandsbyen. Skyting er denne gangen plassert cirka 230 km fra Paris, i Cháteauroux, så her vil det bli egen landsby for skytterne. Det samme gjelder for seiling, som vil foregå i Marseille, mens sprangridning blir i Versaille. Avstanden til roing/padling er cirka 40 km fra deltakerlandsbyen.

Nytt denne gangen er at håndball vil ha gruppespillet i Paris, mens cupspillet flytter til Lille. Det blir en egen deltakerlandsby i Lille. Hurtigtog fra Paris til Lille tar cirka 1 time og 20 minutter. Fotballturneringen vil foregå i sju ulike byer i Frankrike, med finale i Paris (Lyon, Bordeaux, Marseille, Nantes, Nice, St.-Etienne)

Paris er en by med mange historiske bygninger og steder, og en rekke (midlertidige) arenaer vil ha kjente landemerker som backdrop/bakgrunn. For eksempel vil sandvolleyball avvikles ved foten av Eiffel-tårnet. Alt ligger også til rette for en spektakulær åpningsseremoni, hvor 6 kilometer av Seinen vil være hovedarenaen/hovedscenen.

Når det gjelder fasiliteter for mediene, så vil Main Press Center (MPC) bli i Palais de Congrés de Paris. Det er ventet (gjeldende E-kvote) 6000 journalister til OL og 2300 til Paralympics.

AKKREDITERING

Akkrediteringsprosessen er, som dere er kjent med, i full gang. Press by number-prosessen startet 21. november og avsluttes 24. mars. Her har styret i Norske Sportsjournalisters Forbund (NSF) gjort den foreløpige fordelingen av de norske kvotene. Akkrediteringsprosessen (press by number) for Paralympics starter i slutten mars og vil som vanlig bli håndtert av Martin Hafsahl, på vegne av Olympiatoppen. (martin.hafsahl@gmail.com)

Merk at fristen for å søke ENR-akkreditering er allerede 8. mars. NSF og Olympiatoppen har ingen rolle i tildeling av ENR-akkrediteringer, så søknad sendes direkte til IOC og IPC. MERK at det IKKE er anledning til dobbeltakkreditering i form av ENR kombinert med annen akkreditering. IOC påpeker at de venter stor akkrediteringspågang, og at alle frister stenger på angitt dato.

14. november åpnes systemet for Press by name, og endelig frist her er 9. februar 2024. Det er Lars Otto Bjørnland som håndterer det praktiske ved akkrediteringer for Olympiatoppen.

TRANSPORT

Transport er alltid et viktig tema i forberedelsene til OL og Paralympics, og arrangørene er tydelige på at offentlig transport er en vesentlig (den viktigste) del av transportstrategien. Paris har et velutbygd metronett, og arrangørene vil at akkrediterte skal benytte offentlig transport, der det tidligere var dedikert direkteservice. I praksis vil dette bety færre biler/busser og færre sjåfører. IOC omtaler dette som «The new norm». For å sitere IOCs kommunikasjonsansvarlige: «Door to door is something of the past».

For arenaer som ikke enkelt kan nås med offentlig transport, vil det bli satt opp shuttle-transport fra MPC. Det vil bli utviklet en transport-app for media, slik at det skal være enkelt å velge de beste alternativene.

INFORMASJONSFLYT

Informasjon til mediene og deltakerne under lekene, vil foregå via informasjonsplattformen Myinfo (Paris 2023 OIS/Myinfo). Her vil man finne startlister, trekninger, treningstider, resultater, pressekonferanser, biografier osv. Myinfo vil være operativ fra 15. juli (OL) og 22. august (Paralympics). Tilgang til Myinfo skjer via akkrediteringsnummer.

Det vil være fri internettilgang på pressetribuner og mediesentre. Alle arenaer vil ha 4G- eller 5G-nett. Det vil ikke bli tillat med egne, personlige nettløsninger på arenaene for fotografer, men kan muligens bli tillatt brukt på bussene. Det diskuteres noe som omtales som Press Plus 5G Private Access på utvalgte arenaer. De som måtte ha spørsmål om disse forholdene, må eventuelt ta kontakt med arrangøren.

Frem mot lekene vil det være nyttig for mediene å benytte denne nettsiden for presse: Paris2024's Pressroom: Press Releases, news, photos and videos... Her vil det komme innhold, bilder, videoer osv. Man kan også signere for nyhetsbrev her.

Utover arrangørens tilbud til akkrediterte medier, vil det bli opprettet et mediecenter i sentrum i regi av Paris by, hvor uakkrediterte vil kunne jobbe. Dette vil ligge på Le Carreau de Temple.

BILLETTØVELSER

Det varsles allerede nå at det vil bli flere High Demand-øvelser enn tidligere. Dette er konkurranser, hvor det ikke er fri tilgang med medieakkreditering, og hvor hvert enkelt land får kvoter. Nytt til Paris er at det ikke vil bli fysiske billetter, men elektroniske løsninger. Vi finner nok ut av dette, men det er Lars Otto Bjørnland i samarbeid med Sportsjournalistforbundet som ivaretar norske behov her, og fordeler billettene i fellesskap.

I forlengelsen av ovennevnte vet vi allerede nå at det blir færre mediebilletter til åpningsseremonien, som vil ha et endepunkt med begrenset antall publikums- og medieplasser. Arrangørene jobber imidlertid med tribuner/posisjoner (hvor det vil være artistiske innslag) langs Seinen, som vil kunne bli disponible for mediene. Dette gjelder både fotografer og journalister. Det vil også være storskjermer på (de fleste) av disse, slik at man vil kunne følge seremonien. Tidligere har 2000 journalister fått plass på åpningsseremonien, og dette vil man ikke være i nærheten av i Paris. Det er for øvrig fire Venue Media Centres langs åpningsseremoniruten på Seinen.

Dersom det er spørsmål om akkrediteringer, vennligst kontakt Lars Otto Bjørnland. Andre spørsmål om Olympiatoppens (medie)operasjon, kontakt undertegnede. Spørsmål om ENR-akkrediteringer håndteres av IOC direkte.

Hilsen Halvor Lea, presseattasje NOK

e-post: Halvor.Lea@olympiatoppen.no

Norsk medieguide ski-VM i Planica

Tiril Udnes Weng og Ragnhild Haga er klare for VM i Planica. FOTO: Terje Pedersen/NTB

Alle som skal dekke ski-VM i Planica kan ha nytte av denne VM-guiden, enten de er tilstede i Slovenia eller jobber hjemmefra. VMs første medaljeøvelse er torsdag 23. februar.

I guiden finner du tid og sted for alle pressekonferanser, kontakter til alle presseattasjeer, oversikt over hvor løperne bor og informasjon om hver enkelt utøver.

Medieguiden finner du her:

https://www.skiforbundet.no/media/media-guide-wsc-planica/


Medietreff med de mannlige VM-løperne

Simen Hegstad Krüger er en av løperne som stiller på medietreffet 15. februar. FOTO: Terje Pedersen / NTB

Det nærmer seg ski-VM i Planica og de mannlige utøverne er klare for pressetreff. Husk påmelding.

Medietreff precamp VM - langrenn menn

Den norske langrennstroppen for menn til VM Planica skal til precamp på Skeikampen. Vi inviterer herved til medietreff  hvor alle de VM-uttatte gutta er tilstede, med unntak av Johannes Høsflot Klæbo som lader opp i italienske Lavaze. På Skeikampen er også landslagstrenerne Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum tilstede. Media er velkommen til film/foto og intervjuer:

onsdag 15. februar 2023 - uteSkeikampen Skiarena

Gutta trener onsdag 15.2 fra kl 0900 på Skeikampen Skiarena i ca 2 ½ - 3 timer. Rett etter trening blir det utendørs medie-mingling på stadion.

Vennligst meld til undertegnede innen utgangen av fredag 10. februar 2023 om dere tar turen til Skeikampen.

Vi velger å gjennomføre medietreff ute grunnet fokus på smittevern før VM i Planica.

 Takk for at dere alle stiller friske og symptomfrie samt holder god «mixed-zone» avstand under intervjuer.

 Velkommen!

 Med vennlig hilsen

Norges Skiforbund

Gro Eide

Medieansvarlig Langrenn

E-post: gro.eide@skiforbundet.no 

European Games - medieakkreditering

Det blir antagelig norsk deltagelse i blant annet skyting. FOTO: Heiko Junge / NTB

European Games arrangeres i år i Polen. Hvis det er norske medier som ønsker akkreditering dit, finnes nødvendlgi informasjon her.

Lekene påpner 21. juni og detaljer om arrangementet finner du her:

European Games 2023 - (european-games.org)

 Vanligvis er det liten interesse for dette fra norske medier, men vi har uansett fått en kvote og endelig frist for akkreditering er 31. mars.

European Team Championship i friidrett, er en del av lekene. Det er også noen idretter som har OL-kvalifisering eller OL-ranking knyttet til konkurransene.  Ved siden av friidrett, er det pr. i dag planer om mulig norsk deltakelse fra skyting, badminton, fekting, klatring, triatlon, padling, kickboxing, MTB, breaking, taekwondo, boksing, beachhåndball og sommerskihopp.

Journalister og fotografer som ønsker akkreditering kan melde fra direkte til Olympiatoppen ved medieansvarlig Halvor Lea: halvor.lea@olympiatoppen.no

 

Medieopplegg VM alpint

Det er visse forventninger til Aleksander Aamodt Kilde under årets VM. FOTO: Lise Åserud / NTB

VM i alpine grener starter kommende helg. Her er medieopplegget.

Informasjon til media om VM alpint

VM arrangeres i Courchevel og Méribel i Frankrike, 6. til 19. februar.  

Mediekontakt under VM er Espen Graff, mobil: 909 32 595.

For best mulig samarbeid under mesterskapet ber vi om at journalister og fotografer som skal til VM , sender mail med kontaktinfo til: espen.graff@skiforbundet.no

Det er opprettet en egen WhatsApp-gruppe for media under VM. Der vil alle pressemøter og annen info publiseres. Bruk lenke under for å bli med i gruppa.

https://chat.whatsapp.com/DtGcPn2t4bA7MUTPzSFOfC

Se VM-programmet på arrangørens nettsider her: https://www.courchevelmeribel2023.com/en/sports-program/

 

Med vennlig hilsen

Norges Skiforbund

Mediemøte foran VM i skiskyting

Johannes Thingnes Bø er storfavoritt foran VM. FOTO: Geir Olsen / NTB

VM i skiskyting arrangers i tyske Oberhof i februar. I den forbindelse blit det mediemøte med VM-troppen på Lygna.

Her er invitasjonen. Merk påmelding.

Norges Skiskytterforbund ønsker media velkommen til pressetreff i forbindelse med pre-camp på Lygna i forkant av VM.

Dato: 3. februar
Tidspunkt: 12.30
Sted: Lygnasæter Hotell (utenfor hotellet)

Begge elitelagene og trenerteam, samt landslagssjef vil være tilgjengelige for intervjuer. Det vil være mulig å ta foto/film fra formiddagstrening. Meld inn eventuelt ønske om dette.

Vil du delta på pressetreffet? Påmelding sendes til mediaansvarlig under skiskytter-VM Halvor Lea på e-post: halvor.lea@olympiatoppen.no innen torsdag 2. februar kl. 12.00.

Ditt navn:
Mediehus:
Intervju-ønsker:

Din epost:
Ditt telefonnummer:
Spørsmål?

Vi gleder oss til å se deg!

Vennlig hilsen,

Halvor Lea (medieansvarlig for skiskytterlandslaget under VM)
Emilie Nordskar (kommunikasjonsansvarlig i Norges Skiskytterforbund)

Jansen-Hagen overtar etter Sollie

Reidar Sollie med illustrasjonen han fikk, laget av kunstneren Pål Dybwik. FOTO: Erik Johansen / NSF-styret.

Det ble et historisk skifte på årsmøtet i forbundet 24. januar. Vegard Jansen-Hagen overtar som leder.

Reidar Sollie hadde varslet sin avgang etter 25 år sammenhengende som leder, men han fortsetter i styret som medlem i en overgangsfase.

Vegard Jansen-Hagen fra TV2 har sittet i styret siden 2015 og er klar til å overta. Han rakk ikke å få med seg valget på årsmøtet da han måtte rekke et fly til Bergen.

Sollie har vært NSF-leder siden 1998, da han overtok etter nå avdøde Sturla Sjem (VG), men var også leder mellom 1990 og 1994.

– Du har 33 års tjeneste for oss sportsjournalister, og du er en levende legende, roste nestleder Gunnar Grindstein under årsmøtet.

– Du har aldri mistet garderoben. Du har hatt stor respekt oppover, nedover og på tvers - for måten du er på, og det du har gjort som sportsjournalist og redaktør. Det har vært en ære å sitte i styret med deg i alle disse årene, sa Grindstein og overrakte en tegning av kunstneren Pål Dybwik.

Vegard Jansen-Hagen er ny leder. FOTO: TV2

- Dette er jo ikke en fagforening, men en interesse-organisajon. Jeg er opptatt av at faget verdsettes, at vi får flere kvinner inn og at vi har et faglig fellesskap på tvers av mediehus og redaksjoner, sa Sollie i sin hilsen.

- Det er vel ingen felt innenfor journalistikken som har flere sjangere enn vi som jobber med sport. Og vi vet at vi holder på i grenselandet mellom underholdning og seriøs journalistikk og havner i spagaten titt og ofte.

- Da jeg var på min første reportasjejobb i 1979 dro jeg på en plastikk reiseskrivemaskin og leste inn stoffet til en diktafon. Jeg var antagelig blant de første norske som sendte en epost (ordet var ikke funnet opp ennå) fra OL i Los Angeles i 1984. Alle utsendte fikk utlevert en bærbar pc rett før avreise og hadde en intensiv opplæring som vi ikke skjønte noe av. Vi sendte via akustiske koblinger på telefonrørene. Eksotisk, sier Sollie.

Forbundet kunne rapportere om rekordhøye 557 medlemmer, hvorav 76 er kvinner. Det utgjør en prosent på 13,64, også det høyeste noensinne etter at den første kvinnelige ansettelsen skjedde i 1976. I tillegg er det 92 honnørmedlemmer.

Sollie fikk også utdelt et eget pressekort som Æresmedlem nummer 1 av kasserer Karin Hanstensen.

Forøvrig ble også Carina Bredesen, VG, gjenvalgt i styret for to år.

  • Styret ser nå slik ut for 2023:

  • Leder: Vegard Jansen-Hagen, TV2

  • Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (ikke på valg)

  • Sekretær: Erik Johansen, NTB (ikke på valg)

  • Kasserer: Karin Hanstensen, Østlandets Blad (ikke på valg)

  • Styremedlem: Carina Bredesen, VG

  • Styremedlem: Regine Leenborg Anthonessen, Viasat (ikke på valg)

  • Styremedlem: Reidar Sollie, Dagsavisen

Akkreditering fotballandskamper

Hege Riise skal til Frankrike i februar med kvinnelandslaget. FOTO: Lise Åserud / NTB

NFF minner om akkrediteringsfrist for kvinnelandslagets kamper i Frankrike i februar.

På grunn av internasjonale restriksjoner i forbindelse med Covid-19-pandemien er det fortsatt særskilte rutiner for akkreditering. Norsk media er selv ansvarlig for å gjøre seg kjent med og ivareta alle forhold knyttet til eventuelle smittevernregler og inn-/utreise til Frankrike.

Henvendelser og forespørsel om akkreditering til 4-nasjonersturneringen i Frankrike i perioden 15.-21. februar skal sendes direkte til det franske fotballforbundet v/Jerome Millagou, jmaillagou2@fff.fr

Forespørselen skal inneholde følgende informasjon:

Fornavn/etternavn på den som søker akkreditering, epostadresse, navn på medie, type akkreditering, portrettbilde og kopi av gyldig presse-ID. I tillegg krever de å få dato/fødested (passinfo). Og naturligvis hvilken kamp(er) det forespørres om akkreditering til.

AKKREDITERINGSFRIST: 8. FEBRUAR

Kampprogram:

Onsdag 15. februar: Frankrike – Danmark, Laval
Onsdag 15. februar kl. 18.00: Uruguay – Norge, Angers
Lørdag 18. februar kl. 18.00: Danmark – Norge, Laval
Lørdag 18. februar: Frankrike – Uruguay, Angers
Tirsdag 21. februar: Danmark – Uruguay, Laval
Tirsdag 21. februar kl. 21.00: Frankrike – Norge, Angers

Kampinformasjon og akkrediteringsfrister for alle landskamper finner du her: https://www.fotball.no/tema/medieservice/2016/kampinfo---akkreditering 

Agenda årsmøte: Mot glidende lederskifte

Reidar Sollie på Sportskonferansen i Bergen. Nå kan han få avløsning. FOTO: Erik Johansen / NTB

Norske Sportsjournalisters Forbund har sitt årsmøte tirsdag kveld i Pressens Hus i Oslo. Det går mot lederskifte!

Reidar Sollie har ledet forbundet siden 1998, men har orientert valgkomiteen at han ønsker avløsning, i hvert fall fra ledervervet.

Dette er innstillingen fra valgkomiteen:


Tre av styremedlemmene står på valg denne gangen. Reidar Sollie, Vegard Jansen-Hagen og Carina Bredesen. Valgkomiteen har samlet seg om følgende forslag:

 

Reidar Sollie har vært leder i tilsammen nesten tretti år, men ønsker nå  avløsning. Når han denne gangen ikke er til å rokke, så foreslår vi en liten rokade.

** Vegard Jansen-Hagen, TV2, velges til ny leder.

** Reidar Sollie, Dagsavisen, overtar den ledige plassen som styremedlem etter Vegard. Slik gjør man jobben enklere for den nye lederen, og han overtar gradvis lederoppgavene etter nærmere avtale med Reidar.

** Carina Bredesen, VG, gjenvelges som styremedlem.

Valgkomiteen har som vanlig bestått av Arild Adersen (NRK), Mattis Røhne (honnørmedlem, tidligere Hamar Arbeiderblad) og Kjell-Eirik Mikkelsen (honnørmedlem, tidligere BA).

Vegard Jansen-Hagen og Regine Leenborg Anthonessen. FOTO: Erik Johansen/NTB

Her er kjøreplanen for tirsdagens møte:

AGENDA ÅRSMØTE FOR 2022, holdes 24.01 2023 klokka 18.00. Servering fra klokka 17.00

Sted: Pressens Hus, Skippergata 24 i Oslo.

1.     Velkommen til forsinket årsmøte. Det er ledige plasser!

2.     Tema VAR i norsk fotball. 10. april er det premiere for dommersystemet VAR i norsk eliteserie. Hvordan er det organisert, hva er utfordringene og hvordan blir dommernes opptreden i mediene? Prosjektleder Knut Kristvang og dommersjef Terje Hauge fra NFF forklarer og svarer på spørsmål.
Produksjonsdirektør i TV2, Jens Cornelius Knudsen, vil orientere om TV2s utfordringer.

3.     Fotball-VM i Qatar. Hvordan ble dekningen? Innfridde medene sine egne ambisjoner? Faktasjekk påstår de har svaret.

4.     Infopunkter fra forbundet:

A. OL i Paris 2024. Innmelding akkrediteringsbehov i disse dager. Norsk kvote: 33+14.

B. VM i friidrett i Budapest. Norsk kvote: 12+3.

C. Sportskonferansen 2023. Sports Awards.  

5.     Årsberetning og regnskap.

Som resten av verden er vi på vei ut av koronaskyggen. Økonomisk et planlagt lite underskudd etter storsatsingene i 2022 med 100-årsjubileum i Oslo og Sportskonferansen med prisutdelinger i Bergen.

Her er årsberetningen;:

https://www.sportsjournalistene.no/nyheter/styrets-rsberetnng-for-2021-2022

6. Valg.

 Styret ser slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (ikke på valg).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (ikke på valg).
Sekretær: Erik Johansen, NTB (ikke på valg).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, VG (på valg).
Styremedlem: Regine Leenborg Anthonessen, NENT Group (ikke på valg).

Formell rekkefølge:

1.     Åpning og konstituering

2.     Valg av dirigent for årsmøtet.

3.     Valg av sekretær.

4.     Valg av stemmetellere

5.     Styrets beretning

6.     Revidert regnskap

7.     Fastsettelse av kontingent for 2023. Ingen endring.

8.     Forslag til lovendringer. Ingen forslag.

9.     Innkomne forslag

10.  Valg av leder og to styremedlemmer.

11.  Valg av valgkomite og revisor.

Tre av styremedlemmene står på valg denne gangen. Reidar Sollie, Vegard Jansen-Hagen og Carina Bredesen. Valgkomiteen har samlet seg om følgende forslag:

Reidar Sollie har vært leder i tilsammen nesten tretti år, men ønsker nå  avløsning. Når han denne gangen ikke er til å rokke, så foreslår vi en liten rokade.

** Vegard Jansen-Hagen, TV2, velges til ny leder.

** Reidar Sollie, Dagsavisen, overtar den ledige plassen som styremedlem etter Vegard. Slik gjør man jobben enklere for den nye lederen, og han overtar gradvis lederoppgavene etter nærmere avtale med Reidar.

** Carina Bredesen, VG, gjenvelges som styremedlem.

Valgkomiteen har som vanlig bestått av Arild Adersen (NRK), Mattis Røhne (honnørmedlem, tidligere Hamar Arbeiderblad) og Kjell-Eirik Mikkelsen (honnørmedlem, tidligere BA).

Valg av valgkomite og revisor:

Styret innstiller på gjenvalg av valgkomiteen.

Styret foreslår gjenvalg av Espen Hartvig, NTB som revisor.

 

 


 

 

Endelig: Kvinneandelen øker

Hvordan rekruttere flere kvinner, var et av temaene under Sportskonferansen i Bergen i fjor. TV2s Anne Sturød (t.v.) i samtale med svensk TV4s Johanna Garå. FOTO: Erik Johansen / NTB.

Antall kvinnelige sportsjournalister er økende. Nå har andelen passert 13 prosent.

I den ferske årsberetningen fra Norske Sportsjournalisters Forbund framgår det at forbundet nå har rekordhøye 557 medlemmer, hvorav 76 er kvinner.

Det utgjør en prosentandel på 13,64.

  • Det er vårt høyeste antall noensinne og det er en framgang vi har ventet på. Men andelen er selvsagt fortsatt alt for lav, sier NSFs styreleder Reidar Sollie.

Sportsjournalistikken var 100 prosent mannsdominert fra forbundet ble stiftet i 1921. Først på 70-tallet kom de første kvinnene inn i sportsjournalistikken. Aina Moberg ble første kvinne fast ansatt i en sportsredaksjon i avis (Arbeiderbladet i 1976), Karen Marie Ellefsen var den første i NRK (1977) og Mette Bugge ble første kvinnelige medlem av styret.

Siden århundreskiftet har andelen vært ganske konstant 10 prosent, noe den fortsatt er i våre nordiske naboland.

I dag er det tre kvinner i et styre på sju.

  • Det er vel i etermediene rekrutteringen har vært best. Men vi vil ha kvinner i alle deler av sportsjournalistikken, det gir den flere innfallsvinkler og perspektiver, mener Sollie.

    PS. Forbundet avvikler sitt årsmøte med servering tirsdag 24. januar i Pressens Hus i Oslo fra klokka 17.00. Fri adgang for våre medlemmer.

Styrets årsberetning for 2021-2022

Vegard Jansen-Hagen og Regine Leenborg Anthonessen åpner Sportskonferansen i Bergen i oktober. FOTO: Erik Johansen /NTB

Vegard Jansen-Hagen og Regine Leenborg Anthonessen åpner Sportskonferansen i Bergen 27. oktober i 2022. FOTO: Erik Johansen / NTB

Her er styrets årsberetning for arbeidsåret 2022.


Her er styrets årsberetning til det forsinkede årsmøte tirsdag 24. januar 2023.

1. Styret

Etter det digitale årsmøtet tirsdag 24. november 2021 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

Leder: Reidar Sollie, Dagsavisen (ikke på valg).
Nestleder: Gunnar Grindstein, NRK (gjenvalgt for to år).
Kasserer: Karin Hansensen, Østlandets Blad (gjenvalgt for to år).
Sekretær: Erik Johansen, NTB scanpix (gjenvalgt, men endret posisjon fra styremedlem til sekretær).
Styremedlem: Vegard Jansen-Hagen, TV 2 (ikke på valg).
Styremedlem: Carina Bredesen, Nettavisen (ikke på valg).
Styremedlem: Regine Leenborg Anthonessen, VG (gjenvalgt, men i ny posisjon som styremedlem)

Valgkomiteen med Kjell-Eirik Mikkelsen, Mattis Røhne og Arild Andersen ble også gjenvalgt.
Revisor  Espen Hartvig, NTB, ble gjenvalgt.

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse arbeidsmøter opp mot Sportskonferansen i Bergen, alle digitalt. Ved det siste møtet i desember møttes vi også fysisk, de som hadde anledning.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 557 medlemmer i NSF, 76 av disse er kvinner. I tillegg har vi 92 honnørmedlemmer.Dettte er tidenes høyeste medlemstall. Det betyr også at vi har en kvinneandel på 13,64, også tidenes høyeste kvinneandel. Det går sakte, men sikkert riktig vei framover.!

4. Arbeidsforhold etter koronaen

Som alle andre har også vår yrkesgruppe fått endret arbeidshverdagen sin betydelig under epidemien. I mange idrettsorganisasjoner det fortsatt ganske omfattende koronatiltak som gjelder. Digitale møteformer ser ut til å ha kommet for å bli. Men vi ser at i mesterskap og i internasjonal fotball er det fortsatt begrensninger. Vår oppgave er at tilgangen til kilder ikke blir vanskeliggjort av dette.

5. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Også denne sesongen har også gitt utfordringer for mediene ettersom koronasituasjonen bar delvis er over. Noen klubber har vært strengere enn andre angående tilgang på treninger. Det vanligste er at man må melde inn hvem man vil intervjue dagen før. Det har ført til økende krav til logistikk fra begge parter.

Landslag: I UEFA-regi er det fortsatt smitteverntiltak. Ved Norges samlinger og treninger har det av samme årsak vært akkreditering til både treninger og pressekonferanser. Forbundet har hatt jevnlig kontakt med presseattasje Morten Morisbak Skjønsberg. Hans ambisjon er å gå tilbake til mingle-pressekonferanser når UEFA gir tillatelse til det.  Samtidig har Norge to av verdens mest omtalte fotballspillere som krever særskilte tiltak.

6. Fotball-VM i Qatar

Tidenes mest omstridte fotball-VM ble avviklet i Qatar. I Norge var det NRK og TV2 som hadde senderettighetene og Norge fikk det antall presseakkrediteringer vi ønsket. 13 journalister og 2 fotografer var akkreditert. Isolert sett var arbeidsforholdene for mediene veldig bra, i det som må ha vært tidenes mest kompakte VM. Det er heller ikke rapportert om begrensninger for journalistene som var der. Det har vært utallige debatter om VM i Qatar og medienes dekning av mesterskapet.

8. Nordisk kongress i Oslo – digitalt

Den utsatte nordiske kongressen, som egentlig skulle vært avholdt i mai 2021, ble endelig gjennomført i 2022. Det vil si, vi gjennomførte også en digital kongress tirsdag 14. desember 2021, dagen etter at det ble vedtatt ny nedstengning i Norge. Reidar Sollie ledet kongressen fra Oslo, deltagere fra Sverige, Finland, Estland og Danmark deltok. Island bommet på tida. Et av temaene var fotball-VM i Qatar der vi blant annet hadde med oss påtroppende fotballpresident Lise Klaveness (det visste vi ikke da) og AIPS-president Gianni Merlo. Men mest tidsaktuelt var besøket av Halvard Ekeland som fortalte om arrestasjonen av han og en NRK-fotograf i Qatar. Det ble en nesten tre timer lang seanse som våre nordiske kollegaer satte stor pris på.

9. Nordisk kongress i Oslo – fysisk.

Endelig kunne vi gjennomføre vår Nordiske kongress også fysisk, i Oslo 9-11. mai. Basen var Thon Hotel Astoria i Oslo sentrum. Møtene ble holdt i Pressens Hus og på Ullevaal Meet. Temaene var blant annet prisvinnende norske bidrag til Sport Awards, der Anders K. Christiansen fra VG foredro om VGs serie om overgrep i idretten.
På Ullevaal var temaet kvinnefotballens status i Norden, hvordan dekningen er i de nordiske land og et mulig EM for kvinner i Norden. Jon Mørland, kvinnefotball-ansvarlig i NFF-styret deltok.
Andre punkt var fortellingen fra journalist Halvor Ekeland om arrestasjonen i Qatar og Hanne Marie Brevik om hvordan situasjonen ble håndtert fra NRKs side.
Dessuten hadde vi interne møter om forholdet til AIPS der Danmark hadde en intern diskusjon om å melde seg ut. Danmark beklaget sterkt at de ikke fikk deltatt fysisk på samlingen i Oslo, men denne gang var Island på plass sammen med Finland, Estland og Sverige. Forsamlingen fikk også med seg 100-årsjubileet på Roklubben på Bygdøy tirsdag 10. mai.

Deltagerne på det nordiske møtet i Oslo i mai.




10. AIPS-kongress

AIPS kunne igjen arrangere en AIPS-kongress fysisk, noe som skjedde i Roma 3-6. oktober. Reidar Sollie var Norges delegat. Det ble mye diskusjon om AIPS Awards der prisutdelingen skulle skje i Doha i Qatar. VG var blant finalistene, men ønsket ikke å motta prisen på en fotballstadion i Qatar etter all den oppmerksomheten fotball-VM har fått. Sollie tok opp det urimelige og usaklige i at potensielle vinnere har møteplikt for å kunne vinne en pris. AIPS-president Merlo svarte, det ble en viss diskusjon i salen og det ble enighet om at denne form for prisutdeling må skje i AIPS-regi på deres egne kongresser. 2023-utgaven legges til AIPS-møtet i Seoul i mai.
For øvrig ble italieneren Gianni Merlo gjenvalgt som president for fire nye år, uten motkandidat.

11. AIPS Awards

Som nevnt var VG blant de tre gjenværende finalistene i kategorien «best color piece», men var ikke aktuell som vinner fordi de ikke ville møte opp i Doha.

Men på en kontinental rangering havnet de på andreplass i Europa, der topp seks var disse:

1. Nick Hope (UK), Refugee Paralympian Ibrahim Al Hussein's remarkable journey from war-torn Syria - BBC Sport
2. Anders Christiansen (Norway), Sexual abuse in Norwegian sports: How the system didn't protect the kids - Verdens Gang
3. Dariusz Faron, Marek Wawrzynowski (Poland), Remember you are nobody - Wirtualna Polska

4. José Ignacio Pérez Hernández (Spain), The man in chain to whom football helped to survive - MARCA
5. Pierbattista Bergonzi (Italy), Interview to Pope Francesco - La Gazzetta dello Sport
6. Christina Macfarlane, Ivy Nyayieka, Jo Shelley (UK), Running as equals: The elite athletes fighting for acceptance - CNN

I november var det også deadline for dem som ønsker å være med i konkurransen i 2023. Og innen fristens utløp i november hadde alle nordiske land levert inn materiale: Sverige 13, Norge 9, Danmark 4, Finland og Island 2 hver.

Fra hele verden har det kommet inn 1830 journalistiske arbeider fra 138 nasjoner. I Europa 712 bidrag fra 42 land. Så mange har aldri deltatt før.

12. Sportskonferansen 2022

I et ønske å få mer fokus på sportsjournalistikkens innhold innførte vi som kjent Norges Sports Awards på det vi kaller Sportskonferansen i Bergen i 2021. I 2022 ble denne fulgt opp med en ny sportskonferanse i Bergen torsdag 27. oktober. Dette ble en massiv dag fullstappet med faglig påfyll fra en rekke innledere og debattanter og avsluttet med Sport Awards-seremoni i Media City Bergen om kvelden.
Dagbladet gikk av med hovedprisen «Årets sportsjournalistiske arbeid» for artikkelserien «En syk skinasjon».
Andre vinnere:
Årets sportsfoto: Beate Oma Dahle, NTB (håndball)
Årets sportsfotografiske arbeid: Martin Slettemo Lyngstad, Aftenposten.
Årets nyhetsdekning: «Lundby-saken», NRK.
Årets sportsreportasje: «VM-billett til døden», av VG ved Anders K. Christiansen.
Årets sportsdokumentar: «Hodet i klemme», NRK
Årets sportsfagbok: O-boka 2021 - av Erik Borg og Vidar Benjaminsen.
I tillegg ble det diplomer til TV2, VG, Aftenposten.
Forbundets ærespris ble tildelt Mette Bugge av styreleder Reidar Sollie.
Og forbundets hederspris ble tildelt Johan Kaggestad gjennom en videooverrekkelse som skapte sterkt inntrykk. Hans kollega i TV2, Christian Paasche overrakte prisen på Modum sykehjem.

Mette Bugge i aksjon på Sportskonferansen i Bergen. FOTO: Erik Johansen / NTB og NSF-styret.

Vi opplevde seminaret og festligheten i Bergen som en suksess, vi var over 200 deltakere, deriblant 50 inviterte mediestudenter og tilbakemeldingene var entydig positive. Vi håper at dette kan bli en årlig foreteelse

13. Økt kvinneandel

Det har som vanlig vært mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og kjønnsbalansen er et evig tema. Vi ligger nå for første gang over 13 prosent. Tre av sju styremedlemmer er kvinner.

14. 100 års jubileet

Endelig kunne forbundets 100-års-jubileum feires med stil i Roklubbens lokaler på Bygdøy i Oslo, tirsdag 10. mai. Roklubben har samme eier som Sporten på Frognerseteren der festen opprinnelig skulle vært året før. Etter alle endringene var det godt å få gennomført festen der over 90 medlemmer hadde meldt seg på. Også her ble det noen koronaforfall.
Kveldens hedersgester var Egil Drillo Olsen som har vært mer eller mindre omtalt av sportsjournalister siden slutten av 70-tallet og Karsten Warholm som fikk tildelt sportsjournalistenes statuett for 2021. Toastmaster Fin Gnatt kunne også introdusere hilsener fra Island og Sverige og fra formann i Redaktørforeningen, Eirik Lysholm.
En takk også til Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim fra NRK som hadde laget forbundets jubileumsvideo som blir gjort tilgjengelig på YouTube og Frode Gryttens (TV2) særegne hilsen til sportsjournalistene som yrkesgruppe. Sportsjournalistikkens historie i noenlunde kortversjon foreligger i et hefte alle fikk utdelt, med alle våre over 500 medlemmer i nummerert rekkefølge. Denne er også tilgjengelig på vår hjemmeside.
Styreleder Reidar Sollie ble overrumplet ved å få en egen statuett for sine mange års lederverv i NSF, en statuett nestleder Gunnar Grindstein overrakte. Regine Leenborg Anthonessen intervjuet noen av de inviterte gjestene på scenen, mens Karin Hanstensen hadde en sikker hånd om logistikken.

Egil Drillo Olsen i munter samtale med Gunnar grindstein og Reidar Sollie på jubileumsfesten. FOTO: Bjørn S. Delebekk/VG.


16. Økonomi

Etter fjorårets historiske overskudd på grunn av pandemien, var vi i år tilbake i mer normal virksomhet med deltagelse på AIPS-kongress, store utlegg i forbindelse med Sportskonferansen i Bergen, vår egen nordiske kongress og jubileumsfesten og styrets honorartur. Se regnskapet.

17. Årets idrettsnavn 2022

Jakob Ingebrigtsen vant en svært jevn avstemning foran Erling Braut Haaland.  Det er andre gang Ingebrigtsen vinner denne prisen, første gang var i 2018  Prisen har vært delt ut årlig siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

Styret, 15. januar 2023

 

Siste frist for OL Paris 2024

Håndballjentene, her ved Henny Reistad, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk her gjenom EM-seieren allerede kvalifisert seg for OL i Paris neste sommer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Medier som ønsker å dekke sommer-OL i Paris i 2024 må melde seg nå.

Vi trenger ikke navn på medarbeidere, men antall som hver redaksjon ønsker å sende.

Norge har en kvote på 32 journalister og 14 fotografer og vi må fordele plassene innen utgangen av denne måneden.

Håndballjentene har allerede kvalifisert seg til dette mesterskapet.

Dere som allerede har meldt inn behov, kan holde seg i ro. Det gjelder Adresseavisen, Bergens Tidende, Bildbyrån, NTB foto, VG, TV2 og Tandberg foto.

Når alle er inne i systemet vil arrangøren formidle medieinformasjon til det enkelte mediehus.

Send en mail til styret@sportsjournalistene.no med antall journalister (E) og fotografer (Ep) dere ønsker å sende. Ikke-rettighetshavere som ønsker En-akkreditering kommer utenom dette løpet.

Akkreditering VM i friidrett i Budapest

Amalie Iuel (t.v.) og Karsten Warholm er begge aktuelle til VM-start i Budapest. FOTO: Javad Parsa / NTB

Årets VM i friidrett arrangeres i Budapest og det er en kvote for norske journalisrer og fotografer som ønsker å dekke det.

Her er nødvendig informasjon fra Norges Friidrettsforbund:

 VM i friidrett arrangeres i Budapest 19. til 27. august 2023. Norge er tildelt 12 WP-akkrediteringer (journalister) og 4 PH (fotografer). Arrangørens akkrediteringsfrist er 31. mars 2023 med frist for hotellbestilling 28. februar. 
Etter avtale med Norske Sportsjournalisters Forbund vil NFIF forestå utsendelsen av akkrediteringskodene. Skulle de komme flere forespørsler enn tildelt kvote vil fordelingen foregå i samarbeid med NSF.

Prosedyre: Søknad om akkreditering på norsk kvote sendes Morten Olsen på mail morten.olsen@friidrett.no senest 10. februar. Da vil kvotene bli fordelt.

31. mars vil vi returnere ubrukte kvoter til World Athletics.

Ta kontakt med Morten Olsen om du har spørsmål. Mobil: 95 87 55 66.

 

Medlemsmøte: Slik blir VAR-dømmingen i Norge

Svein Oddvar Moen (t.v) og dommersjef i NFF, Terje Hauge. FOTO: Trond Reidar Teigen / NTB

Hvordan vil VAR-dømming arte seg i Eliteserien? På medlemsmøtet 24. januar får du mange svar.

10. april skjer premieren, hver kamp i Eliteserien skal i praksis ha sju dommere, tre av dem sitter i VAR-senteret i Oslo.

De neste ukene skal systemene prøves ut og dommerne er inne i den siste opplæringsfasen.

Terje Hauge er dommersjef i NFF og han kommer til vårt medlemsmøte

TIRSDAG 24. JANUAR i Pressens Hus i Oslo.

Sammen med prosjektleder Knut Kristvang fra Fotball Media A/S vil han tegne og fortelle om hvordan den norske varianten vil se ut.

Og relevant for oss:

Hvordan blir mediehåndteringen i forbindelse med kampene, kan dommerne uttale seg, kan VAR-senteret uttale seg?

Hva slags bilder skal vises på storskjermene?

  • Nå utvikles dette hurtig og det er en svært spennende prosess vi er inne i, sier Knut Kristvang til NSF-styret.

  • Og en utfordring er allerede opplagt: Norsk fotball trenger flere dommere!

    Meld deg på til medlemsmøtet der det er gratis adgang og et måltid fra klokka 17.00, programmet starter ca en time senere der vi også skal innom dekningen av VM i Qatar (faktasjekk) og OL i Paris som bare er et drøyt år unna.

  • Pressens Hus ligger i Skippergata 24 i Oslo, like ved Oslo S.

  • Du melder deg på ved å sende en mail Til styret@sportsjournalistene.no innen mandag 16. januar.

Akkreditering Davis Cup i Oslo

Anders Håseth er kaptein på det norske laget. FOTO: Fredrik Hagen / NTB

Det nærmer seg Norges kamp mot Serbia i Davis Cup i tennis. Her finner du nødvendig informasjon.

Fredag 03. og lørdag 04 februar arrangerer Norges Tennisforbund Davis Cup-oppgjør mellom Norge og Serbia på Oslo Tennisarena på Hasle. Kampstart fredag er kl. 18:00 og kampstart lørdag kl. 14:00.

Onsdag 1. februar kl. 15:00 arrangeres pressekonferansene med Norge kl. 15:00 og så Serbia kl. 15:30. Davis Cup- kaptein Anders Håseth stiller sammen med de kampaktuelle spillerne for Norge.

Det vil være muligheter for individuelle intervjuer etter at pressekonferansen er over. Denne finner sted på Oslo Tennisarena.

Torsdag 2.. februar kl. 11:30 finner trekningen sted på ubestemt sted (vi kommer tilbake ang. dette). Da vil det avgjøres hvem som spiller 1. og 2. singelkamp fredag, samt lørdag.

Norge vs. Serbia i Davis Cup er kvalifiseringskamp til World Group – det høyeste nivået i tennisens verdenscup. Oppgjøret sendes direkte på Eurosport/Discovery+.

Akkreditering til hele Davis Cup-uken meldes ved å registrere seg på her:  

 https://app.rubic.no/Public/Projects/1329/Accreditation innen fredag 27.01.2023.

Dersom bilde til akkrediteringskort mangler, eller det er annen mangelfull informasjon, vil ikke akkrediteringen bli godkjent. Det vil ikke bli godkjent akkrediteringer etter 27.01. Gå inn på følgende lenke for bilder av laget til fri bruk - krediteres Norges Tennisforbund. https://www.hildrupphoto.com/NTF/NationalTeams/Qualifiers23/Preevent Markedssjef Norges Tennisforbund +47 90762776 / hakon@tennis.no eller Franck Fog, Tournament Director NTF/Davis Cup fog@tennis.no+47 47301751 / frank.

Jakob Ingebrigtsen Årets idrettsnavn 2022

Jakob Ingebrigtsen vant 5000 meteren både i VM og EM i år. Her feirer han seieren i EM i München. FOTO: Javad Parsa / NTB

Sportsjournalistene i Norge har kåret Jakob Ingebrigtsen til Årets idrettsnavn for 2022. 22-åringen får Sportsjournalistenes statuett for andre gang ettersom han vant også i 2018.

 

Jakob Ingebrigtsen vant avstemningen knepent foran Erling Braut Haaland, som akkurat nå er toppscorer i Premier League.

- Vi har kanskje tidenes beste idrettsår bak oss med gullrush i OL i Beijing samt navn i store verdensidretter som tennis og golf. Dessuten er det uvant for Norge å ha en av verdens mest omtalte fotballspillere i verden, selv om han ikke fikk spille i VM, sier lederen av Norske Sportsjournalisters Forbund, Reidar Sollie.

 

Jakob Ingebrigtsen tok gull på 5000 meter og sølv på 1500 meter i VM i friidrett i Eugene. Han fulgte opp med gull både på 1500 meter og 5000 meter i EM i Berlin og vant også Diamond League for første gang samt EM i terrengløp i løpet av året.

 

Kåringen, som ble innstiftet i 1948, handler bare om å kåre ett navn, kvinne, mann, lag eller trener. Avstemningen er foretatt blant forbundets omlag 530 medlemmer.

 

Grete Waitz er mestvinnende utøver i denne avstemningen, hun vant statuetten i 1975, 1977, 1979 og 1983.

 

Slik endte avstemningen: 

 

1.      Jakob Ingebrigtsen, friidrett, 98.

2.      Erling Braut Haaland, fotball  87.

3.      Casper Ruud, tennis,  42.

4.      Therese Johaug, langrenn, 29.

5.      Marte Olsbu Røiseland, skiskyting, 21

6.      Viktor Hovland, golf, 20

7.      Mats Zuccarello, ishockey 12

8.      Johannes Thingnes Bø, skiskyting, 11

9.      Thorir Hergeirsson, håndball, 6.

 

 

Vinnere siden 2000-tallet:

2022: Jakob Ingebrigtsen, friidrett (løp)

2021: Karsten Warholm, friidrett (løp)

2020: Erling Braut Haaland, fotball.

2019: Karsten Warholm, friidrett (løp).

2018: Jakob Ingebrigtsen, friidrett (løp).

2017: Karsten Warholm, friidrett (løp).

2016: Ada Hegerberg, fotball.

2015: Petter Northug, langrenn.

2014: Ole Einar Bjørndalen, skiskyting.

2013: Magnus Carlsen, sjakk.

2012: Tora Berger, skiskyting.

2011: Alexander Dale Oen, svømming.

2010: Thor Hushovd, sykling.

2009: Petter Northug, langrenn.

2008: Andreas Thorkildsen, friidrett (spydkast).

2007: Aksel Lund Svindal, alpint.

2006: Kjetil Andre Aamodt, alpint.

2005: Marit Bjørgen, langrenn.

2004: Andreas Thorkildsen, friidrett (spydkast).

2003: Petter Solberg, motorsport.

2002: Ole Einar Bjørndalen, skiskyting.

2001: Olaf Tufte, roing.

2000: Trine Hattestad, friidrett (spydkast).