Informasjon til mediene om OL i Paris 2024

Det er stor interesse for OL i Paris i 2024. FOTO: Erik Johansen / NTB

Her følger viktig og praktisk informasjon om OL i Paris 2024.

Merk at fristen for å søke akkreditering for ikke-rettighetshaver (ENR) er allerede 8. mars.

Praktisk informasjon for mediene om OL og Paralympics i Paris

Det nærmer seg 500 dager til OL og Paralympics i Paris. Akkrediteringsprosessen er i full gang, og allerede 8. mars er fristen for ENR-akkreditering (mer om det lenger nede). Olympiatoppen er i full gang med forberedelsene til lekene i Paris, har vært på mediebrief i arrangørbyen, og deler her den informasjonen vi har pr. i dag.

OL arrangeres fra 26. juli til 11. august 2024 med 10.500 utøvere, 28 idretter og 329 medaljeøvelser. Nye idretter i OL er breaking, klatring, surfing og skateboard. For første gang i OL vil kjønnsbalansen være 50/50.

Paralympics avvikles fra 28. august til 8.september med 4.400 utøvere, 22 idretter og 549 medaljeøvelser. Kjønnsbalansen vil være 56,2%/43,8% (menn/kvinner) mot 58/42 i Tokyo.

AVSTANDER

Avstand til arenaer er alltid et viktig poeng, under OL har 21 idretter arenaer innenfor 10 km radius fra Olympic Village, mens det for Paralympics er 17 idretter innenfor 10 km radius fra deltakerlandsbyen. Skyting er denne gangen plassert cirka 230 km fra Paris, i Cháteauroux, så her vil det bli egen landsby for skytterne. Det samme gjelder for seiling, som vil foregå i Marseille, mens sprangridning blir i Versaille. Avstanden til roing/padling er cirka 40 km fra deltakerlandsbyen.

Nytt denne gangen er at håndball vil ha gruppespillet i Paris, mens cupspillet flytter til Lille. Det blir en egen deltakerlandsby i Lille. Hurtigtog fra Paris til Lille tar cirka 1 time og 20 minutter. Fotballturneringen vil foregå i sju ulike byer i Frankrike, med finale i Paris (Lyon, Bordeaux, Marseille, Nantes, Nice, St.-Etienne)

Paris er en by med mange historiske bygninger og steder, og en rekke (midlertidige) arenaer vil ha kjente landemerker som backdrop/bakgrunn. For eksempel vil sandvolleyball avvikles ved foten av Eiffel-tårnet. Alt ligger også til rette for en spektakulær åpningsseremoni, hvor 6 kilometer av Seinen vil være hovedarenaen/hovedscenen.

Når det gjelder fasiliteter for mediene, så vil Main Press Center (MPC) bli i Palais de Congrés de Paris. Det er ventet (gjeldende E-kvote) 6000 journalister til OL og 2300 til Paralympics.

AKKREDITERING

Akkrediteringsprosessen er, som dere er kjent med, i full gang. Press by number-prosessen startet 21. november og avsluttes 24. mars. Her har styret i Norske Sportsjournalisters Forbund (NSF) gjort den foreløpige fordelingen av de norske kvotene. Akkrediteringsprosessen (press by number) for Paralympics starter i slutten mars og vil som vanlig bli håndtert av Martin Hafsahl, på vegne av Olympiatoppen. (martin.hafsahl@gmail.com)

Merk at fristen for å søke ENR-akkreditering er allerede 8. mars. NSF og Olympiatoppen har ingen rolle i tildeling av ENR-akkrediteringer, så søknad sendes direkte til IOC og IPC. MERK at det IKKE er anledning til dobbeltakkreditering i form av ENR kombinert med annen akkreditering. IOC påpeker at de venter stor akkrediteringspågang, og at alle frister stenger på angitt dato.

14. november åpnes systemet for Press by name, og endelig frist her er 9. februar 2024. Det er Lars Otto Bjørnland som håndterer det praktiske ved akkrediteringer for Olympiatoppen.

TRANSPORT

Transport er alltid et viktig tema i forberedelsene til OL og Paralympics, og arrangørene er tydelige på at offentlig transport er en vesentlig (den viktigste) del av transportstrategien. Paris har et velutbygd metronett, og arrangørene vil at akkrediterte skal benytte offentlig transport, der det tidligere var dedikert direkteservice. I praksis vil dette bety færre biler/busser og færre sjåfører. IOC omtaler dette som «The new norm». For å sitere IOCs kommunikasjonsansvarlige: «Door to door is something of the past».

For arenaer som ikke enkelt kan nås med offentlig transport, vil det bli satt opp shuttle-transport fra MPC. Det vil bli utviklet en transport-app for media, slik at det skal være enkelt å velge de beste alternativene.

INFORMASJONSFLYT

Informasjon til mediene og deltakerne under lekene, vil foregå via informasjonsplattformen Myinfo (Paris 2023 OIS/Myinfo). Her vil man finne startlister, trekninger, treningstider, resultater, pressekonferanser, biografier osv. Myinfo vil være operativ fra 15. juli (OL) og 22. august (Paralympics). Tilgang til Myinfo skjer via akkrediteringsnummer.

Det vil være fri internettilgang på pressetribuner og mediesentre. Alle arenaer vil ha 4G- eller 5G-nett. Det vil ikke bli tillat med egne, personlige nettløsninger på arenaene for fotografer, men kan muligens bli tillatt brukt på bussene. Det diskuteres noe som omtales som Press Plus 5G Private Access på utvalgte arenaer. De som måtte ha spørsmål om disse forholdene, må eventuelt ta kontakt med arrangøren.

Frem mot lekene vil det være nyttig for mediene å benytte denne nettsiden for presse: Paris2024's Pressroom: Press Releases, news, photos and videos... Her vil det komme innhold, bilder, videoer osv. Man kan også signere for nyhetsbrev her.

Utover arrangørens tilbud til akkrediterte medier, vil det bli opprettet et mediecenter i sentrum i regi av Paris by, hvor uakkrediterte vil kunne jobbe. Dette vil ligge på Le Carreau de Temple.

BILLETTØVELSER

Det varsles allerede nå at det vil bli flere High Demand-øvelser enn tidligere. Dette er konkurranser, hvor det ikke er fri tilgang med medieakkreditering, og hvor hvert enkelt land får kvoter. Nytt til Paris er at det ikke vil bli fysiske billetter, men elektroniske løsninger. Vi finner nok ut av dette, men det er Lars Otto Bjørnland i samarbeid med Sportsjournalistforbundet som ivaretar norske behov her, og fordeler billettene i fellesskap.

I forlengelsen av ovennevnte vet vi allerede nå at det blir færre mediebilletter til åpningsseremonien, som vil ha et endepunkt med begrenset antall publikums- og medieplasser. Arrangørene jobber imidlertid med tribuner/posisjoner (hvor det vil være artistiske innslag) langs Seinen, som vil kunne bli disponible for mediene. Dette gjelder både fotografer og journalister. Det vil også være storskjermer på (de fleste) av disse, slik at man vil kunne følge seremonien. Tidligere har 2000 journalister fått plass på åpningsseremonien, og dette vil man ikke være i nærheten av i Paris. Det er for øvrig fire Venue Media Centres langs åpningsseremoniruten på Seinen.

Dersom det er spørsmål om akkrediteringer, vennligst kontakt Lars Otto Bjørnland. Andre spørsmål om Olympiatoppens (medie)operasjon, kontakt undertegnede. Spørsmål om ENR-akkrediteringer håndteres av IOC direkte.

Hilsen Halvor Lea, presseattasje NOK

e-post: Halvor.Lea@olympiatoppen.no