Jakob Ingebrigtsen kan bli en av mange spennende norske utøvere i OL 2020. Foto: Ørn Borgen / NTB Scanpix
Norsk presse har fått en kvote på 30 journalister og 10 fotografer til sommer-OL i Tokyo i 2020. Akkreditering dit starter nå.
En rekke redaksjoner har allerede meldt tilbake sitt behov for OL-dekningen i 2020. Har du ikke allerede meldt din interesse, må du gjøre det kjapt.
Akkrediteringene styres av Norges Olympiske Komite i samarbeid med Norske Sportsjournalisters Forbund.
I første omgang trenger vi en oversikt over hvilke organisasjoner som ønsker plass. Navn på de utsendte trenger vi ikke før høsten 2019. Men meld deres behov for antall medarbeidere nå til styret@sportsjournalistene.no.
Registrering i Online Press Room
Det er opprettet et EXTRANET, og Tokyo 2020 Press Operations ønsker at alle aktuelle medier/journalister registrerer seg i Online Press Room.
For å få ID og passord, må man kontakte pressoffice@tokyo2020.jp med info om navn, medieorganisasjon, e-post, telefonnummer, postadresse og nettadresse for mediet. Her kan dere også få svar på andre spørsmål dere måtte ha.
Men å registrere seg her gir ingen garanti for akkreditering. Det blir et separat løp.
Rapport fra Tokyo
Presseattasje i Norges Olympiske Komite, Halvor Lea, var i høst på såkalt workshop i Tokyo, og kom derfra med denne rapporten med mange praktiske opplysninger om hva som venter:
Halvor Lea er presseattasje i Norges Olympiske Komité. Han har med en rekke praktiske opplysninger om hva som venter pressefolk som skal dekke OL i Tokyo i 2020. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
Til alle medier som er aktuelle for å dekke OL og/eller Paralympics i Tokyo 2020
I forrige uke avholdt arrangøren den første World Press Briefing for OL i Tokyo. Olympiatoppen var representert ved undertegnede, og i denne e-posten vil dere få praktisk informasjon som kan være relevant for dere som skal (eller vurderer å) dekke OL og/eller Paralympics om i underkant av to år. Denne pressebriefingen var i hovedsak rettet mot OL, men det er likevel mange praktiske forhold knyttet til Tokyo som er relevante også for Paralympics.
OL
OL i Tokyo arrangeres fra 24. juli til 9. august i 2020. Det vil bli konkurranser i 33 idretter (+5), 48 disipliner (+6) og 339 konkurranser (+33). Det vil delta 11.090 utøvere, hvorav 48,5% kvinner, hvilket er høyeste kvinneandel noen gang i den olympiske historien. Baseball/softball, karate, skateboard, sportsklatring og surfing er nye idretter.
Paralympics
Paralympics avvikles fra 25. august til 6. september 2020, og vil bestå av 22 idretter (samme antall som sist, men to nye idretter), 540 konkurranser (+12) og 4400 utøvere. Badminton og Taekwondo er nye idretter.
Kvalifisering
Kvalifisering til OL vil pågå fra nå og frem til juni 2020, mens final entry (absolutt siste påmeldingsfrist) er 6. juli 2020. For Paralympics er final entry 3. august 2020.
Anlegg
Tokyo arrangerte, som dere vet, også OL i 1964, og 60 prosent av anleggene som skal benyttes, er eksisterende anlegg og/eller videreføring av anlegg benyttet ved forrige OL. MPC og IBC vil denne gangen være samlokalisert, på Tokyo Big Sight, ved Ariake/Tokyo Bay. Ifølge arrangøren ligger 21 anlegg innenfor en radius av 10 kilometer fra MPC/IBC.
Det vil ikke bli noen Olympic Park i Tokyo, men det vil være et opplevelsessted med olympiske aktiviteter på en promenade i tilknytning til sjøen, trolig i området Tokyo Bay, men ikke nødvendigvis nær så mange anlegg som OL-parker tidligere har vært. Nøyaktig informasjon om dette forelå ikke på pressebriefen.
Beliggenhet for anlegg, bosted/hotell, Olympic Village og MPC/IBC er viktig for mediene, og også blant de store utfordringene i Tokyo. Det pågår intense diskusjoner om hvordan man skal løse medietransporten fra hotell til MPC, mens det høyst sannsynlig vil gå shuttle-buss mellom MPC og Olympic Village.
Norsk base
Norsk base for innkvartering i OL vil være i Olympic Village, men som vanlig vil noen idretter bo andre steder. Roerne og padlerne kommer til å bo på eget sted, i nærheten av Shinagawa Station i Minato-ku. Seiling har egen Olympic Village i Enoshima. I tillegg kan det bli eget bosted for terrengsykkel og golf, slik det ser ut i dag. Fotball vil som vanlig ha innledende kamper rundt omkring i arrangørlandet, og så vil avslutningen bli på Olympic Stadium. Under Paralympics vil hele troppen bo i Olympic Village, slik det ser ut nå.
Transport
Tokyo er i all beskjedenhet en enorm storby. I selve byen bor det om lag 12 millioner innbygger, men de fleste regner med stor-Tokyo når de snakker om innbyggertall, og da er tallet 38 millioner… Med slike folkemengder er gode transportløsninger alfa og omega. En ting er da hva som tilrettelegges offisielt fra arrangørene, en annen ting er hva som er mest praktisk og mest effektivt.
Når titalls millioner mennesker skal på jobb, skjønner de fleste at det ikke bare er å stikke ut i garasjen, hoppe i bilen, kjøre til sentrum, sette fra seg bilen og ta heisen opp i 43. etasje. Riktignok observerte undertegnede en blå McLaren som var hensatt midt i firefeltsveien i Ginza, utenfor en av de mest eksklusive merkevarebutikkene, men dette er neppe en fungerende parkeringsløsning for et millioner av hardt arbeidende Tokyo-innbyggere, ei heller norske medierepresentanter.
Saken er at Tokyo har et fantastisk metro- og jernbanenett, og allerede nå anbefaler IOC og arrangøren mediene om å tenke på hotellvalg/innkvartering i lys av hvor det er metro- og jernbanestasjoner, særlig da med tanke på arenaene i den såkalte Heritage Zone og Tokyo Bay Zone (oversikt og kart i lenken).
Undertegnede kan bare snakke ut fra egen opplevelse, men etter å ha testet ut metro- og jernbanenettet, så støttes arrangørens anbefaling. Metroen er fantastisk, den gå kontinuerlig fra tidlig morgen til over midnatt, på det meste med opptil mer enn 20 avganger i timen. Det er god skilting, og de ulike linjene dekker de fleste aktuelle steder i byen. Det er 1510 stasjoner/stoppesteder og 2705 km tog-/metrolinjer innenfor en radius av 50 km. I tillegg til den offentlige metroen, er det noen private jernbanelinjer, blant andre Yurikamome-linjen, som går ut til MPC/IBC i Tokyo Bay Zone. Denne linjen kombineres enkelt med metroen, selv om man noen steder må gå et par hundre meter. Bruk en dag eller to til å lære byen og transportsystemet å kjenne når dere kommer til Tokyo, så vil dere finne ut at mye av den offentlige transporten går som smurt. De fleste anlegg ligger i gangavstand fra offentlig transport, og akkrediterte reiser gratis, med unntak av noen få private linjer. Vi har gjort en henvendelse til IOC/arrangør om å lage en oversikt over arenaene, hvor det også er skrevet inn hva som er nærmeste stoppesteder med offentlig transport. Vi får håpe de ser nytten av å lage en slik app eller brosjyre.
Men, og dette er det naturlig for norske medier å vurdere: IOC, ved Anthony Edgar, mener og tror at færre journalister enn vanlig vil benytte MPC som utgangspunkt for jobben dere skal gjøre, særlig når det kommer til anleggene i de to by-sonene. Han tror at journalistene vil forflytte seg mest med metro/jernbane mellom arenaene, og benytte Venue Press Center før man tar metroen videre til neste arena. Undertegnede skal ikke mene noe om hva som er den mest effektive måten å jobbe på for dere, men vurderingen er at ovennevnte trolig vil være mye mer tidseffektivt enn å reise til MPC, ta shuttlebuss til arenaen, returnere til MPC osv. Unntaket vil kanskje være for reiser til de arenaene som ligger langt unna bykjernen (og kanskje tett på MPC), samt til/fra mediemøter i Olympic Village? Det ble for øvrig opplyst at det vil være ti minutters gange fra MPC/IBC til Media Transport Mall. Det ligger tre stoppesteder for tog/offentlig transport innen relativt kort gangavstand fra Big Sight/MPC/IBC.
For ordens skyld, dersom noen planlegger å kjøre bil i Tokyo, så er det venstrekjøring som gjelder (og venstregåing i trapper på metroen, med mindre annet er merket, hvilket det faktisk er noen steder). For å kunne kjøre i Japan, må alle nordmenn ha gyldig internasjonalt førerkort, gyldig i ett år ved ankomstdato. I tillegg må man være minst 21 år, og ha hatt fyldig førerkort i minst to år. Det vil komme prosedyrer fra arrangøren om dette, så følg med.
Gratis internett for media
Nytt for disse lekene er at det vil bli gratis internett alle relevante steder hvor mediene jobber, på MPC, arenaer, Venue Media Center, Athlete´s Village osv. Det vil også være gratis, kablet/plug in internett på «Primary Photo Positions». Foreløpig kan ikke arrangøren svare på om det vil bli nett på shuttlebussene, men det er velfungerende 4G-nett på metroen. Det vil også bli gratis kaffe, te og vann på pressesentrene.
Det skjer mye på informasjons-/publiseringsfronten hos IOC. Som kanskje noen kjenner til, er det opprettet et EXTRANET, og Tokyo 2020 Press Operations ønsker at alle aktuelle medier/journalister registrerer seg i Online Press Room.
For å få ID og passord, må man kontakte pressoffice@tokyo2020.jp med info om navn, medieorganisasjon, e-post, telefonnummer, postadresse og nettadresse for mediet. Her kan dere også få svar på andre spørsmål dere måtte ha.
Extranettet vil være en nyttig informasjon både før og under lekene. Nytt er blant annet at alle pressekonferanser med medaljevinnerne vil bli å finne her, med oversettelser. Det er de første lekene hvor IOC, ikke arrangøren, vil ha ansvar for Olympic Information Services (OIS). Gjennom disse systemene (blant annet MYINFO) blir det mulig å holde oversikt over det meste som skjer, og det vil bli levert masse innhold, statistikker, biografier osv.
Kontakt og registrering her via ois@olympic.org. IOC skal for første gang tilby tekst og bilder fra Paralympics gjennom systemet OIS Photos.
Akkreditering
Når det gjelder akkrediteringsprosessen, så er det Lars Otto Bjørnland larsotto@online.no som er Olympiatoppens kontaktperson overfor IOC, og som håndterer alt det praktiske. Olympiatoppen samarbeider med styret i Norske Sportsjournalisters Forbund om fordelingen av akkrediteringene. Det betyr at styret i praksis bestemmer prioriteringene, og at vi sammen diskuterer oss frem til enighet dersom det skulle være noen utfordringer.
Akkrediteringsprosessene til OL og Paralympics (akkrediteringsprosessen til Paralympics går etter hvert direkte via Olympiatoppens ansvarlige presseattaché for Paralympics) går over to perioder. Først det som kalles Press by Number fra november 2018 til mars 2019. Her må mediene melde inn hvor mange akkrediteringer dere ønsker. I neste fase, Press by Name, fra oktober 2019 til februar 2020, må dere melde inn konkrete navn på den enkelte akkreditering. Totalt skal det allokeres 6000 medieakkrediteringer til OL.
Tilsvarende prosess for Paralympics er Press by Number fra mai til juli 2019, og Press by Name fra mars til mai 2020. Det ikke er kvoter til Paralympics.
Akkrediteringsprosessen er viktig og krevende, og vi oppfordrer mediene til å være nøye og realistiske både når det kommer til antall, men også når bilder, navn og info skal sendes inn. Vi vil nødig komme i en situasjon hvor noen har lagt beslag på en akkreditering, men trekker seg i siste liten, uten mulighet for at andre medier, som måtte ønske det, får anledning til å overta. Merk at det kommer nye, spesifikke krav til kvaliteten på bilder til medieakkrediteringene på grunn av nye identifiseringsrutiner i sikkerhetskontroller. Vennligst gjør fotojobben i henhold til beskrivelsene, når disse etter hvert kommer fra Lars Otto Bjørnland.
Olympiatoppen har ingen rolle når det kommer til tildeling av non right holders-akkrediteringer. Dette er akkrediteringer for TV/video, som ikke gir adgang til å jobbe på akkrediterte områder, bortsett fra normalt på MPC.
Disse ENR-akkrediteringene må mediene søke om direkte hos IOC og IPC fra januar 2019 for OL (www.olympic.org/accred2020) og fra mai 2019 for Paralympics (www.paralympic.org/tokyo-2020/media).
Reise
Flyreisen fra Europa til Tokyo tar normalt mellom ti og elleve timer, litt avhengig av hvor man reiser fra. Undertegnede fløy med SAS fra København, og landet på Narita internasjonale flyplass. Herfra går det flybuss til de fleste hoteller i og rundt sentrum. Undertegnede bodde like ved Big Sight/MPC og flybussen brukte 75 minutter inn til byen og 50 minutter tilbake til flyplassen søndag moren (68 km). Haneda flyplass er imidlertid nærmest bykjernen, cirka 15 kilometer fra sentrum.
Innkvartering
Når det gjelder innkvartering, så har arrangøren avtale med 81 hoteller med 3500 rom i Tokyo-området. De fleste hotellene er i gangavstand fra tog eller metro. Det kan være verdt å merke seg at hotellrommene i Japan/Tokyo er svært små i europeisk målestokk, og dette ble omtalt som en mulig utfordring med tanke på bagasje/fotoutstyr. Temaet er uansett satt på agendaen, og IOC er klar over utfordringen. Fremdrift for hotellbestilling er at 26. november vil Press Accomodation Guide bli distribuert. Frist for Press Accomodation Request Form er 25. mai 2019, mens utsending av allokering/bekreftelse kommer 30. juni 2019. Det blir et eget nettbasert system for dette, AMS. Første del av betaling (50%) skal skje innen 24. september 2019, resten innen 24. april 2020.
For Paralympics kommer Accomodation Guide 10. Mai 2019, mens deadline for Request Form er 10. september 2019. Allokering blir sendt ut 30. oktober, mens 30. november er siste frist for å godta allokering på AMS. Frist for betaling (60%) er 25. februar 2020, resten innen 25. mai 2020.
Klima
Varmen er et reelt tema for Tokyo i juli og august. Solens gang kan ikke en gang teknoekspertene i Japan gjøre noe med, men arrangøren og byen planlegger noen «Cool Areas». Dette vil innebære fortau som demper solvarmen (ikke tradisjonell asfalt), planlagte skyggeområder og dusjer. Byen ønsker å fremstå som «Safe City», «Smart City» og «Diverse City». Det er ingen tvil om at Tokyo, slik det fremstod i september, opplevdes trygt. Kriminaliteten er svært liten, og man føler seg trygg stort sett over alt.
Kultur og kutyme
Japan er et land med orden i rekkene. Det er rent, det er rene toaletter, til og med på metro-stasjonene, og det er køkultur både i rulletrapper og på T-banestasjoner. Det er ikke tillatt å snakke i telefonen på offentlige transportmidler, det er faktisk noe man rett og slett ikke gjør. Du vil aldri se en japaner snakke i mobiltelefonen på metroen. Telefonene skal også være innstilt på lydløs. Dette respekteres, selv om 90 prosent av japanerne sitter med nesen i telefonen på metro/tog.
Vær også oppmerksom på at det er regler og bestemmelser for filming på offentlige (og private) steder, så som i folksomme gater, parker og på offentlige transportmidler, ofte trenger man tillatelse. Spørsmål om dette kan rettes til pressoffice@tokyo2020.jp eller på telefon +81 3 6631 1949
I dette høyteknologilandet kommer vi nok til å se en rekke utrykk for «Smart City», og ett av de planlagte grepene, er at OL-medaljene skal produseres av innhold fra gamle mobiltelefoner og elektronisk utstyr. Skal vi tro NGU i Trondheim (og NRK Super/Newton), så finnes det både gull og sølv i gamle mobiltelefoner. (Bronse er ikke å se på listen, men så er vel bronse egentlig en legering som inkluderer kobber, som naturligvis også finnes i mobiltelefoner….).
Boktips
Så en liten godbit til slutt. Flere i Olympiatoppen har kjøpt, og lest, boken «Alt dette er Tokyo» av journalist og forfatter Ina Strøm. Det er en levende, morsom, personlig og kunnskapsrik skildring av en by det er lett å bli glad i. Det er mange av kulturtrekkene i Japan vi nordmenn vil ha nytte av å kjenne og forstå når vi gjester landet. Noen viktigere enn andre. Japanerne er jo svært høflige, og bukking er en viktig del av deres ritualer. Som nordmann vil det nok også overraske hvor høytidelig menneskene i dette landet håndterer bankkort, visittkort og kontanter. De tas imot og overleveres i dyp respekt, med to hender og et høflig bukk med hodet. Dette og mye mer kan man lese om i nevnte bok.
Undertegnede har for øvrig ingen tilknytning til forfatter og/eller forlag, men tenker at mange vil finne stor glede av, og lære mye ved å lese Ina Strøms inspirerende skildringer av Tokyo sett fra gateplan. Boken ble først lest før avreise, og etter å ha opplevd denne fascinerende byen, ble den lest om igjen på flyet hjem. En sjarmerende, liten perle av en reisebok.
Ta kontakt
Det er lenge igjen til lekene i Tokyo, men tiden går fort, og de aktuelle prosessene for dere, er like rundt hjørnet. Dersom dere har spørsmål utover det som er gjengitt over, så må dere bare ta kontakt med undertegnede.
Halvor Lea
Presseattasje, Olympiatoppen
E-post: Halvor.lea@olympiatoppen.no