Norske Sportsjournalisters Forbund

View Original

Styrets årsberetning 2018-2019

Her er styrets årsberetning til årsmøtet 4. desember:

1. Styret

Etter årsmøtet i Oslo Media House 20. november 2018 ble det nye styret i Norske Sportsjournalisters Forbund seende slik ut:

·       Leder: Reidar Sollie (Dagsavisen). Gjenvalgt.

·       Nestleder: Gunnar Grindstein (NRK). Ikke på valg.

·       Kasserer: Karin Hanstensen (Østlandets Blad) Ikke på valg.

·       Sekretær: Regine Leenborg Anthonessen (VG). Valgt for ett år ettersom Henrik Odiin måtte trekke seg fra styret.

·       Styremedlem: Vegard Jansen Hagen (TV 2). Gjenvalgt.

·       Styremedlem: Erik Johansen (NTB). Ikke på valg.

·       Styremedlem: Carina Alice Bredesen (Nettavisen). Gjenvalgt.

·       Revisor: Sturla Sjem (pensjonist og frilanser).

·       Valgkomité: Kjell-Eirik Mikkelsen (Bergensavisen), Arild Andersen (NRK), Mattis Røhne (Hamar Arbeiderblad).

2. Styremøter 

Det har i perioden vært avholdt fem styremøter og diverse  møter med Norges Idrettsforbund,

Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund og Norges Olympiske Komite. For å få ned kostnadene har noen av styremøtene vært gjennomført via Facetime til våre styremedlemmer i Bergen og Tromsø.

3. Medlemssituasjonen

Totalt er det nå 505 medlemmer i NSF, hvorav 84 er honnørmedlemmer. Vi er 43 flere enn i fjor. Økningen er både overraskende og gledelige etter noen år med betydelige nedbemanninger. Det kan også ha med at vi har lettet på kravene for medlemskap for frilansere. Det er veldig mange sportsjournalister på tidsbestemte kontrakter.

4. Arbeidsforhold norsk toppfotball

Klubbene: Det er færre mediefolk enn før i mixed sone, en konsekvens av måten fotball dekkes på.  Det har vært tilløp til konflikter i Bergen, Stavanger  og Tromsø i forbindelse med tilgang til treninger og organisering av forespørsler på kampfrie dager. Det er stor forskjell både i medieinteressen og håndteringen fra klubb til klubb. Streamingen av kamper nedover i divisjonene skaper nyte utfordringer.

Landslag:  Er en kontinuerlig dialog med NFF om organiseringen rundt landslaget. NFF ønsket å prøve ut mer mingling enn strikte pressekonferanser. Pressen opplever dårligere tid for en til en-intervjuer i forbindelse med treningene. Litt enklere logistikk etter at landslaget flyttet til Storo og la pressetreffene der. Utfordrende på bortekampene der tida har vært så knapp at det ikke har vært anledning til å møte spillerne ut over det obligatoriske pressetreffet med en eller to spillere dagen før kampdag. Det er antagelig grunnen til at ingen lokalaviser dekker landslaget mer på bofrtebane. Vi ønsker enklere mingletilgang etter siste trening.

Norge kan fortsatt nå EM-sluttspillet i 2020, der åpner akkrediteringen 5. desember, men det blir jo et helt annet trykk hvis Norge kvalifiserer seg. Det vet vi i slutten av mars neste år. Svein Graff fortsetter som medieansvarlig for landslaget selv om han ikke jobber i NFF lenger.

5. VM på ski i Seefeld

Det var stor medieinteresse rundt ski-VM i Seefeld der det igjen var størst trykk rundt langrenn. Organiseringen av pressekonferansene i mediesenteret fungerte fint, men igjen utfordrende med tilgang til de norske løperne før rennene. Vrakede løpere ble ikke tilgjengelige. Forbilledlig presseopplegg i hopp og kombinert.

6. Håndball-VM for kvinner

Oppfølging av fjorårets kritikk om manglende tilgang under jentenes VM i 2017. Ble betydelige bedre under EM i 2018. Vi opplever at håndballforbundet tar dette på alvor og de pekte på en rekke forbedringspunkter før de to neste mesterskapene som begge skal holdes i Japan, VM 2019 i desember i forskjellige japanske byer og OL 2020 i Tokyo. Antall medier blir naturlig ikke så omfattende her.

7. Håndball-VM for menn

Oppmerksomheten rundt landslaget for menn har blitt betydelig større og vi hadde også en evaluering av pressehåndteringen i guttas mesterskap. Det pussige er at det oppleves en helt annen kultur og ufarliggjøring der. Spillerne var stort sett tilgjengelige når man ønsket. Noen av våre mest rutinerte håndballreportere ga karakter 6 og ros til presseattasje Lars Otto Bjørnland. Det ideelle hadde vært om jentene også fulgte guttas opplegg med litt løsere snipp.

8. Sommer-OL i Tokyo 2020

Akkrediterngsprosessen til Tokyo har pågått i det stille i hele år og Norge endte på en kvote på 30 journalister og 10 fotografer. Akkrediteringen er nå lukket og neste prosess blir akkreditering på navn tidlig i 2020. Vi har fortsatt noen få på venteliste som vi håper å få inn når første runde er unnagjort. Erik Johansen fra NTB Scanpix har vært i Tokyo på såkalt World Press Briefing og gått opp løypene. Han ser ufordringer rundt pressemøtene i OL-landsbyen som da må skje innenfor akkreditert område.

9. VM i friidrett i Doha

For første gang på lenge var ikke den norske mediekvoten til VM i friidrett stor nok. Den var i utgangspunktet på 10 journalister og 1 fotograf. Men IAAFs presseavdeling viste seg pragmatiske og alle tilleggsakkrediterinher vi argumenterte for, ble akseptert. Dermed endte det på 13 journalister og 3 fotografer for norsk presse i Qatar i tillegg til etermediene.

10. Nordisk møte i Stockholm

Etter turnusen skulle Sverige ha årets nordiske kongress, en kongress som arrangeres annethvert år på omgang mellom de nordiske land. På grunn av svenskenes anstrengte økonomiske situasjon ble kongressen nedskalert til et drøyt døgns møte 4-6. mai der de deltagende nasjoner betalte for seg sjøl. Norge stilte med Reidar Sollie og Gunnar Grindstein. Det ble spesielt interessante diskusjoner om tv-satsingen i Expressen og den digitale hverdagen og endring av arbeidsmåte i Dagens Nyheter. Igjen er det mye eksperimentering innen sportsjournalistikken, både sjangermessig og hva vi velger å fokusere på. Norge er neste arrangør i 2021.

Både Sverige og Danmark har byttet ledere i år: I Sverige er Petra Thoren, Aftonbladet, ny leder etter Lisa Edwinsson, mens Jimmy Bøjgaard, TV2 har tatt over etter Andreas Kraul i Danmark. Finland er fortsatt nasjonen med flest medlemmer, over 1300. Og Island færrest: 18.

11. Ny netthverdag

Vi har brukt ressurser i år på å ruste opp de nye nettsidene og forenkle kommunikasjonen ut til medlemmene via den og Facebook. Her ønsker vi tilbakemeldinger på hva som fungerer og ikke. Carina Bredesen er redaktør for sidene der særlig nyvinningen Stafetten er blitt populær. Vi prøver også å legge ut aktuelle temaer om vår hverdag, og her oppfordrer vi alle til å bidra. Vi legger også ut referatene fra alle styremøtene fortløpende.

12. AIPS-kongress og verden

På det nordiske møtet i Stockholm diskuterte vi også vært forhold til AIPS og deres ønsker om større deltagelse fra de nordiske land. Vi har mente mye og sterkt om internasjonal sportsjurnalistikk de siste årene, men det er ressurskrevende å følge opp. Og den beste innflytesen har vi antagelig ved at danske Flemming er i finanskomiteen.

Det vi med glede konstaterer er at fokuset på sportsjournalistikk er blitt et helt annet og Sports Awards har i hvert fall gitt svært verdige prisvinnere i mange kategorier. Reidar Sollie var Norges eneste utsendte på AIPS-kongressen i Lausanne 20-24. januar.

13. Idrettstinget

Idrettstinget på Lillehammer i mai var det stor interesse rundt der Berit Kjøll ble valgt til ny idrettspresident. Sollie hadde møte med henne der for å orientere om vår virksomhet. Under tingdagene var det påfallende hvor mange av innleggene som lente seg på presseoppslag om diverse temaer. Idrettsdebatten lever.

14. Medlemskortet

Som kjent er alle medlemmene i NSF nummerert og det er stor interesse for dette. Man rykker opp kun etter ansiennitet og hvor lenge man står i yrket. Listen ligger oppdatert på våre hjemmesider. Favørene med fribilletter ble tatt bort for noen år siden, men kortet skal fortsatt garantere for plass på pressetribune hvis man har behov for det, og man kan også få plass på vanlig tribune hvis man søker om det på forhånd. Det viktigste med kortet er at det skal fungere som et arbeidsverktøy. Bevisstheten rundt dette er veldig varierende og vi lager en helt ny tekst etter dialog med NIF om dette.

15. Økt kvinneandel

Det har vært uvanlig mye debatt om sportsjournalistikkens innhold i år, og det liker vi. Rettigheter, ekspertrollen, kvinneandelen og supporter-journalistikk har vært noen av temaene. Forbundets leder har vært i diskusjoner om dette både i NRK Dagsrevyen, Dagsnytt 18 og TV2 rundt forskjellige temaer. Vi konstaterer med glede at også kvinneandelen blant medlemmene stpr ikke lenger stille på 10 prosent.

16. Økonomi

Forbundet går i år med et overskudd på 42.296 kroner. Hovedgrunnen til det er at vi ga avkall på årets styretur som også fungerer som honorar for styremedlemmene. Dette for å sikre et visst økonomisk grunnlag for 100-års-jubileet i 2021. Vi vil søke om økonomisk støtte fra en rekke hold, men vil unngå ren sponsing. Vi har også brukt ressurser på de nye nettsidene. Etter forslag på fjorårets årsmøte ble det også innført en kontingent på 250 kroner for honnørmedlemmene. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

 

17. Årets idrettsnavn 2018

Jakob Ingebrigtsen vant kåringen for 2018 og han ble dermed den yngste vinneren (18 år) i prisens 70 år lange historie. Han vant foran Håvard Holmefjord Lorentzen (skøyter), Marit Bjørgen (langrenn) og Aksel Lund Svindal (alpint).
Det har antagelig aldri vært flere kandidater å velge mellom. 21 nordmenn kom hjem fra OL i Pyeongchang med gullmedaljer. Ingebrigtsen vant som kjent både 1500 meter og 5000 meter under EM i friidrett i Berlin i 2018.
Ingebrigtsen fikk statuetten i forbindelse med Bislett Games. Det var andre år på rad en friidrettsutøver vant, ettersom Karsten Warholm vant i 2017. Prisen har vært delt ut siden 1948 da skihopperen Petter Hugsted vant.

28. november 2019

Styret