Norske Sportsjournalisters Forbund

View Original

Rolf Arne Odiin til minne

En historieforteller om norsk idrett
Rolf Arne Odiin har gått ut av tiden. Han døde 12. november, 77 år gammel.
Med Rolf Arnes bortgang har en genuin sportsjournalist lagt ned sin penn, og den var i virksomhet gjennom 40 år i Verdens Gang.
Han startet i avisen som fotograf, men gikk også over i den skrivende rollen tidlig og var med å utvikle den tabloide og populære presentasjonsformen som gjorde VG til landets dominerende sportsavis. Jeg husker hvordan han satt på hotellrommet sitt og leverte ferdig pakke hjem før den digitale revolusjonen endret hele mediehverdagen. Framkalling av film og bilder på badet, sende via en valse som brukte sju minutter på et sort/hvitt -bilde, skrive teksten samtidig, ringe inn den og til slutt sende over en skisse til uttegning.
Som kollega delte han villig sine arbeidsmetoder.

Langrenn ble hans viktigste idrett og han fulgte nasjonalsporten fra alle vinkler fra Gjermund Eggen til Vegard Ulvang og fulgte det norske toppidrettseventyret på nært hold over hele verden.
I tillegg skrev han en rekke idrettshistoriske bøker, blant annet Holmenkollens historie. Roing var idretten han helst fulgte i sommersesongen og også her bidro han med boka «Gull og smerte».


Han tok et avbrekk som korrespondent i London på 90-tallet før han vendte tilbake til sportsredaksjonen.
Han engasjerte seg også i den internasjonale sportsjournalist-organisasjonen AIPS der han ble leder for skikommisjonen, som sørget for at pressens arbeidsforhold i mesterskap i ski og skiskyting ble ivaretatt. Her sørget han for en rekke sosiale og faglige samlinger som leder av organisasjonen Forum Nordicum.
Etter at han gikk ut av yrkeslivet stilte han opp som frivillig pressemedarbeider i Holmenkollen og leverte nyhetsartikler om norsk idrett til AIPS.


Heldigvis etterlater han seg et stort arbeid både i tekst og foto som alle kan lære av.
Vi takker en god kollega for et langt og innholdsrikt samarbeid, sender våre tanker til hans etterlatte og lyser fred over hans minne.

Reidar Sollie