AIPS-kongress med tett og bedre program
AIPS-kongressen kåret vinnerne i “VM i sportsjournalistikk”, hadde FIFA-presidenten på besøk og håper å passere 10.000 medlemmer dette året.
Årets AIPS-kongress ble holdt på Corinthia hotell i Budapest i Ungarn 3-6. februar. Dette er hovedinntrykkene fra Norges utsendte, Reidar Sollie:
1: Møte med FIFA-president Gianni Infantino.
Dette var et vorspiel til kongressen mandag 3.2. Infantino er en omgjengelig før og seansen artet seg som en times samtale mellom ham og AIPS-president Gianno Merlo. Det ble mest koseprat selv om temaene også handlet om korrupsjon, kampfiksing, doping og den hysteriske pengebruken. Kun ett spørsmål fra en journalist fra hvert kontinent ble det tid til. Det handlet mye om kvinnefotball og at Infantino ønsker seg flere internasjonale mesterskap for kvinnene. VM annethvert år?
2: AIPS Sports Awards
Dette er blitt en stor forestilling som var iscenesatt for andre år. Det gis priser i åtte kategorier med 8000 dollar til vinneren. Det var rekordmange innsendte bidrag, 1746 fra 125 nasjoner. Ingen bidrag fra Norge, mens Danmark oppnådde en 3. plass i klassen Video Athlete Profile. Se egen sak med vinneren av gravende journalistikk, Jamil Chade, som hadde sitt vinnerbidrag i Josimar i fjor. I siste nummer av AIPS Magasin er alle de nominerte presentert. Et stort paradoks er at alle kostnadene til prisene sponses av Qatar Sports Press Committe, som bidrar med 250.000 dollar inn i AIPS-kassa årlig i tillegg til at de tar alle utgiftene ved seremonien. Det betyr blant annet å fly inn alle nominerte journalister og fotografer. Men det er et faktum at mange av verdens største mediehus er med og gir prisene oppmerksomhet.
3: Status i AIPS
AIPS (Association Internationale de la Presse Sportive) har 155 medlemsland etter at Nord-Korea ble gjenopptatt som medlem i fjor. 87 nasjoner var tilstede på kongressen som var den 83. i reken og som ble bekostet av det ungarske sportsjournalistforbundet med statlig støtte i ryggen. I fjor var det 9102 medlemmer i AIPS, og målet for neste toårs-periode er å øke til 10.000 for første gang i historien. Bare i løpet av januar var man oppe i 5600. President i AIPS er italienske Gianni Merlo, generalsekretær er Jura Ozmec fra Kroatia. På AIPS-kontoret jobber det fire medarbeidere, blant annet med AIPS hjemmeside.
4: Nye statutter i AIPS
På kongressen ble det brukt noe tid på å forberede at AIPS renger nye statutter. IOC-advokaten Francois Garrard jobber også for AIPS, visstnok på frivillig basis. Arbeidet med å fornye statuttene starter nå for å bli vedtatt i 2021 på kongressen som enten vil bli i Italia (Milano eller Roma) eller i Seoul i Sør-Korea. Neste år skal nytt styre velges, inkludert president.
5: Ny mediesjef i IOC
Lucia Montanarella er IOCs nye mediesjef etter Anthony Edgar. Montanarella hadde en presentasjon om forberedelsene til Tokyo-OL. Hun har bakgrunn som journalist fra italienske aviser og etermedier på 90-tallet før hun gikk over til idretts-administrasjon. Hun var pressesjef for OL i Vancouver i 2010 (første kvinnelige sjef) og OL i Rio de Janeiro i 2016. Norge hadde et kort møte med henne for å diskutere problematikken rundt liverapportering fra OL. Der er det som kjent sterke begrensninger på hva ikke-rettighetshavere kan gjøre. Kun utenfor akkreditert område er det fritt fram. Hun skal sende oss de oppdaterte guidelines som nettopp er laget for OL i Tokyo. Hun mener dagens inndeling av mediekategorier fortsatt er den beste, men er åpen for forslag til justeringer.
6: AIPS Europa
AIPS er som kjent delt inn i kontinentale seksjoner, men i praksis er all makt i AIPS. Europa har flest medlemmer og flest nasjoner med (49). Etter et dødsfall var det en styreplass som skulle besettes og etter samkjøring i Norden stemte vi fram Gio Lippens, Nederland. Han har vært med i denne utbrytergruppen som har støttet Norden tidligere i vår streben etter å gjøre AIPS-kongressene mer relevante.
7: Samarbeidet i Norden.
Det er nye tider i Norden. Danmark, Sverige, Island og Finland har alle nye presidenter. Det er bare i Norge gamle fossiler fortsatt får sitte. De nye lederne for Sverige (Petra Thoren) og Finland (Kari Linna) var i Budapest. Fra Danmark møtte Flemming Olesen, pensjonist, som sitter i AIPS finanskomite, mens Finland hadde også sin sekretær, Nina Jakonen på plass. Island var ikke til stede, men med på det nordiske møtet var også Estlands nye leder, Maarja Värv, som jobber i estlandsk tv (ERR).
8. Journalistikk i fokus.
For fire år siden frontet Norge på vegne av Norden et ønske om å endre innholdet på kongressen. Hvis dette er malen, kan vi få følelsen av å ha lykkes. Aldri har det vært større fokus på journalistikkens innhold enn på denne kongressen. For noen av prisvinnerne fra AIPS Sport Media Awards ble løftet inn i kongressen i form av paneldebatter. Blant annet var det en lang seanse om undersøkende journalistikk og hvordan man skal få ressurser til å drive med dette. Siste dag var det også en panel om kvinner i sportsjournalistikken, ledet av Ungarns Szusza Csisztu,tidligere toppsvømmer, nå journalist og medlem av det ungarske sportsjournalistforbundet. Visste du at Iran har flere kvinnelige enn mannlige sportsjournalister?
9. Konklusjon
Men AIPS-kongressen er også en merkverdig blanding av roller som gjenspeiler kulturforskjellene i verden. I enkelte land er det helt vanlig og greit at de utsendte både sitter i den nasjonale olympiske komite og er medlem av AIPS. Innslaget av pensjonister er betydelig, men samtidig har vi sjelden sett flere unge delegater enn i år. Young Reporters Program, som AIPS gjennomfører med sponsormidler fra diverse særforbund, har utvilsomt bidrar til dette.
Empowering women in sports journalism var et andet, rost initiativ på AIPS-kongressen. Et panel, bestående af fire kvinder fra hver af de fire verdensdele under AIPS, blev holdt til ilden af en skarp og velformulerende arrangørkvinde, Szusza Csisztu, tidligere olympisk gymnast fra Ungarn, nu vicepræsident i det ungarnske sportsjournalist-forbund og med i exekutivkomiteen i AIPS. Det er indslag af denne karakter, der tidligere er blevet efterlyst mere af fra især nordisk side.