Norske Sportsjournalisters Forbund

View Original

Medieopplegg rundt VAR i norsk fotball

Dommersjef Terje Hauge er klar for mange spørsmål om VAR: Foto: Erik Flaaris Johansen, NTB

10. april innføres VAR som hjelpemiddel for dommerne i norsk Eliteserie. da er man forberedt på litt større medieinteresse rundt dommerne.

Da dommersjef Terje Hauge var på sportsjournalistenes årsmøte i januar var et av temaene hvordan mediestrategien ville bli. Nå har NFF landet og har offentliggjort denne pressemeldingen.

Bakgrunnen for innføring av VAR

Heve kvaliteten på- og opplevelsen av Eliteserien

Heve kvaliteten på dømmingen og en mer rettferdig konkurranse, selv om vi alle må forvente at det tar litt tid før VAR fungerer optimalt.

Bidra til at norsk fotball henger med på utviklingen, siden VAR er en del av den internasjonale fotballen

Når VAR skal benyttes

VAR brukes i disse situasjonene:

- Scoringer (alle mål sjekkes)

- Straffesparksituasjoner

- Rødt kort

- Feil identitet til spiller som fikk rødt eller gult kort

Videodommerne skal kun kommunisere med hoveddommer for klare eller åpenbare feil eller alvorlige hendelser som dommerteamet på banen ikke får med seg.

Det skal være en høy terskel for når VAR skal gripe inn.

Medierutiner og medietilgjengelighet

Før kamp:

- Hoveddommer kan, hvis vedkommende ønsker det, uttale seg på vegne av dommerteamet (inkludert VAR) om egen kamp til rettighetshaver

- Dommersjef er tilgjengelig for rettighetshaver etter avtale.

Etter kamp:

Hovedregelen er at hoveddommer som ansvarlig kampleder uttaler seg til media om beslutninger som er tatt underveis i kampen på vegne av dommerteamet (inkludert VAR)

Hoveddommer skal vær tilgjengelig for rettighetshaver etter de-brief med dommerteamet (inkludert VAR) rett etter kampslutt

Hoveddommer bestemmer selv om han/hun ønsker å gå i mixed zone etter kamp.

NFFs supervisor (ansvarlige i VAR-senteret)/dommersjef er tilgjengelig for rettighetshaver etter at siste kamp i hovedrunden er ferdigspilt.

NFFs supervisor/dommersjef svarer øvrige medier i etterkant av intervju med rettighetshaver innen rimelig tid på kvelden. Inntil videre kan dommersjef Terje Hauge kontaktes på mobil 918 04 759

NFFs dommersjef (eventuelt andre i dommerseksjonen) besvarer eventuelle mediehenvendelser dagen etter hovedrunden

NB! NFF oppfordrer generelt media – i den grad det er praktisk mulig – å informere intervjuobjekt i forkant om det er spesielle situasjoner de vil spørre om.