Norske Sportsjournalisters Forbund

View Original

Dagbladet rett til topps i Sports Awards i Seoul: - En stor anerkjennelse

Bernt Jakob Oksnes, Jorun Gaarder og John Rasmussen på scenen i Seoul etter at støvet har lagt seg. I bakgrunnen lurer AIPS-president Gianni Merlo. FOTO: Reidar Sollie

Dagbladets sportsredaksjon kan med rette kalle seg best i verden. Anerkjennelsen fikk de i konkurranse med 138 nasjoner i Seoul i Sør-Korea tirsdag.

Der ble årets vinnere av AIPS Sports Awards kåret og hedret fra scenen i det fasjonable Sofitel Ambassasor Seoul Hotel.

Trioen Bernt Jakob Oksnes (teamleder) og journalistene Jorun Gaarder og John Rasmussen var på scenen da de tre nominerte ble annonsert. Da nummer tre og to først ble ropt opp, så vi brede glis på scenen.

Bernt Jakob Oksnes holder takketalen i Seoul og henviser til temaet Gaarder og Rasmussen, delvis skjult. FOTO: Reidar Sollie

  • - Jeg skjelver. Dette er en veldig annerkjennelse av journalistikk som fører til endringer. Spiseforstyrrelser i idretten handler om liv og død, sa Oksnes i sin takketale.

    Dagbladet konkurrerte i klassen “Best Color Piece”, altså beste skriftlige reportasje med artikkelserien “En syk skinasjon”, som tidligere er blitt hedret i Norge. Den konkurrerte mot 690 bidrag fra hele verden.

    Med på laget er også Øyvind Godå, som ikke var til stede i Seoul.



  • Juryen har bestått av 36 journalister og redaktører fra hele verden som har måttet sile gjennom over 1800 forskjelige bidrag fra 138 land, på nærmere 100 forskjellige språk i åtte forskjellige kategorier.

    Og norsk språk om langrenn er ikke det mest tilgjengelige der ute.

    Le Monde Afrique og New York Times var de andre to publikasjonene på pallen i Dagbladets klasse i Seoul. Å ta hjem førsteplassen til Norge, betyr mye for teamet bak «En syk skinasjon».

  • - Vi jobbet jo nærmest dag og natt med dette prosjektet i et år. Jeg får takke Dagbladet for tålmodigheten de viste til oss fire som har jobbet med det. All ros til Dagbladet stiftelsen som har finansiert dette slik at vi kunne fortsette selv da vi ikke helt var i mål. Her ble det vist stayerevne i mange ledd, sier Oksnes, som hadde ideen til prosjektet og satte sammen teamet.

  • Han roser også reportasjeleder Siri Gedde-Dahl. Prosjektet endte i 80 artikler.


  • - Vi gikk gjennom alt som var skrevet om spiseforstyrrelser i langrenn og skiskyting, det var heller ikke noe forskning på feltet. Så deler av journalistikken vår ble jo tilnærmet forskning ettersom vi tok blodprøver og hormontster av utøvere. Dette er jo ikke dagligdagse metoder i journalistikken. Dette reagerte jo forskningsmiljøet på, forteller Oksnes til undertegnede i Seoul.

    Nettopp Oksnes vant tilsvarende pris i 2000 for “Glidens pris. Mamma skal dø”, og er dermed eneste dobbeltvinner i disse prisenes ganske korte historie.

    I 2000 ble seremonien avviklet digitalt på grunn av pandemien. Det var noe annet å være fysisk til stede.

  • - Vi ble plassert på bord sammen med andre vinnerkandidater og det er jo veldig inspirerende å se hvor mye fantastisk journalistkk som lages, sier han.


  • John Rasmussen fikk sin første til til Sør-Korea etter at han måtte droppe OL i Pyeongchang i 2018 på grunn av sykdom.

  • - En spennende forsamling å være i. Og veldig artig å møte andre prisvinnere og høre hvordan de har jobbet, sier Rasmussen.

  • Jorunn Gaarder har primært jobbet med helsestoff i Dagbladet, men er nå på nyhet.

  • Også hun fremhever evnen til å sette sammen team på tvers av avdelinger som helt avgjørende for prosjekter som dette.

Slik ble “En syk skinasjon” presentert på scenen i Seoul. FOTO: Reidar Sollie

- Det er ingen mediapris i verden som kan matche den globale deltakelsen og den svært grundige juryprosessen, sier direktøren for AIPS Sports Media Awards, Martin Mazur.

- Vi håper prosjektet vårt kan gjøre det enklere for folk i idretten og andre å søke hjelp før det er for sent, sa en rørt Oksnes fra scenen i Seoul.

Ved sden av en statuett kan privinnerne dele en prissum på 8000 dollar.

  • Jeg må innrømme at jeg ikke hadde tenkt en tanke på at vi skulle vinne og eventuelt hva. Men nå står vi her, gliser John Rasmussen.

  • - Og det er jo morsomt at norsk sportsjournalistikk hevder seg på den internasjonale scenen, sier han.

  • Dagbladet var eneste nordiske vinner i de åtte hovedkategoriene. Sverige fikk en pris for undersøkende journalistikk.

  • Fra norske mediehus var det sendt inn ni bidrag til de forskjellige kategoriene.

  • Reidar Sollie i Seoul

FAKTA

Disse vant de åtte hovdkategoriene i Sports Awards 2023:

PHOTO SPORT ACTION: PA Media (UK): Flying into the crowd. John Walton.

PHOTO PORTIFOLIO: AFP (UK): Anita Alvarez Rescue. Oliver Scarff.

VIDEO ATHLETE PROFILE: ServusTV (AUT): Maximum Verstappen: The Flying Dutchman. Nikolaus Mahatsek, Nikolaus Strecha.

VIDEO DOCUMENTARY: FIFA+ (UK): Croatia: Defining a nation. Louis Myles.

VIDEO SHORT FEATURE: YouTube (IRAN): Im a girl, Im a boy. Maziyar Koopidar.

WRITING BEST COLOR PIECE: Dagbladet (NOR): A sick skiing nation. Bernt Jakob Oksnes m. team,

WRITING BEST COLUMN: Al-Ahram Newspaper) (EGY): Overseas Aid. Alaa Abdel-Ghani

AUDIO: The Australian (AUS): Head Noice. Jessica Halloran m. team.

I tillegg ble det delt ut en rekke utmerkelser i forskjelige under-kategorier, bl a Young Reporter photo, writing og broadcaster, undersøkende journalistikk og sport og klima.